Sesiune EXTRAORDINARĂ la Parlament. Ciolacu vrea ratificarea protocoalelor de aderare a Suediei și Finlandei la NATO
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a anunţat joi, la Forumul de Securitate de la Bucureşti, că Parlamentul va parcurge cu celeritate tot ce ţine de procesul de ratificare a Protocoalelor de aderare la NATO a Suediei şi Finlandei. Preşedintele Camerei a anunţat că va convoca o sesiune extraordinară în acest sens. Ciolacu a mai afirmat că prin reacţiile după declanşarea agresiunii Rusiei, România a reconfirmat rolul său de aliat de încredere pe Flancul Estic al NATO, dar şi statutul de partener strategic al SUA, şi, în acelaşi timp, de stat membru al UE, matur şi responsabil, implicat activ la Marea Neagră.
„Războiul ilegal şi nejustificat declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei a schimbat fundamental parametrii de securitate cu care lucram până în prezent. De aceea, am deosebita plăcere să vă urez bun-venit la cea de-a 22-a ediţie a acestui Forum găzduit de Parlamentul României. Evenimentul pe care îl deschidem azi este organizat la puţin timp de la încheierea Summit-ului NATO de la Madrid, unde s-au luat decizii istorice. Mă refer aici invitarea Suediei şi Finlandei să adere la Alianţă, întărirea capacităţii de apărare a Flancului Estic şi reflectarea, pentru prima dată, a Mării Negre într-un Concept Strategic al NATO”, a spus preşedintele Camerei Deputaţilor, în deschiderea Forumului.
„Vreau să vă anunţ că Parlamentul României va parcurge cu celeritate tot ce ţine de procesul de ratificare a Protocoalelor de aderare la NATO pentru cele state nordice. Chiar vom convoca o sesiune extraordinară a Parlamentului pe această temă pe care o vom anunţa în perioada următoare”, a anunţat Marcel Ciolacu.
El s-a referit şi la „anunţurile făcute de Statele Unite şi Franţa privind creşterea prezenţei militare în România”.
„Suntem recunoscători aliaţilor noştri pentru această nouă confirmare a importanţei Parteneriatelor Strategice pe care le avem cu SUA şi Franţa”, a spus preşedintele Camerei.
Potrivit lui Marcel Ciolacu, „prin reacţiile pe care le-am avut după declanşarea agresiunii Rusiei, România a reconfirmat rolul său de aliat de încredere pe Flancul Estic al NATO, dar şi statutul de partener strategic al SUA, şi, în acelaşi timp, de stat membru al Uniunii Europene, matur şi responsabil, implicat activ la Marea Neagră”.
„Subliniez, totodată, importanţa consolidării sprijinului pentru partenerii vulnerabili, precum Republica Moldova (alături de Georgia şi Ucraina), în vederea creşterii rezilienţei acestora, prin adoptarea unor pachete consistente de sprijin. În pofida riscurilor de destabilizare la adresa statului, angajamentul Chişinăului în implementarea reformelor şi combaterea corupţiei reprezintă cheia primirii Republicii Moldova în familia europeană. Nu în ultimul rând, formatele de cooperare regională pe care le-a propus şi dezvoltat România, cum ar fi Bucureşti 9 şi Iniţiativa celor Trei Mări, şi-au dovedit eficienţa, contribuind la creşterea coeziunii regionale, la un răspuns comun mai ferm în faţa provocărilor menţionate şi, în acelaşi timp, generând dezvoltare şi favorizând creşterea prosperităţii”, a afirmat preşedintele Camerei Deputaţilor.