Sindicatul Navigatorilor țipă la Guvern: Comandant român, REȚINUT din cauza balamucului politic greco-turc din Cipru!

Un comandant român al unei nave maritime comerciale a fost reținut luni seară în Cipru din simplul motiv că, anul trecut, a operat în partea turcă a insulei. În ciuda garanțiilor cipriote, revanșa a avut loc noaptea trecută, când comandantul român a fost reținut în portul cipriot Vassiliko. Amintim că tensiunile politice dintre Grecia și Turcia în privința Ciprului sunt tot mai mari în ultima perioadă. În acest context, Sindicatul Liber al Navigatorilor a început să scrie Guvernului României, respectiv premierului Florin Cîțu; Ministerului Transporturilor și Ministerului Afacerilor Externe, ca să intervină de urgență pe căi diplomatice:

„Domnule Prim Ministru,

Domnule Ministru al Afacerilor Externe,

Domnule Ministru al Transporturilor,

Sindicatul Liber al Navigatorilor vă informează că aseară, 02 august 2021 în portul cipriot Vassiliko , comandantul de nationalitate română în vârstă de 60 de ani a fost reținut de pe nava sa Red Garnet.

Motivul reținerii este acela că anul trecut nava la a cărui comandă se afla, a operat în portul cipriot ocupat de partea Turcă. Agentul navei din portul Vassiliko a dat garanții că acest lucru nu se va întamplă și că nu se mai iau aceste măsuri politico-administrative în Cipru. Cu toate acestea, am aflat cu stupoare că, fară nici o vină, comandantul a fost reținut.

Vă informăm că în conformitate cu legislația internațională echipajului, navei și încărcăturii navelor comerciale li se garantează securitatea atât timp cât nu se încalca normele și principiile comerțului maritim.

Acest act ostil noi îl considerăm ca este un abuz din partea autorităților din Cipru, o încălcare gravă a drepturilor și libertăților omului și a legislației europene, a relațiilor și acordurilor bilaterale dintre România și Cipru.

Sindicatul Liber al Navigatorilor, familia și colegii de breaslă- suntem cu toții stupefiați de această măsură fără precedent în istoria de bune relații dintre țările noastre.

Vă rugăm așadar să interveniți pe toate canalele din funcțiile și demnitățile statului pe care le dețineti pentru ca domnul comandant să fie imediat pus în libertate. El nu a facut altceva dacât să comande nava sa în deplină siguranță către portul desemnat de destinație. Refuzul de a efectua voiajul indicat este egal cu deturnarea navei și se pedepsește foarte aspru potrivit legii”, se arată în apelul transmis de Adrian Mihălcioiu, președintele SLN.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *