Simulări de RĂZBOI la Marea Neagră: Riscuri mari pentru Moldova în contextul tensiunilor dintre Ucraina și Rusia. Kremlinul susține regimul de la Tiraspol cu banii Chișinăului

Monopolul creat pe piața energiei electrice din Republica Moldova este un cerc vicios. Mai mult, aceasta este și schema care a ajutat Kremlinul să impună un regim autoritar în regiunea transnistreană și, culmea, să ne impună pe noi toți să îl finanțăm, transmite deschide.md. Situația nu se va schimba până când autoritățile Republicii Moldova nu vor asigura o piață concurențială, susține consultantul pe politici în energetică la Președinția Republicii Moldova, Sergiu Tofilat. Potrivit lui, acest lucru poate fi realizat doar prin diversificarea surselor energie electrică, în special prin construcția rețelelor de interconexiune cu România. Într-un interviu, Tofilat a declarat că în regiunea transnitreană sunt două companii: una care este filiala Moldovagaz și se numește Tiraspol Transgaz:

Patrimoniul ei a fost luat abuziv de autoritățile din regiunea transnistreană și transmis la o companie creată de transnistreni: Tirapol Transgaz Pridnestrovie. Acum Tiraspol Transgaz vinde acest gaz consumatorilor locali din Transnistria. Cel mai mare consumator, evident, este Centrala Electrică de la Cuciurgan. Ei vând gazul asta la un preț subsidiat – 20-30% din costul real și toți banii pe care îi încasează, îi transferă pe un cont special, așa numit cont special de gaze, și de acolo pleacă direct în bugetul separatist”, susține consilierul prezidențial.

Acesta adaugă că banii pentru gazul folosit la producerea energiei electrice nu mai ajung în bugetul autorităților constituționale, dar rămâne la separatiști.

Noi aprindem lumina, plătim factura, banii ajung la Centrala Electrică de la Cuciurgan, ei achită gazul la un preț minim către Tiraspol Transgaz Pridnestrovie pe aşa-numitul „cont special de gaze” și de acolo aceşti bani ajung mai departe în bugetul separatist. Și noi acumulăm datorii. Finanțăm sistemul separatist și acumulăm datorii. Iată asta a fost schema care a ajutat Kremlinul să mențină un regim neconstituţional la noi în țară, să ne impună pe noi să îl finanțăm și încă să acumulăm datorii”, a adăugat Tofilat.

O escaladare între Ucraina şi Rusia prezintă riscuri grave de securitate pentru Moldova. Potrivit Infotag, această opinie a fost exprimată de fostul ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene Nicu Popescu. Într-un interviu acordat Europei Libere, el a spus că „această situaţie ar trebui să îngrijoreze Moldova”.

„Consider că la această etapă miza acţiunilor Federaţiei Ruse nu este o invazie majoră a Ucrainei, dar, evident, se pot întâmpla incidente, mici ciocniri şi, în acest sens, desigur că situaţia este foarte periculoasă. Este evident că orice escaladare a situaţiei dintre Rusia şi Ucraina, orice escaladare militară măreşte brusc riscul unor acţiuni militare, inclusiv în jurul oraşului Odesa, foarte aproape de frontiera cu Moldova„, a spus Popescu.

Popescu spune că, orice tensiuni din jurul oraşului Odesa eventual, pot conecta şi prezenţa militară rusă din Transnistria la procesul de exercitare a presiunilor asupra Ucrainei:

Riscuri există şi în orice moment în care Rusia şi Ucraina se află într-o stare tensionată, este absolut clar că şi situaţia din raioanele de est ale Moldovei, imediat devine mai intensă, inclusiv prin prisma capacităţii Federaţiei Ruse de a proiecta anumite activităţi ostile Ucrainei de pe teritoriul R. Moldova, şi în special regiunea transnistreană„, a spus Popescu.

Armata Rusă face simulări de război în Marea Neagră. S-au folosit temutele rachete Kalibr și tancurile zburătoare aeronavele de asalt Su-25SM3

Tensiunea pare să crească în intensitate de la zi la zi. O navă militară rusă a lansat rachete de croazieră Kalibr în cadrul unor simulări de război în Marea Neagră care survin în contextul unei mobilizări masive de trupe ruse la graniţa cu Ucraina şi unor tensiuni sporite în Donbas. Chemat să detensioneze situaţia de la graniţa cu Ucraina, preşedintele rus Vladimir Putin nu dă niciun semn de dialog. În schimb, armata rusă continuă înarmarea peninsulei Crimeea, anexată şi ocupată de Rusia în martie 2014, şi masarea de militari pe flancul său sud-vestic. Pe lângă aceste întăriri, armata rusă şi umflă muşchii în Marea Neagră lansând rachete de croazieră Kalibr de pe fregata Amiral Essen, concepută, potrivit Moscovei, pentru a distruge nave de suprafaţă, submarine şi instalaţiile terestre inamice. Lansarea rachetelor Kalibr a avut loc marţi, în cadrul unor exerciţii care au implicat 20 de nave militare ruse şi aeronave de asalt Su-25SM3, supranumite „tancurile zburătoare”. Exerciţiile de marţi au fost prezentate de Moscova drept o simulare de „respingere a unui ţări inamice”.

Cu prilejul acestor manevre navale şi aeriene, Rusia a blocat zborurile deasupra Crimeei şi unor porţiuni ale Mării Negre. Aşa-numitul „aviz către aviatori” (NOTAM), emis pentru a avertiza piloţii cu privire la potenţiale pericole, se aplică apelor teritoriale din largul coastei de sud a Crimeei şi unor porţiuni ale apelor internaţionale din largul Mării Negre în perioada 20-24 aprilie.

Zona a fost declarată temporar periculoasă pentru zborurile aeronavelor”, potrivit agenţiei de presă Interfax, care a citat nota de avertisment, adăugând că restricţiile se aplică la o altitudine maximă de 19.000 de metri.

Anterior, Ministerul rus al Apărării anunţase închiderea navigaţiei pe anumite porţiuni ale Mării Negre pentru navele militare şi oficiale străine până la sfârşitul lunii octombrie. Aproximativ 50 de avioane militare ruse au fost implicate în aceste zile în exerciţiile majore prezentate de Moscova drept un „antrenament de rutină”. Dar acest „antrenament de rutină” este însoţit de o mobilizare masivă la graniţa cu Ucraina, de reluarea ostilităţilor în Donbas şi de inundarea publicului rus cu o propagandă de război.

Şeful diplomaţiei ucrainene: 120.000 de militari ruşi la graniţă

Aproape goală până la 15 martie, baza militară din Marfika, situată în estul Crimeei, găzduieşte acum – conform unor imagini din satelit – mii de soldaţi şi un număr important de vehicule blindate. Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a afirmat marţi că Rusia a desfăşurat 120.000 de militari la graniţa cu ţara sa.

„Trupe ruseşti continuă să vină în apropierea frontierelor noastre în nord-est, est şi sud. În aproximativ o săptămână, ei au atins o forţă combinată de peste 120.000 de oameni. sta nu înseamnă că se vor opri din regruparea forţelor odată cu atingerea acestui număr”, a estimat Kuleba într-o conferinţă de presă online cu mai multe publicaţii internaţionale.

Potrivit unor observatori occidentali, actuala concentrare de forţe ruse în regiune este mai mare decât cea din momentul anexării peninsulei Crimeea de către Rusia. Şeful diplomaţiei ucrainene a atras atenţia în privinţa imprevizibilităţii Moscovei şi a subliniat că ţara sa nu caută un conflict cu ţara vecină.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *