Și vaccinarea cu doza 3 e un EȘEC! Gheorghiță (CNCAV): „Este de NEACCEPTAT! NU avem cum să trecem de valul patru dacă nu ne vaccinăm”

Medicul Valeriu Gheorghiță a anunțat că aproape 230.000 de români s-au vaccinat cu doza 3. Cei mai mulți sunt reprezentanți ai categoriilor vulnerabile, a explicat șeful campaniei de vaccinare din România. Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), a anunțat că aproape 230.000 de români s-au vaccinat anti-COVID cu doza 3. Potrivit statisticilor, până în prezent cu doza 3 s-au vaccinat 228.865 de persoane. Peste jumătate dintre acestea (52,3%) sunt categorii vulnerabile, persoane peste 65 de ani, cu afecțiuni cronice și internate în centre sociale. Aproape 30% (29,7%) sunt din personalul medico-sanitar și doar 4,1% sunt angajați din învățământ. Restul (21,9%) reprezintă persoane din diferite domenii de activitate. Valeriu Gheorghiță a mai spus că în curând se va lua o decizie privind doza 3 în cazul persoanelor vaccinate cu Johnson&Johnson.

Din ceea ce știm compania Johnson&Johnson a depus deja la FDA datele din studiile efectuate pentru obținerea autorizării pentru doza booster tot cu vaccinul de la Johnson&Johnson. Se așteaptă că la jumătatea lunii octombrie să se facă o recomandare din partea comisiei de experți pe această doză Booster. Cu siguranță în perioada următoare și Agenția Europeană a Medicamentului va primi aceste date științifice și vom avea cu siguranță recomandări în acest sens care vizează persoanele vaccinate cu Johnson&Johnson”, a explicat Gheorghiță.

În România, peste 840.000 de persoane sunt vaccinate cu serul Johnson&Johnson. Circa 30% din populația României a ales să se vaccineze cu serurile disponibile pe piață. Coordonatorul CNCAV, Valeriu Gheorghiță, a declarat că românii de peste 80 de ani sunt sceptici cu privire la vaccinare și că nu este normal să avem peste 330 de morți pe zi, în condițiile în care avem stocuri de vaccin.

Rămânem cu rată de vaccinare insuficientă la grupa de vârstă de peste 80 de ani, unde este o medie de 20%„, a decarat Gheorghiță. La grupa vârstă 12 -15 media e de 5%, campioni fiind românii de peste 60 de ani, care s-au vaccinat în proporție de peste 40%.

Tot mai multe persoane vulnerabile se infectează cu virusul SARS-CoV-2 și ajung la spital în stare gravă, spune președintele Comitetului Național de Coordonare a Activității de Vaccinare (CNCAV), întrebat dacă numărul mare de decese de miercuri are legătură cu aglomerarea spitalelor. Valeriu Gheorghiță spune că nu sunt informații cum că aglomerarea spitalelor ar avea legătură cu numărul mare de decese.

Este greu de spus la acest moment. Nu am aceste date, dar au legătură cu faptul că mult prea multe persoane vulnerabile se infectează, sunt nevaccinate și ajung la spital și evoluția bolii, din păcate, este una mult mai agresivă la aceste categorii de persoane”, a spus col. dr. Valeriu Gheorghiță.

Acesta a spus că sunt date științifice care spun că în contextul infecției cu varianta Delta, riscul de spitalizare este de cel puțin două ori mai mare.

Practic, de aici înțelegem că evoluția bolii este posibil mai virulentă, mai agresivă la persoanele vulnerabile. De asta este nevoie să ne vaccinăm. Nu avem altă modalitate prin care să reducem riscul de a face o formă gravă”, a mai spus Gheorghiță.

În ultimele 24 de ore s-a înregistrat un record absolut al persoanelor care au decedat din cauza COVID-19: 328 de decese. Au fost înregistrate 14.744 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, susține că numărul mare de cazuri Covid-19 din ultimele 24 de ore e de neacceptat. El îi îndeamnă pe români să se vaccineze.

Situația actuală e suficient de relevantă pentru toată lunea. Înțeleg foarte bine că populația are un nivel redus de încredere în autorități. Corpul medical duce o luptă incredibil de grea cu mii de pacienți la secțiile de urgență. Avem nevoie de implicarea celor din prespital, de implicarea tuturor. Admit că există situații punctuale de medici, care nu au înțeles. Nu e vorba doar de vaccinul împortiva Covid-19. Au legătură cu faptul că mult prea multe persoane vulnerabile se infectează, sunt nevaccinate și ajung la spital și evoluția bolii, din păcate, este una mult mai agresivă la aceste categorii de persoane”, a spus Valeriu Gheorghiță.

În ultimele 24 de ore România a înregistrat aproape 15.000 de cazuri noi și 331 de decese.

Este un lucru de neacceptat. Nu avem cum să trecem de valul patru dacă nu ne vaccinăm. Avem vaccinuri peste tot și putem reduce mortalitatea. Nu avem cum să trecem de valul patru dacă nu ne vaccinăm”, a concluzionat dr. Gheorghiță.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!