Slujba de Înviere la malul Mării Negre: ÎPS Teodosie aduce Lumina Sfântă din larg. Patriarhia, despre slujbă: „Va fi cu totul DIFERIT față de anul trecut”

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a explicat cum se va desfășura anul acesta slujba de Înviere în condiții de pandemie. Acesta informează că, în al doilea an pandemic, slujba Sfintei Învieri va avea loc în prima parte afară, în curtea bisericii, unde credincioșii vor fi îndrumați de către voluntari, iar ulterior ceremonia se va muta în interior.

„Anul acesta va fi totul diferit față de anul trecut. În primul rând participarea noastră fizică, faptul că putem mere la biserică să luăm lumină, să ne împărtășim la biserică, aceste lucruri n-au fost posibile anul trecut, nu mai are rost să mai intrăm în amănuntele acelui imposibil care s-a consumat anul trecut. Bine că l-am depășit.  Anul această domină încă niște restricții de ordin sanitar, le cunoaștem cu toții: distanțarea fizică, și astfel nu ne vom mai înghesui, însă după ce vom depăși și această măsuri coercitive vom rămâne cu niște reflexe binevenite într-un spațiu sacru cum este cel al bisericii sau al oricărui cult religios. Înghesuiala, neatenția, nepăsarea, acestea sunt lucruri care trebuie să dispară din reflexele noastre vechi, deci se vor respecta aceste restricții de distanțare. În curțile bisericilor sunt marcate locurile acolo unde există un paviment care se poate marca, dar inclusiv pe iarbă se trasează niște puncte clare, vizibile. Vor fi prezenți voluntari care vor îndruma credincioșii să ocupe un astfel de loc și să păstreze distanța între ei. În curțile mai mari ale bisericilor unde se pot amenaja anumite puncte de distribuire a lumânărilor astfel încât lumea să nu mai intre în biserică să cumpere lumânări, acestea vor fi accesibile ca și Paștile: acea pâine binecuvântată stropită cu aghiazmă și vin și pusă în pungulițe de unică folosință va putea fi luată de către credincioși probabil de la intrarea în curtea bisericii sau într-un colț al curții, iar acolo unde va fi posibil, aceste pungulițe vor fi împărțite de către voluntari astfel încât lumea să circule cât mai puțin. Aceste lucruri respectate vor asigura un tip de ordine de care chiar avem nevoie mai ales într-un spațiu sacru cum este cel al bisericii”, spune Bănescu.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române susține că voluntarii vor fi prezenți în principiu la bisericile din mediul urban:

Bisericile de la oraș vor avea aproape toate voluntari pentru că acești voluntari provin din rândul celor care frecventează constant biserica și sunt în general persoane tinere, dar nu numai. Parcurgerea spre biserică în acea noapte știm bine că avem suspendată restricția de circulație, dar asta nu înseamnă că trebuie să luăm cu asalt bisericile cele mai îndepărtate. Normal este să mergem fiecare la biserica de acre aparținem și la biserica care este în proximitatea domiciliului nostru, ceea ce este un lucru logic. Așadar, slujba de Înviere se va desfășura normal, va începe la ora 00:00, va dura până la ora 04:00, dar așa cum știm, marea majoritate a celor prezenți se retrage după aproximativ 40 de minute, cât durează începutul slujbei de înviere care se oficiază afară”, spune Vasile Bănescu.

Acesta amintește că după prima parte a slujbei, și anume după primele 40 de minute ale ceremoniei de Înviere, credincioșii vor putea intra înăuntru:

Înăuntru vor intra cei care vor dori să rămână până la sfârșitul slujbei, dar într-un număr care rezultă din suprafața bisericii respective și distanța pe care trebuie să o păstrăm în interior: 2 metri față de cealaltă persoană. Preoții în consultare cu comitetul parohial își organizează spațiile interioare și în principiu sunt puse scaune. Nu va intra mai multă lume decât permite spațiul și păstrarea distanței. Slujbele vor continua în biserică și e posibil ca unii preoți, în cazul în care va fi prea multă lume să continue slujba afară, dacă vremea o permite, deci nu e interzis să faci slujba fără, dar să ne gândim că mai ales în mediul rural lumea e puțină și e firesc ca slujba să poată continua înăuntru, cu respectarea unor reguli care au devenit deja banale”, susține purtătorul de cuvânt.

În continuare, Vasile Bănescu ne recomandă ca în timpul slujbei de Înviere să respectăm regulile minime pentru combaterea pandemiei. De asemenea acesta amintește că Biserica Ortodoxă Română nu a interzis niciodată atingerea icoanelor, ci doar a făcut recomandări în ceea ce privește raportarea la obiectele sfinte din biserică:

„Nu a fost niciodată interzis să atingem ceva, însă este important ca gesturile noastre să fie adecvate la o realitate care are și conotații sanitare de un an de zile. Nu e interzis să atingi icoanele. Dacă unele persoane doresc să facă lucrul acesta o pot face. Recomandarea bisericii a fost mai ales anul trecut în starea de urgență ca raportarea credinciosului la icoană să se consume printr-un act de reverență care include pietatea față de persoana sfântă reprezentată în icoană. Cert este că obiectele din biserică sunt perfect dezinfectate înainte de începerea slujbei, și în timpul slujbei la fel, există un personal care poate șterge obiectele atinse de anumiți credincioși, dar în mod normal, în afară de icoane nu sunt atinse alte obiecte. Această teorie a contaminării cu virusul care stă pe suprafețe a fost în general demontată. Riscul cel mai mare de infectare este prin anularea distanței, nepurtarea măștii, conversația cu cineva mai mult de 10 minute într-un spațiu închis. Acestea sunt sursele principale de infectare. Sper ca după această pandemie să rămânem cu niște reflexe care țin de igienă și cu lucrurile elementare de care ar trebui să ținem cont mereu, nu doar pe timp de pandemie”, conchide Vasile Bănescu.

Slujba de Înviere la malul mării

IPS Teodosie va aduce, ca de obicei, Sfânta Lumină din largul mării, simbolizând, spune el, lumina credinţei aduse de Apostolul Andrei, cel care este considerat încreştinătorul acestor meleaguri. Anul acesta, credincioşii pot ieşi din case în noaptea de Paşte pentru a merge la biserică. Până la ora 5.00 ei sunt liberi să participe la slujbe. Arhiepiscopul Teodosie a anunţat că va aduce Lumina Sfântă cu o barcă din largul mării, în jurul orei 23.30. Slujba de Înviere se va ţine lângă Catedrala „Sfinţii Petru şi Pavel” din Constanţa, iar episcopul a chemat cât mai mulţi oameni să participe la ea. El aşteaptă până la 20.000 de credincioşi şi susţine că „este loc” pentru toată lumea şi se pot respecta condiţiile de distanţare.

Sfintele slujbe din perioada Sărbătorilor Pascale pot fi oficiate, în funcţie de numărul credincioşilor, în interiorul şi/ sau în afara lăcaşurilor de cult, în condiţiile stării de alertă, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară, a transmis Cancelaria Sfântului Sinod. Potrivit Patriarhiei Române, Cancelaria Sfântului Sinod a transmis un set de recomandări privind modul în care se vor organiza slujbele până pe data de 7 mai, în care sunt incluse precizări privind sosirea Luminii Sfinte şi Învierea, dar şi referitoare la sărbătoarea Izvorul Tămăduirii. Recomandările, care sunt adresate tuturor unităţilor de cult din România ale Bisericii Ortodoxe Române, prevăd că:

* Sfintele slujbe vor fi săvârşite potrivit prevederilor liturgice şi tipiconale specifice perioadei, cu respectarea actelor normative privind starea de alertă pe teritoriul României.

* Sfintele slujbe pot fi oficiate în interiorul şi/sau în afara lăcaşurilor de cult, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară prevăzute de Ordinul comun al Ministrului Sănătăţii şi al Ministrului Afacerilor Interne nr. 1.103/95/2020, precum: dezinfectarea mâinilor la intrarea în lăcaşul de cult; purtarea obligatorie a măştii sanitare, astfel încât aceasta să acopere gura şi nasul; asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană şi o distanţă de minimum 2 m între persoane – în interior şi 1,5 m între persoane – în exterior.

* Fiecare unitate de cult va pregăti mai mulţi voluntari, care vor purta ecusoane personalizate, pentru a asigura desfăşurarea în bune condiţii a sfintelor slujbe şi a activităţilor specifice perioadei pascale.

* Preoţii vor aduce, din timp, la cunoştinţa credincioşilor programul evenimentelor religioase şi prezentele recomandări, făcând apel la respectarea normelor igienico-sanitare.

* Preoţii parohi, stareţii sau ecleziarhii, după caz, vor calcula numărul persoanelor care pot intra în lăcaşul de cult şi în incinta acestuia, îngrijindu-se de marcarea corespunzătoare a locurilor în care pot sta credincioşii, astfel încât să fie respectate normele legale privind distanţarea fizică dintre persoane.

* Pentru evitarea deplasărilor şi aglomerărilor, se recomandă credincioşilor să participe la sfintele slujbe săvârşite la unităţile de cult de care aparţin din punct de vedere teritorial (biserica parohială).

* Ţinând cont că „în toate localităţile se permite circulaţia persoanelor în afara locuinţei/ gospodăriei, în perioada 1 – 2 mai 2021, în intervalul orar 20,00 – 5,00 pentru deplasarea şi participarea la slujbele religioase” (art. 2 pct. 6 din Anexa 3 a HG nr. 432/8 aprilie 2021), slujba Învierii Domnului va fi săvârşită în prezenţa credincioşilor, potrivit rânduielii liturgice a Bisericii Ortodoxe. Astfel:

– pentru a evita aglomeraţia, la unităţile de cult cu pangarul în interiorul bisericii, vor fi organizate din timp, în locuri special amenajate în afara lăcaşului de cult, mai multe puncte de distribuire a Paştilor (pâine binecuvântată şi stropită cu agheasmă şi vin, pregătită şi ambalată din vreme în pachete/punguţe de unică folosinţă închise, respectând regulile de igienă), a lumânărilor, a candelelor şi a obiectelor de colportaj;

– credincioşii vor aştepta, în afara lăcaşului de cult, pe locuri individuale special marcate, primirea de la clerici a Sfintei Lumini, la ora 00.00, păstrând distanţa de 1,5 m între persoane;

– după oferirea Sfintei Lumini, se vor citi Sfânta Evanghelie şi Pastorala;

– la finalul slujbei de afară, pentru săvârşirea Canonului Învierii şi a Sfintei Liturghii, clericii vor intra în lăcaşul de cult împreună cu credincioşii, în limita spaţiului disponibil, potrivit prevederilor sanitare în vigoare, sau vor continua slujba în afara lăcaşului de cult, în cazul în care numărul credincioşilor este mare.

* În prima zi de Paşti, slujba Vecerniei sau A doua Înviere, se săvârşeşte în biserici, începând cu ora 12,00, cu participarea credincioşilor mireni, respectându-se regulile sanitare în vigoare.

* În ziua de vineri, 7 mai, cu prilejul sărbătorii Izvorului Tămăduirii, slujba de sfinţire a apei va fi săvârşită, în exteriorul bisericii, după rugăciunea amvonului de la Sfânta Liturghie. După sfinţirea apei, aceasta va fi oferită credincioşilor în afara lăcaşului de cult de către voluntari, credincioşii păstrând în mers distanţa de 1,5 m şi purtând mască de protecţie.

Recomandările Cancelariei Sfântului Sinod au în vedere că starea de alertă a fost prelungită pe întreg teritoriul ţării pentru o nouă perioadă de 30 de zile, începând cu data de 13 aprilie 2021. Totodată, acestea ţin cont de prevederile Ordinului comun al Ministrului Sănătăţii şi al Ministrului Afacerilor Interne nr. 1.103/95/2020 pentru aprobarea regulilor privind accesul în lăcaşele de cult, distanţa minimă de siguranţă şi măsuri sanitare specifice pentru desfăşurarea activităţilor religioase.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.