Simpozion internațional de excepție la Muzeul de Istorie Constanța: Un secol de cercetare arheologică și descoperiri la Marea Neagră!

Situată la răscrucea drumurilor din Europa și din Asia, Marea Neagră este considerată de mulți specialiști un punct de confluență a numeroase civilizații. Dată fiind poziția sa geografică și, totodată, încărcătura istorică a Mării Negre, unii dintre cei mai buni specialiști în istoria Mării Negre s-au adunat, luni, la Constanța în cadrul unui simpozion internațional.

Evenimentul de excepție, intitulat „Advances in ancient Black Sea Studies: Scholarly Traditions & Preservation of cultural Heritage” și care este găzduit pe durata a cinci zile de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, va aborda diverse teme, precum progresul înregistrat în studierea istoriei Mării Negre, tradițiile științifice și conservarea patrimoniului cultural ș.a.m.d. La eveniment participă specialiști de renume de la instituții europene de mare prestigiu din Germania, Marea Britanie, Franța, Elveția, Spania, Belgia, Federația Rusă, Ucraina, Polonia, Republica Moldova, Georgia și, bineînțeles, România. Țara noastră este reprezentată de specialiști ai instituțiilor de profil din București, Iași, Cluj, Tulcea și, evident, Constanța.

Simpozionul este organizat sub semnul Centenarului Marii Uniri a românilor de la 1 Decembrie 1918 de Institutul de Arheologie Iași al Academiei Române și de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, cu sprijinul UEFISCDI (Autoritatea Națională Română pentru Cercetare Științifică) și a Consiliului Județean Constanța.

„Organizăm un nou simpozion pe problematica Mării Negre din perioada greacă și romană, fiind o tradiție de colaborare cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Încercăm la fiecare doi ani să adunăm specialiști de primă mână din Europa și nu numai, interesați de problematica Mării Negre. Este important pentru noi, pentru că am construit deja o rețea de specialiști importanți din domeniu. De data aceasta avem printre cei mai cunoscuți specialiști din domeniu arheologiei, numismaticii, arheologiei clasice etc. Asta ne ajută pentru strângerea colaborării în aplicarea de proiecte cu finanțare europeană. Întâlnirea din aceste zile la Constanța face parte din două proiecte europene: unul legat de istoriografie și bibliografie privind antichitățile din Marea Neagră, și altul legat de protecția monumentelor istorice din spațiul Mării Negre. Acest simpozion mai presupune și vizite la Cetatea Histria și la Monumentul de la Adamclisi, monumente cunoscute în toată lumea. Cu această ocazie vom avea și discuții în teren, fiind esențial ca în acest fel să ne protejăm valorile“, a declarat Victor Cojocaru, cercetător științific, gradul I la Academia Română, Institutul de Arheologie din Iași.

colesniuc minac 2

La rândul său, directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, dr. Sorin Colesniuc, a afirmat că acest simpozion este cu atât mai important cu cât el are loc în anul în care românii sărbătoresc 100 de ani de la Marea Unire.

„Așa că, dacă toți românii celebrează Centenarul, noi, dobrogenii, sărbătorim și 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România. Referitor la întâlnirea propriu-zisă, aceasta este importantă în contextul se discută despre descoperirile arheologice în ultimul secol de cercetări în țările riverane Mării Negre, iar Dobrogea, în special, a fost o răscruce între civilizații“, a spus dr. Sorin Colesniuc.

Francois de Callatay, istoric belgian, unul dintre cei mai mari specialiști în istoria Mării Negre a declarat pentru TOMIS NEWS că zona Mării Negre este unul dintre cele mai importante noduri ale civilizației, plecând de la coloniile greceşti amplasate pe coasta dobrogeană a Mării Negre.

CITEȘTE ȘI:

„140 de ani de arheologie dobrogeană”, expoziție temporară la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.