Sindicaliștii din Sănătate continuă protestele la ușa Guvernului (UPDATE)

UPDATE

Federaţia Sanitas anunţă că a primit, cu doar câteva ore înainte de şedinţa Comisiei de dialog social de la nivelul Ministerului Sănătăţii, două proiecte de OUG care ar urma să rezolve revendicările angajaţilor din sistem. Sindicaliştii susţin, însă, că, în loc să majoreze veniturile, actele aflate în discuţie reduc încasările salariaţilor din sănătate.

Superficialitatea cu care Guvernul tratează solicitările membrilor noştri de sindicat va conduce la escaladarea inevitabilă a conflictului deja existent între salariaţii din Sănătate, greu încercaţi în această perioadă şi decidenţii momentului”, au transmis sindicaliştii.

În urma acţiunilor revendicative ale Federaţiei SANITAS, acţiuni ce au debutat cu greva japoneză din 7 octombrie a.c. şi au continuat cu pichetarea Guvernului României în fiecare zi de marţi a lunii noiembrie a.c., Guvernul a înţeles că este nevoie de o formă de recompensă a eforturilor profesioniştilor din sănătate! Astfel, pentru şedinţa de astăzi, 12 noiembrie 2020, a Comisiei de dialog social de la nivelul Ministerului Sănătăţii au redactat două acte normative: proiectul de OUG privind reglementarea unor măsuri în domeniul sănătăţii cauzate de evoluţia răspândirii infecţiilor determinate de virusul SARS-CoV-2 şi proiectul de HG de modificare a HG nr. 153/2018 (Regulamentul de sporuri), pe care ni le-au transmis cu câteva ore înainte de şedinţă, încălcând astfel reglementările legale în vigoare cu privire la dialogul social”, a transmis, joi, Federaţia Sanitas.

Sindicaliştii au analizat actele normative şi au precizat că „intenţiile Guvernului sunt mai curând de a scădea veniturile unor lucrători din sănătate şi nu de a le creşte, stabilind sporul de epidemie la procent unic de 60%”. De asemenea, puţinele drepturi salariale introduse au un caracter profund discriminatoriu, prevăzând creşterea salariilor de bază pentru un număr foarte restrâns de asistenţi medicali, fiind omis un număr mare de specialişti care lucrează în UPU, ATI şi alte secţii din spitale aflate în linia întâi a luptei cu noul virus SARS-COV-2 (din rândul cărora se înregistrează cea mai mare rată a mortalităţii)”, au mai transmis sindicaliştii. Potrivit acestora, Guvernul a fost de acord să introducă sporul de până la 30% şi pentru perioada stării de alertă, însă doreşte să facă acest lucru numai pentru anumite categorii de salariaţi din spitalele publice care nu sunt prevăzute în OMS 555/2020.

Sindicaliştii au transmis câteva propuneri, astfel încât „cele două acte normative să genereze creşteri reale şi echitabile ale unora dintre veniturile salariale”.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Aproximativ 100 de membri de sindicat ai Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” participă, joi, la un miting în Piaţa Victoriei, solicitând Guvernului creşterea măsurilor de siguranţă pentru personalul sanitar şi respectarea prevederilor legale privind salarizarea angajaţilor din sistemul medical.

Sindicaliştii de la „Solidaritatea Sanitară” au adus în Piaţa Victoriei 49 de perechi de pantofi medicali în memoria celor 49 de medici, asistenţi şi infirmiere membri ai organizaţiei sindicale despre care spun că au decedat de Covid-19, de la începutul pandemiei. Numele şi profesiunile victimelor au fost scrise pe 49 de coli de hârtie de organizatorii manifestaţiei, iar mitingul a început printr-un minut de reculegere ţinut de participanţi.

protest medici1protest medici2

Sindicaliştii scandează lozinca „Protestul nostru, dispreţul vostru!” şi afişează pancarte inscripţionate cu mesajele „Îmi este teamă că îmi voi îmbolnăvi familia”, „Protejaţi-i pe cei care vă protejează!” şi „Când copilul îmi plânge acasă, simt cum forţele mă lasă”.

Revendicările Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” vizează intervenţii urgente ale Guvernului pentru creşterea siguranţei lucrătorilor din sistemul sanitar, acordarea drepturilor salariale şi recunoaşterea meritelor profesioniştilor din sănătate. Astfel, organizaţia sindicală solicită Guvernului adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru protecţia sănătăţii şi securităţii salariaţilor din sănătate (echipamente, circuite, resurse materiale şi umane etc.), astfel încât acestea să determine o reducere semnificativă a numărului de salariaţi infectaţi şi mai ales decedaţi din cauza Covid-19, dar şi asigurarea accesului la toate informaţiile relevante privind impactul Covid-19 asupra lucrătorilor din sănătate, pentru a putea adopta politici eficiente de protecţie a acestora. De asemenea, sindicaliştii cer respectarea dreptului legal la pensia de urmaş pentru copiii colegilor decedaţi la datorie, acordarea tuturor drepturilor salariale prevăzute de lege, respectiv sporul de până în 30% şi sporul pentru combaterea epidemiei, acordarea tuturor sporurilor pentru condiţii de muncă la nivel maxim, creşterea salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători începând cu 1 ianuarie 2021 la nivelul anului 2022.

protest medici3

Nu în ultimul rând, membrii Federaţiei „Solidaritatea Sanitară” solicită autorităţilor asigurarea posibilităţii lucrătorilor din sănătate de a beneficia de reducerea stagiului de cotizare (vârstei de ieşire la pensie) proporţional cu activitatea desfăşurată peste norma de bază, acordarea stimulentului de risc pe întreaga durată a stării de alertă pentru toţi salariaţii din sănătate, reaşezarea asistentelor medicale în grila de salarizare în sensul creşterii locului pe care-l ocupă în ierarhia salarială, corespunzător locului pe care-l au în echipa medicală, respectiv contribuţiei la tratamentul şi îngrijirea pacienţilor, plata gărzilor cu tariful orar aferent normei de bază, raportarea tuturor sporurilor lucrătorilor din sănătate la salariile de bază actuale.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.