SLN vrea ca navigatorii să fie incluși în etapa a doua de vaccinare: „Dorința lor este la 70-80%”

Conform Ordonanței Militare 11/2020, reluată în Hotărârea nr. 3 din 11 ian 2021, navigatorii sunt desemnați personal esențial în transportul internațional, drept pentru care s-ar impune vaccinarea voluntară a navigatorilor în etapa a doua. Potrivit Sindicatului Liber al Navigatorilor, personalul navigant nu este angajat la societăți din România, nu sunt înregistrați REVISAL și de aceea ei nu sunt în evidențele naționale decât la ANR, ca personal navigant (maritim și fluvial plus personal auxiliar).

Pentru aceasta trebuie să se emită o decizie/act normativ special ca această categorie să poată să fie și ea înregistrată în programul național de vaccinare etapa a doua. Acasă (în România) sunt estimați un număr de aproximativ 6400-6500 de navigatori plus cei neînregistrați prin companiile de crewing și care după estimările noastre mai pot fi circa 400, deci un total de aproximativ 7000 de navigatori. În urma unor sondaje făcute pe câteva sute de navigatori, în acest moment dorința de vaccinare în randul acestora este de aprox. 70 % dar cu potențial de creștere spre 75-80% . Este necesar ca la nivelul Ministerului Transporturilor (sau un act normativ comun MT și MS) să se emită o decizie, un Ordin de Ministru sau un alt act normativ stabilit de juriști, ca navigatorii să poată fi încadrați în etapa a-2-a de vaccinare”, transmite joi Sindicatul Liber al Navigatorilor.

Potrivit SLN, miercuri s-au purtat multe discuții pe acest subiect cu MT, cu Institutul Național de Sănătate Publică, Prefectura Constanța și Asociația Națională a Agențiilor de Crewing, iar INSP a sugerat că „se poate solicita un laborator mobil de vaccinare în Port unde să se vaccineze navigatorii, poate și lucrătorii portuari, personalul ANR, așa cum fac cei de la ROMATSA pentru personalul lor și personalul navigant aerian Tarom”.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *