„Shape Your Future”: Șansă la educație și incluziune socială pentru tinerii din medii defavorizate – Proiect din programul Constanța, Capitala Tineretului din România

Asociația Youth Vision, membru în echipa de implementare a programului Constanța – Capitala Tineretului din România (CCTR) a aplicat și a câștigat proiectul „Shape Your Future”, proiect de interes pentru tinerii cu vârste cuprinse între 14 și 35 de ani, ce provin din medii defavorizate, tineri fără un loc de muncă, aflați în căutarea unui job sau unor oportunități de învățare.

Proiectul „Shape Your Future” a pornit de la identificarea nevoilor și oportunităților tinerilor pe piața muncii, punând accent pe o nevoie comună, aceea de a crea un spațiu pentru tineri și lucrători de tineret, în care aceștia să poată găsi oportunități de dezvoltare personală și profesională. Astfel, obiectivele proiectului vizează incluziunea socială a tinerilor ce provin din medii defavorizate, integrarea pe piața muncii, facilitarea accesului la programele educaționale și de inovare și dezvoltarea unor abilități antreprenoriale.

Tinerii constănțeni, care au răspuns chestionarului nostru legat de nevoile lor de integrare pe piața muncii și a oportunităților de dezvoltare personală și profesională, susțin că este necesară crearea unor instrumente / spații de lucru on-line, în care să poată experimenta diferite programe care să aducă împreună părți interesate din diferite domenii / sectoare (public, privat și societatea civilă). Luând în calcul nevoile lor, proiectul „Shape Your Future” va crea și va pune la dispoziția tinerilor din grupul țintă, din cele cinci țări partenere, instrumentele necesare care să le permită să-și dezvolte abilitățile sociale, antreprenoriale și profesionale pe piața muncii. Astfel, printre instrumente se va număra o platformă online, dedicată tinerilor, cu vârsta cuprinsă între 14 și 35 de ani (studenți, șomeri), aflați în căutarea unui job sau a unor oportunități de învățare, prin intermediul căreia ne propunem să creăm un mediu interactiv, care să-i aducă împreună, în același loc, pe de-o parte pe angajatori, ONG-uri, instituții și autorități locale și, de cealaltă parte, pe tinerii care sunt în căutarea unui job sau diverse posibilități de stagiu și voluntariat. Totodată, ne propunem dezvoltarea unei aplicații prin intermediul căreia tinerii pot primi informații în timp real legate de oportunitățile existente pe piața muncii, vor fi încărcate materiale și va exista și un forum de discuții. Un ultim instrument dezvoltat va fi un manual pentru educație non-formală legat de incluziunea socială și abilități antreprenoriale, ce va conține date colectate de la cel puțin 20 de organizații care se ocupă de tineri. Totodată, vor fi derulate cursuri de formare și stagii de job shadowing, schimburi de experiență și evenimente de promovare a rezultatelor proiectului în comunitățile partenere.

„Shape Your Future” este derulat în parteneriat cu echipa de implementare a programului „Constanța – Capitala Tineretului din România 2021-2022” (Federația Organizațiilor de Tineret din Constanța) și organizații de tineret / instituții din Spania, Irlanda, Portugalia, Polonia și România, are o valoare de 250.000 de Euro și este finanțat din fonduri europene, prin programul Erasmus Plus, Key Action 2 – Parteneriate Strategice. Perioada de derulare a proiectului este de 24 de luni.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *