Sindicatele din MAI, BĂTAIE pe OUG de modificare a Statutului Polițistului! „Șeful care nu își respectă subalternii să fie ELIBERAT DIN FUNCȚIE! Toate examenele din ultimii trei ani să fie ANULATE!”

Ministerul Afacerilor Interne supune dezbaterii un proiect de OUG pentru modificarea Statutului polițistului prin care se propune ca mandatul șefilor din Poliție să dureze patru ani, în condițiile în care situația actuală le permite acestora să ocupe funcții de conducere pe termen nelimitat. Este, de departe, aspectul cel mai dezbătut între minister și sindicate. Numirea în posturile de conducere în cadrul Poliției Române se face, potrivit proiectului supus dezbaterii, pentru un mandat de patru ani de zile. Situația actuală arată că șefii din Poliție puteau ocupa funcțiile pe termen nelimitat. Totodată, în același proiect (OUG de modificare a Legii nr. 360/2002 privind Statutul polițistului) se mai arată că cel care are competența de numire a polițistului în funcție de conducere poate cere și verificarea modului în care acesta își desfășoară activitatea.

După verificare, cel care a solicitat ancheta poate dispune eliberarea din funcție. Mandatul mai poate să înceteze în următoarele situații: este împlinit termenul, cu prilejul acordării calificativului „satisfăcător” cu ocazia evaluării anuale de serviciu, la constatarea existenței unei situații de exercitare necorespunzătoare a funcției de conducere cu ocazia verificării modului de îndeplinire a obligațiilor; la cererea persoanei care ocupă funcția de conducere. Documentul mai vizează și o prevedere care modifică perioada împuternicirii: „Polițistul poate fi împuternicit, cu acordul acestuia, pe o perioadă de maximum trei luni, perioadă în care sunt obligatorii organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea postului”. Situația actuală prevede ca împuternicirile să dureze o perioadă de șase luni.

Fifor face reformă la MAI cu tupeu la televizor, dar… cu emoții la sindicate! EUROPOL propune modificări drastice

Potrivit expunerii de motive a OUG de modificare a Statutului polițistului, actualii șefi de Poliție vor rămâne pe funcții încă patru ani, fiind aceiași șefi care în prezent întrețin „situația extraordinară, ce produce consecințe în ceea ce privește capacitatea de funcționare a instituțiilor statului și de asigurare a unui grad de securitate adecvat pentru cetățeni”. Cu alte cuvinte, ministrul interimar al Afacerilor Interne, Mihai Fifor, care a precizat că are mandat de la premierul Viorica Dăncilă să reformeze ministerul din temelii, nu intenționează să reformeze nimic. Practic, propunerile OUG bat în cuie mandatele șefilor de Poliție care nu au ce să caute în acele funcții, asigurându-le acestora, legal, cel puțin patru ani liniștiți. Este prevederea care a iritat cel mai mult liderii de sindicate, EUROPOL fiind unul dintre acestea, iar președintele sindicatului, Cosmin Andreica, ne-a precizat faptul că propunerea de la care pleacă ministrul Afacerilor Interne, Mihai Fifor, trebuie modificată radical.

„Este un început, dar trebuie reglementate multe aspecte, pornind de la acea idee cu mandatul de patru ani pentru cei care ocupă funcții de conducere. În realitate, trebuie să ne uităm la fundamentul pentru care a simțit conducerea ministerului să vină cu o astfel de propunere. Calitatea actului managerial în Poliția Română a scăzut foarte mult, avem un număr foarte mare de împuterniciri pe funcții, de exercitare temporară și avem nenumărate situații ridicole, în care participă doi sau trei ofițeri și nici unul nu este în stare să ia peste nota 7 și, după concurs, unul din ei ajunge să fie împuternicit pe aceeași funcție pentru care, culmea, a luat nota 3! Pornind de la această idee și asta am susținut ieri la întâlnirea cu ministrul Fifor că ar fi necesar să punem accent pe calitatea și pe competența polițiștilor și nu neapărat pe faptul că sunt ofițeri. Avem cazuri cu agenți de Poliție, dar cu studii superioare, cu masterate și doctorate, vechime în ordine publică sau investigații criminale de 10-15 ani, ar putea concura fără probleme pe asemenea posturi și ulterior să li se acorde gradul de ofițer. Asta este propunerea noastră care va putea revitaliza tot ce înseamnă actul managerial în Poliția Română. Este singura șansă pe care o avem. În lipsa unei asemenea prevederi ne învârtim în jurul acelorași persoane, indiferent ce reguli stabilim. (…) Nu văd de ce ca toți șefii să nu fie nevoiți să parcurgă din nou o etapă de verificare a cunoștințelor și a competențelor pe care le au, iar în contextul în care nu trec acest examen să își piardă funcția de conducere! Dacă se va adopta OUG în forma aceasta, se consideră că șefii ocupă de drept acea funcție de conducere, iar în situația în care nu îndeplinesc cerințele postului, în situația mandatului pe care și-l asumă, să poată să fie eliberați din funcție. Sigur, prevederea de evaluare poate fi folosită și politic, șeful să fie evaluat oricând în acest interval de 4 ani. OUG este în dezbatere publică, în discuția de ieri ministrul Fifor ne-a spus că este o idee (mandatul de 4 ani – n.r.) de la care vrea să plece dar că acceptă orice variantă. Din punctul nostru de vedere, așa cum se întâmplă și în MApN și la Penitenciare, funcțiile de conducere ar trebui să fie deschise pentru orice polițist, nu doar pentru ofițeri! Să poată să candideze umăr la umăr cu orice ofițer, astfel încât baza de selecție să nu mai fie de 2-3 ofițeri, ci de 50-100-200 de polițiști, ar fi o competiție serioasă și ar câștiga cel mai pregătit om. Bineînțeles, cu schimbarea probelor actuale! (…) Vom propune ca motiv de eliberare din funcție: diagnoza organizațională! În momentul în care peste 70% din personal apreciază că șeful nu își exercită funcția așa cum trebuie, nu coordonează activitatea cum trebuie, nu are o relație de respect reciproc cu subalternii, pe baza diagnozei să fie eliberat din funcție acel șef!”, a spus Cosmin Andreica, pentru TOMIS NEWS.

SNAP este de acord și… nu prea! „Era necesar un punct zero, dar se fraudează examene! Să fie anulate toate din ultimii trei ani!

Sindicatul Național al Agenților de Poliție consideră că propunerile OUG sunt, în general, binevenite, însă președintele sindicatului, Iulian Surugiu, ne-a precizat faptul că va propune ministrului Fifor ca toate examenele din ultimii trei ani să fie… anulate.

„Noi suntem foarte de acord! Această OUG vine ca urmare a proiectului depus de SNAP și este doar prima fază. E normal ca un om să aibă posibilitatea de două mandate de câte trei sau patru ani. Vorbim de șase sau opt ani ca să nu blocăm sistemul și schema. Trebuia să avem un „punct zero” din punctul acesta de vedere, așa ne-am gândit, să rămână patru ani de când au câștigat acei nou puși în funcție, dar încă ne mai gândim, pentru că în spațiul public și pe internet au apărut niște examene, le numesc eu, ușor fraudate și m-aș gândi să îi propun ministrului de Interne să anuleze examenele date în ultimii trei ani, pentru că nu au fost examene corecte! Este primul pas, al doilea va fi, în urma discuției cu domnul ministru, să nu mai schimbăm denumirea de ofițer de proximitate în sectorist, să nu ne întoarcem în epoca comunistă, dar în schimb să îi dăm toate atributele sectoristului pe care le-a avut. Aici mă refer, după mintea mea, un polițist de proximitate trebuie să aibă grijă de școala lui din sectorul lui, de cetățeni, de cine locuiește în blocuri – cunoașterea populației, armele care există în zonă – să le verifice de două ori pe an și agentul de proximitate să nu aibă nici o legătură cu procurorul! Nu mai vreau să stea agentul de proximitate pe la ușile procurorilor cu zilele, cu diferite hârtii și acest agent să fie al cetățeanului și nu al altcuiva! În al treilea rând, așa cum am stabilit cu domnul ministru, vom desființa Poliția Rurală, pentru că ele nu și-au îndeplinit calitatea pentru ceea ce au vrut să fie și vom întâri posturile de Poliție. Tot noi am calculat și, după estimările noastre, cam 30% din cei care stau la birouri nu fac altceva decât să plimbe niște hârtii. La ora asta, în MAI, dar și în alte ministere, există o birocrație excesivă. Așa că resursă umană avem, trebuie doar să îi scoatem din birouri!”, a spus Iulian Surugiu, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Coarnă (FSNPPC), în conflict cu SNAP, vehement la MAI: „Nu desființăm Poliția Rurală! Lui Fifor i-am trimis trei puncte vitale: finanțare corespunzătoare, reglementare și aplicare corectă a legii!”

Federația Sindicatelor Naționale ale Polițiștilor și Personalului Contractual este, ca de obicei, cea mai critică cu privire la inițiativele guvernamentale. Președintele FNPPC, Dumitru Coarnă, a fost drastic din start, susținând că nu este de acord cu… 90% din prevederile OUG! Totodată, Coarnă a transmis ministrului Fifor o notă în trei puncte, de care acesta ar trebui să țină cont și, de asemenea, a avut un mesaj și pentru omologul său de la SNAP, susținând că Poliția Rurală nu trebuie desființată.

„Nu suntem de acord cu 90% din ea (OUG – n.r.)! Singurul lucru care ar fi normal, moral, juridic, corect, ar fi la nivel de ordonatori de credite, adică inspector șef, inspector general, ordonatorii secundari – IGPR și IGPF. Acolo eu am propus modelul magistraților, cu contractul de mandat, nu mai mult de două mandate, cu perioadă maximă de trei ani. Am văzut că au făcut cu patru ani și un singur mandat, OK, nu e o problemă… Dar nu trebuie să extindem la șefi de post, de secții… Categoric (actualii șefi nu au cum să rămână pe funcții – n.r.), doar că legea dispune pentru viitor, aici nu se poate interveni. Sunt oameni cu funcții ocupate pe bază de concurs. (…) Noi venim cu propuneri concrete în dezbaterea publică, cu impact financiar, pentru că tot timpul MAI a făcut modificări la Legea 360 fără impact financiar. Au încercat să evite zona asta a finanțării Poliției. Vom veni cu propuneri concrete cu privire la chirie, avem foarte multe discuții și sunt lucruri speciale în zonele limitrofe Bucureștiului, cum ar fi la Otopeni. (…) Discuțiile sunt la chirie, sunt foarte multe nemulțumiri, de exemplu la Frontieră, Timișoara, Cluj și pe unde mai avem prin țară și sigur că ar mai fi discuții majore la aspectele privitoare la ratele polițistului la bancă. Acolo e o discuție foarte tehnică, dacă reușim și acolo, mai ales pentru cei cu contracte în derulare. Și acolo există un impact financiar, cu credite desfășurate din banii de chirie, este o discuție foarte tehnică… (…) În altă ordine de idei, Secțiile Rurale trebuie să rămână, este un punct câștigat, avem niște funcții de ofițeri câștigate, avem localități cu același specific infracțional și le organizăm în cadrul unei Secții Rurale unde se face schimb de informații. Eu sunt împotrivă, să rămână Secțiile Rurale așa cum sunt! (…) I-am trimis domnului ministru că dorim trei puncte importante: finanțare corespunzătoare a Poliției Române – eliminarea deficitului de personal existent; reglementare în ceea ce privește protecția polițiștilor – logistică corespunzătoare bunei desfășurări a serviciului polițienesc și aplicarea corectă a legii”, a spus Dumitru Coarnă, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.