Sindicatul Liber al Navigatorilor se pregătește de PROTEST la Bruxelles! Mihălcioiu: „Europa deține 40% din flota mondială, dar doar 15% din locurile de muncă sunt ale europenilor. Vrem reglementări clare pentru shipping”

ITF România și reprezentanții Federației Europeane a Transportatorilor din România pentru sectorul maritim/portuar, adică Federația Națională a Sindicatelor Portuare (FNSP) și Sindicatul Liber al Navigatorilor din Flota Maritimă Comercială (SLN), au organizat, vineri, în Portul Constanța un miting pentru susținerea acțiunii transportatorilor europeni din data de 27 martie 2019, care va avea loc la Bruxelles.

protest sln 1

Acțiunea de vineri este premergatoare alegerilor parlamentare europene și este menită să atragă atenția asupra unor probleme grave cu care se confrunta transportatorii europeni și care ar trebui să fie în atenția viitorilor parlamentari europeni.

protest sln 2

Potrivit președintelui SLN, Adrian Mihălcioiu, pe 27 martie va avea loc un mare miting al transportatorilor europeni la Bruxelles, unde sunt așteptați aproximativ 20.000 de oameni, care vor cere, printre altele, eliminarea dumpingului social și a competiției neloiale la nivel european, o lege echivalentă cu Jones Act din SUA (1920) și anume să se impună transportatorilor maritimi respectarea legislației europene privind condițiile de muncă și de viață ș.a.m.d.

„Până la alegerile europarlamentare, lucrătorii din transporturile europene doresc să aibă câteva puncte pe agenda politicienilor din Parlamentul European și mă refer aici la solidaridaritate, salarii egale pentru muncă egală, nu dumping-ului social, da femeilor în transporturi, multe alte lucruri care trebuie reglementate. Vrem în apele teritoriale europene să se răsfrângă anumite drepturi și reglementări pentru toți navigatorii, nu numai pentru cei europeni și ceilalți să vină să facă dumping social. Vrem o calitate a serviciilor transportului, o siguranță în plus pentru cetățenii europeni. Vor fi proteste pe 27 martie, SLN, FNSP și Inspectoratul ITF din România vor participa la acea demonstrație, care se va încheia cu un miting impresionant al tuturor lucrătorilor din țărilor europene. (…) Vom vedea că transportatorii sunt uniți în Europa, noi ne-am solidarizat, vrem o muncă și protecție socială adecvată, pensii corecte pe tot teritoriul UE. (…) Astăzi este un preambul, noi dorim să atragem atenția de astăzi, pe 27 martie mergem la Bruxelles. Cred că vom fi 15-20.000 de oameni, eu cred că vor fi mult mai mulți, pentru că transportul european a fost lăsat de-o parte, a fost neglijat, s-au făcut multe reglementări, mai puțin pentru transporturi. Eu aș spune că pentru transportul maritim, acum, se știe că Europa deține 40% din capacitatea de transport mondială, 40% din flota mondială este deținută de Europa și locurile de muncă în Europa sunt doar de 15%! Dacă comparăm: din 1,6 milioane de navigatori, din Europa sunt 230.000, ceea ce este foarte puțin. Aici luptăm: locurile noastre de muncă în shipping, o lege și o reglementare uniformă pentru toți care vin să facă comerț în Europa. Știm foarte bine că în SUA există o lege prin care orice navă care face comerț în SUA trebuie să respecte drepturile de acolo, nediscutabile! (…) Aici este dublul standard, european, unde sunt cerințe înalte, salarii bune și celălalt, internațional, care face nestingherit comerț. Noi cerem să nu mai existe o parte mai ieftină în Europa, ci un nivel european pentru toată lumea!”, a precizat președintele SLN, Adrian Mihălcioiu.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *