Sindicatele din Educație: Directorii școlilor care cheamă angajații la lucru riscă plângeri penale

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) atrage atenția că este responsabilitatea inspectoratelor școlare județene de a dispune toate măsurile ce se impun pentru prevenirea răspândirii infectării cu Coronavirus și asigurării securității și sănătății tuturor categoriilor de personal din învățământul preuniversitar, cu atât mai mult cu cât, în prezent, Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie de COVID – 19.

CITEȘTE ȘI:

FSLI constată că recomandările Ministerului Educației și Cercetării, care nu au fost suficient de explicite, prin Nota transmisă în data de 10.03.2020, referitoare la modul de lucru al unităților de învățământ pe perioada suspendării cursurilor școlare au condus, în teritoriu, la interpretări diferite și la apariția situațiilor, destul de numeroase, în care conducerile unităților de învățământ impun prezența obligatorie, zilnică, în unitate a salariaților a căror prezență nu este  necesară și obligatorie. În aceste condiții, FSLI atrage atenția conducerilor inspectoratelor școlare și ale unităților de învățământ că, în raport de dispozițiile art. 352 din Codul penal, nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. 

FSLI atrage atenția că nu este necesară prezența cadrelor didactice în unitățile de învățământ pe perioada suspendării cursurilor, întrucât aceștia nu derulează, în acest interval de timp, activități de predare – învățare – evaluare care să impună prezența fizică în unitatea de învățământ. Mai mult, atunci când se vor dispune măsuri de recuperare a materiei, cadrele didactice nu vor fi remunerate suplimentar.

„În condițiile în care conducerile unităților de învățământ și ale inspectoratelor școlare, vor continua să ignore măsurile dispuse de instituțiile abilitate  pentru a limita răspândirea pandemiei, prin chemarea la școală a salariaților a căror prezență nu este  necesară și obligatorie , vom recomanda acestora să formuleze plângere penală împotriva angajatorului pentru săvârșirea infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor, prevăzută de art. 352 din Codul penal”, au precizat reprezentanții FSLI.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.