Simion (AUR) anunță PROTEST de proporții împotriva „odiosului” Cîțu: „VIN MINERII! Urmează Iohannis!”

George Simion, co-președintele AUR, l-a numit, marți seara, „odios” pe premierul Florin Cîțu și a anunțat că Piața Universității din București va găzdui, sâmbătă, cel mai mare protest al anului. Simion a spus că minerii din Valea Jiului, pensionari, medici, studenți și profesori vor participa la evenimentul din weekend. Simion vrea demiterea lui Cîțu, iar apoi a lui Klaus Iohannis.

„Vom protesta în stradă, în Parlament, în justiție, pentru a da jos acest guvern. Vor veni oameni din toată țara, mineri din Valea Jiului, sâmbătă, de la ora 17:00, în Piața Universității. Protestăm pentru a-l da jos pe Florin Cîțu. Sistemul îl protejează. Sper să nu îl mai avem pe acest individ odios în fruntea țării. CCR a spus că s-a tergiversat degeaba moțiunea noastră. Pe noi nu ne interesează moțiunea pe care am introdus-o noi, moțiunea PSD, ci să scăpăm de Cîțu. Când spun ”sistem” mă refer la cei care l-au pus pe Cîțu președintele PNL. Trebuie să scăpăm de acest guvern trădător de țară din Palatul Victoria. Nu avem nicio problemă să ajungem la alegeri anticipate. Mă aștept să vină, la protestul de sâmbătă, zeci de mii de oameni. Îl dăm jos pe Florin Cîțu, iar apoi o să urmeze Klaus Iohannis.”, a spus George Simion la România TV.

Guvernul condus de Florin Cîțu va pica dacă PNL și UDMR nu conving 71 de parlamentari să susțină actualul cabinet minoritar. Cu o săptămână înaintea moțiunii de cenzură PSD, partidele de guvernământ reprezintă 35% din mandatele parlamentare. PNL și UDMR au, împreună, 163 de senatori și deputați. Pentru demiterea Guvernului prin moțiune de cenzură este nevoie de votul a minimum 234 de senatori și deputați, astfel că premierul Florin Cîțu are de „recuperat” cel puțin 71 de voturi, până săptămâna viitoare, pentru a continua în funcția de prim-ministru.

Clasicele negocieri „la bucată” nu vor lipsi nici de la această moțiune de cenzură. În istoria recentă, sunt frecvente cazurile de parlamentari care au jucat la două capete. Unii „au răcit” înainte de moțiune, alții nu au putut ajunge din cauza vremii, o parte au avut grijă să fie plecați din țară, unii au trecut de-a dreptul cu arme și bagaje la alt partid, iar alții au introdus în urnele de vot cretă, gumă de mestecat sau pastile de paracetamol.

Cea mai sigură cale ca Guvernul Cîțu să rămână în funcție ar fi negocierea susținerii USR PLUS, consideră liberalii. Cu 80 de parlamentari, foștii colegi de guvernare spun însă că orice discuție poate începe doar dacă PNL își schimbă premierul, mutare care înseamnă tot picarea Guvernului. O situație fără ieșire în acest moment. Cu „extremiștii”, liberalii spun că nu vor negocia, referindu-se la parlamentarii AUR. Liberalii mai susțin că nu poate fi vorba nici de o negociere cu PSD, iar grupul minorităților naționale a decis că nu va vota moțiunea de cenzură a PSD. Partidele care la nivel declarativ susțin acum că vor demiterea Guvernului Florin Cîțu sunt PSD, USR PLUS și AUR. Împreună, ele au 280 de voturi.

Dacă ecuația parlamentară nu se schimbă, atunci Cîțu ar putea să doboare recordul stabilit anul trecut de Ludovic Orban. În februarie 2020, Guvernul monocolor PNL era demis prin moțiune de cenzură de către PSD și UDMR cu 261 de voturi, cele mai multe voturi anti-Guvern la o moțiune de cenzură post-1990.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *