Sistemul de alarmare este pe butuci. Se schimbă legea audiovizualului: „Educarea desfășurată de IGSU nu este suficientă. Presa scrisă și TV să transmită alerte din 5 în 5 minute”

România are nevoie de un sistem integrat de avertizare care să permită alarmarea unui număr mare de cetățeni. Este concluzia Inspectoratului General pentru Situații de Urgență după ce s-a ajuns la concluzia că din numărul total al echipamentelor de avertizare și alarmare, pe timpul exercițiilor desfășurate, gradul de audibilitate a fost de 48%.

Pe timpul exercițiului de alarmare din această lună, 6.045 de sirene au fost funcționale, iar 635 nu au funcționat. Totodată, în localitățile unde au fost trase clopotele, localnicii au crezut că sunt chemați la liturghie sau că a fost cutremur!

În privința cutremurelor și nu numai vine și propunerea legislativă privind completarea şi modificarea Legii nr.504 din 11 iulie 2002 a audiovizualului. Inițiată de deputatul PMP, Petru Movilă (FOTO), propunerea modifică legea audiovizualului în sensul unei completări a cadrului legislativ „astfel încât să determinăm canalele media, posturile radio și TV, de stat și din mediul privat să transmită alerte timp de cinci minute în momentul în care este în desfășurare o simulare de comportament în caz de cutremur”.

„Educarea populației desfășurată în acest sens de Serviciul de Protecție Civilă din România, serviciu subordonat Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, nu este suficientă. (…) Inclusiv Consiliul Național al Audiovizualului, garant al interesului public și unică autoritate de reglementare în domeniul serviciilor media audiovizuale, propune radiodifuzorilor difuzarea, în categoria mesajelor de interes public, a spoturilor de informare a populației cu privire la situațiile de risc care pot pune în pericol cetățenii. Spoturile sunt puse la dispoziția radiodifuzorilor de către IGSU, în cadrul campaniei RISC, iar difuzarea acestor categorii de mesaje trebuie să fie gratuită, fără obligație de contrapartidă directă sau indirectă. (…) Consider că informarea populației cu privire la comportamentul în timpul unui cutremur este un subiect de importanță națională, cu mult prea important pentru a fi tratat cu superficialitate”, susține Petru Movilă, în expunerea sa de motive.

Potrivit deputatului, datele Ministerului Dezvoltării arată că, în România, sunt 607 clădiri, respectiv 10.577 de apartamente, încadrate în clasa I de risc seismic, iar 30% din spitale funcționează în clădiri cu risc seismic clasa I sau II.

Proiectul lui Petru Movilă se află în dezbatere publică până pe 23 mai a.c., iar doritorii își pot exprima opiniile AICI! De asemenea, Guvernul trebuie să emită un punct de vedere până pe 10 mai a.c.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *