SIIJ, DESFIINȚATĂ cu SCANDAL în Parlament. USR atacă la CCR. Orban: „Luați și ÎNGHIȚIȚI CARICATURA asta!”

Camera Deputaților a aprobat, luni, proiectul de lege pentru desființarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.Aduce normalitate în sistemul judiciar”, a spus deputatul PNL Cristina Trăilă. USR anunță că va ataca legea la CCR. Proiectul de lege a fost adoptat cu 205 voturi „pentru”, 90 „împotrivă” și o abținere.

După multe încercări, atât ale Guvernului, cât şi ale Parlamentului, avem în dezbatere un proiect important – cel de desfiinţare a Secţiei speciale – mult disputat. Şi, în ciuda criticilor aduse de unii care, aflaţi în funcţii pentru o perioadă e timp, şi-au arătat incapacitatea de adopta un astfel de proiect de lege, astăzi vin şi spun că ar fi nociv un astfel de proiect, care nu face altceva decât să aducă normalitate în sistemul judiciar, o normalitate dorită de mult timp atât de noi care ne aflăm astăzi în băncile Parlamentului, cât şi întregul sistem, întreaga breaslă din acest domeniu”, a declarat deputatul PNL Cristina Trăilă.

Ea precizează că acest proiect este primul care are avizul CSM, „singurul garant al independenței Justiției”.

Fostul ministru al Justiției Stelian Ion și fostul premier Ludovic Orban au criticat proiectul de lege.

În mod normal ar fi trebuit să fie o zi bună pentru justiție, pentru că din acest proiect de așa zisă desființare, doar titlul este corect. În rest, absolut totul, de la procedura de transparență decizională călcată în picioare la ministerul Justiției din păcate, până la modul de derulare a discuțiilor aici în Parlament, pe repede înainte, fără a se accepta un aviz al Comisiei de la Veneția pe acest nou mecanism creat de cei care odinioară concepuseră SIIJ, toate acestea ne arată că suntem pe un drum greșit. Cum atrăgeam atenția în ședințele prezidate de Florin Iordache acum câțiva ani de zile asupra pericolului reprezentat de desființarea SIIJ, așa facem și acum vă atragem atenția că ceea ce se întâmplă acum- nu este o simplă desființarea SIIJ, este o desființare formală înlocuită de un mecanism mult mai puternic și mult mai nociv decât SIIJ-ul”, a spus Stelian Ion.

El spune că ministrul Cătălin Predoiu „a depus armele înainte de a lupta măcar o secundă pentru a susține varianta corectă, pe care verbal declarativ o susține” și a precizat că USR va ataca legea la CCR.

Guvernul a aprobat luni proiectul de lege pentru desființarea SIIJ. Cauzele și posturile vor fi preluate de alte instituții, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru. Potrivit purtătorului de cuvânt, cauzele aflate în curs de soluționare la nivelul SIIJ se vor transmite pe cale administrativă în termen de 60 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a legii prin grija Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție parchetelor competente care vor continua soluționarea acestora, urmând ca cele soluționate aflate în arhiva Secției să se transmită în termen de 180 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a legii. De asemenea, posturile aflate în schema de funcții și de personal a secției la data intrării în vigoare a prezentei legi rămân în schema Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și se preiau de Secția de urmărire penală și criminalistică începând cu data desființării secției, procurorii din cadrul acesteia, inclusiv cei cu funcții de conducere, revin la parchetele de unde provin sau la parchetele unde au promovat, în condițiile legii, pe perioada desfășurării activității în cadrul secției. Dan Cărbunaru a mai arătat că în ceea ce privește competențele, acestea vor fi preluate de Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru infracțiunile săvârșite de judecătorii și procurorii care sunt membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție și de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, de judecătorii de la curțile de apel și curtea militară de apel, precum și de procurorii de la parchetele de pe lângă aceste instanțe.

Parchetele de pe lângă curțile de apel pentru infracțiunile săvârșite de judecătorii de la judecătorii, tribunale, tribunale militare și de procurorii de la parchetele care funcționează pe lângă aceste instanțe, procurorii anume desemnați efectuează urmărirea penală în situația în care, alături de magistrați, sunt cercetate și alte persoane, doar dacă din motive temeinice privind buna desfășurare a urmăririi penale, cauza nu poate fi disjunsă, regula fiind disjungerea”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Proiectul aprobat de Guvern mai conține reglementări privind desemnarea procurorilor, numărul maxim de procurori din cadrul Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul parchetelor de pe lângă curțile de apel și condițiile pentru desemnare în cadrul acestei secții și în cadrul parchetelor de pe lângă curțile de apel. USR va contesta pe toate căile, inclusiv la Curtea Constituţională, proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

Astăzi în Camera Deputaţilor este adus la dezbatere şi vot final proiectul de aşa-zisă desfiinţare a SIIJ, de fapt este vorba despre o transformare a SIIJ, pentru că prerogativele SIIJ sunt preluate de noul mecanism gândit de actuala putere. (…) Orice s-ar întâmpla astăzi în Camera Deputaţilor, vom contesta pe toate căile, inclusiv la Curtea Constituţională, deşi unii dintre beneficiarii ai acestui pachet de acte normative este chiar CCR sau mai degrabă o parte a judecătorilor CCR, care şi-au dorit ei înşişi să nu poată fi anchetaţi de DNA. Este foarte trist, pentru că marea majoritate a magistraţilor din România nu îşi doresc nici legi care să îi protejeze, nici legi care să încalce flagrant principiul egalităţii în faţa legii”, a spus deputatul USR Stelian Ion, la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că acest proiect „păstrează toate acele deziderate pe care le-au avut Liviu Dragnea şi cei care în 2017- 2018 au creat SIIJ” şi anume „să scape de DNA, să numească procurorii care anchetează magistraţi şi să poată trage din competenţa DNA acele dosare cu politicieni corupţi”.

Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie se desfiinţează „de formă”, urmând să funcţioneze „aşa cum a vrut UDMR”, a declarat luni, în plen, deputatul Ludovic Orban, la dezbaterile generale asupra proiectului privind SIIJ, pe care l-a caracterizat drept „o caricatură”.

Nu voiam să iau cuvântul, dar, până la urmă, am luat decizia să iau cuvântul, pentru că mi-a fost insultată inteligenţa prin vorbăria goală despre desfiinţarea SIIJ-ului. Hai să le spunem românilor că nu se desfiinţează niciun SIIJ. Se desfiinţează de formă. De fapt, se merge pe o formulă care este propusă de UDMR. Acum că PSD sprijină acest nou SIIJ este normal, pentru că ei au inventat SIIJ-ul ca nu cumva DNA-ul şi DIICOT-ul să poată să cerceteze pe competenţa specifică acestor Parchete. (…) Mă surprinde faptul că ia cuvântul reprezentantul foştilor mei colegi, care cred că e şi semnatara atacului nostru la CCR împotriva legii de înfiinţare a SIIJ-ului, să laude această caricatură de proiect, care n-are nicio legătură cu desfiinţarea SIIJ-ului”, a afirmat Orban. Potrivit acestuia, „desfiinţarea SIIJ este o minciună, pentru că, de fapt, funcţionează aşa cum a vrut UDMR-ul”.

El le-a transmis, totodată, parlamentarilor USR „să înghită acest proiect”. „De asemenea, şi asta le-o spun colegilor de la USR, Camera Deputaţilor a adoptat un proiect de lege privind desfiinţarea SIIJ-ului care a fost hotărâtă în vechea coaliţie de guvernare şi care presupunea întoarcerea dosarelor pe competenţe, aşa cum e normal, la Parchet, la DNA şi la DIICOT. Presupunea în schimb un aviz care să fie dat Secţia de procurori pentru procurori şi de Secţia de judecători pentru judecători, la trimiterea în judecată a magistratului. N-a fost bun proiectul. S-a trimis sesizare la Comisia de la Veneţia. Luaţi şi înghiţiţi proiectul ăsta, că nu v-a convenit proiectul care a fost votat de Camera Deputaţilor, cât exista o altă majoritate”, a completat fostul preşedinte al PNL. El s-a întrebat „cum membri ai Guvernului s-au sucit acum” în privinţa SIIJ. „Vă atrag atenţia, minciuna are picioare scurte”, a adăugat Orban, care a susţinut că proiectul propus acum este „praf în ochi”.

Desființarea SIIJ, adoptată, luni, de Camera Deputaților, este un atac frontal la Justiția din România, afirmă liderul interimar al USR, Cătălin Drulă. El declară că PSD, PNL și UDMR „aruncă justiția în era Dragnea”.

PSD, PNL și UDMR aruncă justiția în era Dragnea. Ce s-a întâmplat astăzi (luni-n.r.), în Camera Deputaților, este un atac frontal la Justiția din România. Partidele toxice din Parlamentul României au forțat un vot în Camera Deputaților prin care mimează desființarea SIIJ. În realitate, PSD, PNL și UDMR au votat o reînființare pe steroizi a acestei Secții Speciale”, transmite Cătălin Drulă.

În opinia sa, mesajul acestor partide este clar: „DNA a deranjat clasa politică, deci DNA trebuie trasă pe linie moartă”.

Așa că DNA pierde din atribuții și, în același timp, se creează o nouă bâtă cu care politicienii să controleze magistrații incomozi. Nu au avut răbdare să aștepte opinia Comisiei de la Veneția. Pentru că acești politicieni știu foarte bine că ceea ce au votat este contrar principiilor europene. DNA nu va mai putea ancheta procurori și judecători pentru fapte de corupție. Și nici pe judecătorii Curții Constituționale și pe magistrații-asistenți de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la Curtea Constituțională. Iar procurorii din noua ‘super-secție specială’ vor fi numiți de plenul CSM, nu de Secția de Procurori. Este evidentă încercarea de ‘alba-neagra’ politică, adică prezentarea drept desființare, a ceea ce este, evident, o sporire a subjugării politice a magistraților. PSD, PNL și UDMR își imaginează că românii vor înghiți fraiereala”, adaugă președintele interimar al USR.

Drulă în critică pe președintele Klaus Iohannis.

Cu USR la guvernare și cu un ministru responsabil, mă refer la colegul meu Stelian Ion care a propus desființarea reală a SIIJ, jocul nu le-a mers. Acum, probabil, Klaus Iohannis este fericit. Planul care a început cu demiterea Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA se apropie de final. Iohannis devine groparul justiției din România. Deși Camera Deputaților nu este cameră decizională – și proiectul merge mai departe la Senat – intenția partidelor toxice este evidentă. USR va vota împotrivă, așa cum a făcut-o și azi, și va continua lupta împotriva acestui proiect”, conchide Cătălin Drulă.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.