Sindicaliştii din Sănătate pregătesc PROTESTE împotriva Guvernului

Federația Sanitas amenință cu declanșarea grevei japoneze din 7 octombrie, dacă până atunci sindicaliștii nu vor fi chemați la discuții de autorități. Angajații din Sănătate sunt nemulțumiți de neacordarea unor stimulente financiare, de blocarea posturilor și de lipsa echipamentelor.

Potrivit unui comunicat al Federației, Consiliul Național al Sanitas a analizat principalele probleme pe care le au în prezent angajații din Sănătate. Printre acestea se numără „întârzierea nepermisă în acordarea drepturilor salariale cuvenite și/sau acordarea neunitară a acestora la nivelul aceluiași tip de unități sanitare/de asistență medico-socială/de asistență socială și/sau pentru același tip de activitate” și „organizarea deficitară a circuitelor/activităților specifice în spitalele COVID/suport COVID, chiar și după 7 luni de la începutul pandemiei, situație care duce inevitabil la infectarea la locul de muncă a colegilor noștri”.

De asemenea, angajații acuză lipsa unei continuități în aprovizionarea cu materiale și echipamente de protecție sau că faptul că acestea sunt insuficiente sau de proastă calitate. Ei susțin că „sunt obligați de foarte multe ori să își continue activitatea chiar și după infectare din cauza lipsei acute de personal”.

Sindicaliștii solicită o întâlnire de urgență cu autoritățile, la care să participe și premierul Ludovic Orban.

Conform comunicatului Sanitas, lista de revendicări cuprinde mai multe puncte:

1. Punerea în aplicare a legislației cu caracter salarial, în vigoare la această dată.
a. Acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unitățile sanitare, serviciile de ambulanță, DSP-uri, medicina școlară, unitățile de asistență medico-socială, care în perioada stării de urgență a intrat în contact cu pacienți suspecți de infecția cu virusul SARS-COV-2.
b. Acordarea stimulentului de risc pentru personalul medical din unitățile de asistență socială care în perioada stării de urgență a intrat în contact cu pacienți suspecți de infecția cu virusul SARS-COV-2.
c. Acordarea sporului de până la 30% pentru personalul din sistemul sanitar și cel de asistență socială conform Legii nr. 56/2020 și a Ordinului comun 1070/ 94/ 2087/2020.
d. Acordarea voucherelor de vacanță pentru tot personalul din sistemul sanitar și cel de asistență socială, din unitățile de asistență medico-socială și din medicina școlară.
e. Acordarea sporului de 55 – 85% pentru personalul din unitățile sanitare și DSP-uri conform Legii nr. 153/2017 și HG nr. 153/2018.
2. Deblocarea posturilor în unitățile sanitare, cele de asistență medico-socială și cele de asistență socială.
3. Asigurarea echipamentelor/materialelor de protecție în cantitatea/calitatea necesare pentru o optimă protecție a personalului expus infectării cu noul virus.
4. Acordarea, începând cu 1 ianuarie 2020, a salariilor prevăzute de Legea nr.153/2017 pentru anul 2022, pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistență socială și medico-socială.
5. Calcularea sporurilor la salariul de bază actual pentru tot personalul din sistemul sanitar, sistemul de asistență socială și medico-socială.
6. Relansarea dialogului social real la toate nivelurile”.

În cazul în care dialogul cu autoritățile nu va avea loc, sindicaliștii amenință cu declanșarea grevei japoneze din 7 octombrie. Federația Sanitas are la nivel național peste 100.000 de membri.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.