Sistemul economic bazat pe consum se apropie de final. Virgil Popescu: „Importul din Asia, în situații de criză, este un lucru foarte grav”

Premierul Ludovic Orban a avut luni seară declarații de presă, în cadrul cărora a prezentat un scurt raport al activității guvernamentale din perioada stării de urgență. Cu acest prilej, Orban a anunțat renașterea conceptului liberal „prin noi înșine”. Practic, este vorba de un naționalism economic prin care România, alături de alte state europene, pun frână importului din Asia, în special din China.

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a vorbit lună seară în cadrul unei emisiuni televizate despre apusul epocii societății de consum, care se manifestă acum. Potrivit lui Popescu, România intenționează să pună capăt cât mai multor importuri și să demareze producția internă.

„Un sistem economic bazat pe consum, care practic a dus la o balanță deficitară negativă a deficitului comercial, practic importăm mai mult decât exportăm. Dacă putem spune că un lucru bun care l-a adus această criză este că ne-a deschis ochii la toți, la români, la europeni, că suntem dependenți de importul din Asia, din China și că acest lucru – în situații de limită de criză – este un lucru foarte grav. Pe termen scurt, am reușit cu ajutorul privaților să pornim o producție de materiale esențiale sanitare – măști, biocide, combinezoane, materiale care până acum se importau din China. Mai avem de rezolvat un lucru, care eu sper să îl putem rezolva până la jumătatea acestui an, materia primă pentru aceste materiale încă se importă și prin Eximbank am reușit să finanțăm o companie privată care să poată să pună în funcțiune o investiție, să producem în România și materia primă necesară. De ce să nu începem să ne gândim la un nivel mai mare? Să ne fie teamă că putem reloca industrii din China în România, industrii europene care produc în China, industrii americane și care după această pandemie au învățat o lecție, este bine să nu mai fie dependente de producții în acea zonă a globului”, a spus Virgil Popescu.

Ministrul Economiei a folosit și un exemplu: România exportă cereale, dar importă… pâine congelată. În opinia lui Popescu, situația este absurdă dar și elocventă, întrucât acest proces trebuie să înceteze.

„La nivelul ministerului am comandat un studiu al Academiei de Științe Economice, prin care vreau să văd foarte clar care sunt produsele deficitare la import, practic ce importăm și ce putem produce în România. Să rezolvăm două lucruri: să încurajăm producția internă dintr-o dată și să reducem deficitul comerciale. (…) În România, dacă vorbim de industria medicală, practic putem spune că nu se produce nici un echipament medical, ce nevoie am avut de ventilatoare, nu le-am găsit în perioada asta critică și a fost nevoie ca gândirea românească, cercetarea românească, să se adune și să lucreze pe echipe și din informațiile mele o să fie prototipuri de ventilatoare, iar eu vreau ca cel puțin unul dintre acestea să poată fi produs în România și să putem face o producție de serie. (…) Avem nevoie de industrie alimentară. Deficitare la import sunt și produsele alimentare, importăm produse alimentare și exportăm produse agricole, de primă producție. Exportăm cereale și importăm pâinea congelată, ceea ce mi se pare o absurditate. Nu există în România o companie care să facă acea pâine congelată? Cred că putem să ne organizăm dacă ne uităm foarte bine pe balanța comercială, să vedem ce produse sunt pe deficit comercial, se consumă în România și cred că putem să facem o strategie națională de reindustrializare a României pe produsele de bază și pe celelalte industrii”, a mai spus Virgil Popescu.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *