Simpozion internațional dedicat „vieții spirituale a Dobrogei”, la mânăstirea Dervent

Un eveniment important pentru viața spirituală a Dobrogei și nu numai – Simpozionul Internațional „Destine frânte pentru Țară în vatra istorică românească” (ediția a doua), va avea loc la Mănăstirea Dervent, județul Constanța, sâmbătă, 6 iulie 2019, începând cu ora 11.30.

CITEȘTE ȘI:

Potrivit organizatorilor de la Asociația „Casa Mării Negre”, vor participa somități ale vieții academice, spirituale și culturale din Basarabia, nordul Bucovinei și celelalte provincii românești (academicieni, istorici, oameni de cultură, cercetători, experți etc.).

„Aș aprecia că evenimentul reprezintă cea mai importantă manifestare de gen (din categoria dezbaterilor academice privind martiriul poporului român în ultimul veac) care se desfășoară în Dobrogea (poate chiar la nivel național)”, a precizat președintele Asociației „Casa Mării Negre”, Dorin Popescu.

CITEȘTE ȘI:

Evenimentul de sâmbătă este organizat în parteneriat cu Arhiepiscopia Tomisului – Departamentul Cultural-Educațional, Mănăstirea Dervent și și Asociația Națională Cultul Eroilor – Regina Maria.

Prima ediție a Simpozionului a avut loc în iulie 2018, la Mănăstirea Dervent și a reunit personalități ale vieții culturale și spirituale din provinciile istorice românești. Succesul ediției princeps a generat decizia organizatorilor de permanentizare a evenimentului prin desfășurarea unor ediții anuale ale Simpozionului.

Obiectivul prioritar al evenimentului îl reprezintă evidențierea suferințelor și martiriului românesc în ultimii 100 de ani, pe tot cuprinsul vetrei noastre istorice, precum și a dramelor individuale și colective care au marcat ultimul veac în România și în provinciile istorice românești: lichidarea identității și conștiinței românești în Basarabia și Bucovina, deportările colective în Siberia și Kazahstan, masacrele de la Lunca, Ostrița și Fântâna Albă, dramele refugiaților basarabeni și bucovineni în România, dramele celor două războaie mondiale, represiunea comunistă (închisori, lagăre, Canal, munca silnică, ostracizarea elitei, persecuțiile politice și religioase, domiciliile forțate, epurările etc.), exilul românesc etc.

Simpozionul își propune atât dezbateri la zi privind cauzele, dimensiunile și consecințele acestor forme ale tragicului și suferinței românești în ultimul veac, cât și evocarea unor martiri și mărturisitori ai poporului român, din toate provinciile sale istorice, prioritar Basarabia și Bucovina, ale căror destine frânte au ținut vie forța credinței acestui popor în Dumnezeu și în Țară.

La ediția din acest an participă academicieni, universitari, istorici, oameni de cultură și experți în domeniu din Republica Moldova (Anatol Petrencu, prof. univ. dr. hab., Universitatea de Stat din Moldova, directorul Institutului de Istorie Socială ProMemoria, Chișinău; Ion Negrei, cercetător științific, Institutul de Istorie, Chișinău, vice-președinte al Asociației Istoricilor din Moldova; Viorel Bolduma, lector superior, Universitatea Pedagogică de Stat “Ion Creangă” din Chișinău), nordul Bucovinei (acad. Alexandrina Cernov, membru corespondent al Academiei Române, redactor-șef al publicației “Glasul Bucovinei” – editată de Institutul Cultural Român, Cernăuți), Transilvania (Mircea-Gheorghe Abrudan, cercetător științific III dr., Institutul de Istorie George Barițiu al Academiei Române, Cluj-Napoca) și alte regiuni istorice românești, cărora li se adaugă reprezentanți ai elitei academice și culturale din Dobrogea (județele Constanța și Tulcea).

simpozion dervent

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *