Sindicatul Național al Polițiștilor continuă războiul în instanță cu statul pentru drepturile bănești. Zelca, SNPPC Constanța: „Cerem egalizarea la nivel maxim a salarizării pentru vârstă, funcție și vechime similare“

Salarizarea precară a polițiștilor este o temă care se tot dezbate din 2009, când Guvernul Boc le-a înghețat toate veniturile și care nu și-a găsit rezolvarea nici până în ziua de zi. Așa că, mii de membri ai sindicatelor de Poliție au formulat acțiuni în instanțe pentru a-și cere drepturile, să fie plătiți conform muncii depuse, vechimii și pregătirii, adică să fi plătiți corect.

Printre aceștia se numără și membrii Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC). Conducerea acestui sindicat spune că acţiunile în instanţele civile, pentru salarizarea la nivel maxim, vor continua și în perioada următoare, având ca obiect recuperarea sumelor aferente salarizării maxime în plată: sporurile de fidelitate, de pericol deosebit, de studii superioare – pentru agenţii de poliţie, salariul de merit și sporul de auditor.

CITEȘTE ȘI:

Târâș-grăpiș, vom avea o lege a salarizării unitare. Vișan: „A venit târziu, dar forma este OK”. Turcescu: „Un Guvern de impotenți, rupți de realitate”. SNPPC: „Închidem țara și plecăm! O lege de rahat!”

„Avem deja peste 300 de acţiuni colective intentate angajatorilor, care privesc zeci de mii de membrii SNPPC. Majoritatea au fost soluţionate favorabil, pe fond, însă unităţile reclamate au atacat cu recurs deciziile, iar procesele în cauză sunt în curs de judecare (cele câteva soluţii nefavorabile sunt urmarea practicii judiciare neunitare, specifice sistemului nostru de drept, din păcate!). Cel mai recent proces câştigat definitiv, tot la Curtea de Apel Bucureşti (dosarul nr. 24405/3/2017), de către Departamentului juridic al SNPPC, este datat 15 octombrie 2018 şi survine altor două, din mai şi iunie, tot cu soluţie definitivă şi irevocabilă. Membrii noştri de sindicat, care au dreptul la recuperarea sumelor în cauză, se pot adresa liderilor teritoriali SNPPC, pentru consiliere şi reprezentare juridică, ataşând următoarele documente: împuternicire nominală, care să includă toate informaţiile, funcţia ocupată şi data numirii în acea funcţie; ordinul de numire în funcţia publică, ce trebuie să cuprindă elementele referitoare la salarizare; fluturaşe de salariu pt. semestrele II/2015, I/2016, II/2016, I/2017, II/2017 – dacă sunt disponibile, precum şi din ultima lună; dovada studiilor (unde este cazul, pentru sporul de 25%)“, se arată într-un mesaj al SNPPC.

Sute de polițiști din Constanța vor dreptate

Printre cei care cer să le fie respectate drepturile se numără și polițiștii constănțeni. Președintele SNPPC Constanța, Vasile Zelca, a declarat pentru TOMIS NEWS că 817 polițiști din județul Constanța se judecă în instanțe pentru acordarea de către angajatori a drepturilor salariale la nivel maxim, corespunzătoare studiilor, vechimii și muncii prestate.

„La Constanța avem șase procese, câte unul cu fiecare ordonator de credit cu care polițiștii au relații contractuale. Avem două procese deschise de polițiști împotriva Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța. Un al doilea proces este deschis de polițiști împotriva Secția Regională de Poliţie Transporturi Constanța, unde avem o nebuneală maximă, pentru că toată lumea fuge să ne precizeze cine sunt angajatorii polițiștilor de la Transporturi. Inspectoratul General de Poliție (IGP) spune că IPJ Constanța, iar IPJ spune că angajatorul este IGP. Apoi, mai avem un proces deschis de polițiști împotriva IGPR (BCCO, SPTM, BOS, structuri care aparțin de IGPR), mai avem un proces deschis împotriva Prefecturii, pentru polițiștii de la permise, înmatriculări, certificate de înmatriculare, care au fost transferați la Prefectură, și mai avem un proces împotriva Centrului Medical de Diagnostic și Tratament Ambulatoriu „Dr. Nicolae Kretzulescu“!”, a precizat Zelca, pentru TOMIS NEWS.

Președintele SNPPC Constanța a explicat că s-a ajuns la aceste procese pentru că statul român, în speță Ministerul Afacerilor Interne, nu a respectat prevederile Legii nr. 71 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice. Actul normativ a prevăzut eliminarea discriminărilor instituite de legile și ordonanțele date succesiv din 2009 și care prevedeau înghețarea salariilor.

„Am ajuns într-o degringoladă totală, în sensul că cel care vine debutant are salariul de bază egal sau mai mic cu 50 de lei decât cel care are 15 ani vechime. Și, atunci, legiuitorul a venit și a spus că trebuie echivalate salariile la nivel maxim în plată. Spre exemplu, eu în 2009, aveam spor de fidelitate 10% pentru că aveam 13 ani vechime, între timp eu am făcut 22 de ani vechime dar tot 10% am. Trebuie să îmi dea cei 10% diferența. Apoi, avem agenți cu studii superioare care primesc sporul de studii superioare și avem agenți care au studii superioare, au aceeași vechime, aceeași funcție, dar nu primesc acel spor de studii superioare, pentru tot felul de tertipuri. Atunci legiuitorul a venit și a spus că pentru vârstă, vechime, funcție și vechime similare trebuie egalizată la nivel maxim salarizarea. Legea nu s-a pus în aplicare la MAI“, a concluzionat Vasile Zelca, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Târâș-grăpiș, vom avea o lege a salarizării unitare. Vișan: „A venit târziu, dar forma este OK”. Turcescu: „Un Guvern de impotenți, rupți de realitate”. SNPPC: „Închidem țara și plecăm! O lege de rahat!”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

One thought on “Sindicatul Național al Polițiștilor continuă războiul în instanță cu statul pentru drepturile bănești. Zelca, SNPPC Constanța: „Cerem egalizarea la nivel maxim a salarizării pentru vârstă, funcție și vechime similare“

  • sâmbătă, 27 octombrie 2018 la 16:45
    Permalink

    Daca aveti ceva date despre pensiile noastre ? Ce noi legi se preconizeaza pentru noi,in viitor In prezent este o bataie de joc Nimeni nu iese la emisiuni T.V sa ne explice,ca aici am pierdut cei mai frumosi in chin si cu groaza Daca aveti ceva noutati pentru anul 2019, la pensiile militare. rog sa ne spuneti si noua Sa fie mai mult interes in comunicare Va multumesc Astept George

    Răspunde

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *