Serviciile secrete americane: Capitala Afganistanului ar putea CĂDEA în 90 de zile. Talibanii: „Nu renunță la cultura occidentală, așa că trebuie să-i OMORÂM”

Talibanii ar putea izola capitala Afganistanului în 30 de zile și, eventual, să o preia în 90, a declarat miercuri un oficial al apărării SUA, citat de serviciile de informații americane, după ce militanții au preluat controlul asupra a nouă capitale afgane de provincie. Talibanii controlează acum 65% din teritoriul țării. Oficialul SUA a declarat că noua evaluare a serviciilor de informații americane a perioade în care talibanii ar puea cuceri capitala Kabul a fost făcută pe baza ultimelor evoluții ale conflictului din Afganistan. Forțele de securitate afgane ar putea inversa procesul prin opunerea unei rezistențe mai mari, a mai precizat oficialul, potrivit Reuters.

„Sute” de membri ai forţelor de securitate afgane, care s-au retras în zona aeroportului din Kunduz, situat în nord-estul Afganistanului, după ce oraşulul a fost cucerit de talibani în weekend, s-au predat miercuri grupărilor insurgente, a declarat pentru AFP un consilier local. Zeci de mii de afgani își părăsesc locuințele și fug din calea luptătorilor talibani spre capitala Kabul. În încercarea de a ridica moralul trupelor, preşedintele afgan Ashraf Ghani a sosit miercuri de urgență la Mazar-i-Sharif, principalul oraş din nordul Afganistanului asediat de talibani. Este o tentativă disperată a șefului statului de a coordona riposta împotriva insurgenţilor.

În cursul nopţii de marţi spre miercuri, insurgenţii au cucerit Faizabad, capitala provinciei Badakhshan, în care nu reuşiseră niciodată să pătrundă în timpul ascensiunii lor la putere în anii 1990. Astfel, talibanii controlează nouă din cele 34 de capitale de provincie din Afganistan, care au căzut în efect de domino, între care şapte în nordul ţării, o regiune care le-a opus întotdeauna rezistenţă.

Președintele SUA, Joe Biden, i-a îndemnat pe liderii afgani să lupte pentru patria lor, spunând marți că nu regretă decizia sa de a se retrage din Afganistan.

Premierul Pakistanului: Liderii talibani nu vor negocia cu guvernul afgan cât timp Ashraf Ghani este preşedinte

Prim-ministrul pakistanez Imran Khan a declarat, miercuri, că liderii talibani nu vor negocia cu guvernul afgan atât timp cât Ashraf Ghani rămâne preşedinte, transmite Reuters. Khan a opinat că o reglementare politică pare dificilă în condiţiile actuale.

Am încercat să îi conving pe talibani…cu trei-patru luni în urmă, când conducerea talibanilor a venit aici”, a declarat, la reşedinţa sa, premierul pakistanez, pentru jurnaliştii străini. „Condiţia este că atât timp cât Ashraf Ghani rămâne acolo, nu vom discuta cu guvernul afgan„, a spus Khan, citându-i pe liderii talibani.

Discuţiile de pace dintre talibani, care îl consideră pe preşedintele Ghani şi guvernul său marionete ale Statelor Unite, şi o echipă de negociatori afgani nominalizaţi de Kabul au început în septembrie anul trecut, dar nu au înregistrat progrese substanţiale. Reprezentanţi ai mai multor ţări, inclusiv Statele Unite, se află în prezent în capitala Qatarului, Doha, unde discută cu ambele părţi într-un ultim efort de a obţine o încetare a focului înainte de 31 august, data la care toate forţele străine părăsesc oficial Afganistanul. Premierul pakistanez a spus că simte că guvernul afgan încearcă acum să convingă Statele Unite să revină şi să intervină din nou.

„Sunt aici de 20 de ani…Ce vor face acum ce nu au făcut în 20 de ani?”, a spus el.

Forţele americane au continuat să folosească atacurile aeriene pentru a sprijini forţele afgane împotriva înaintării talibanilor, dar nu este clar dacă un astfel de sprijin va continua şi după 31 august. Premierul Imran Khan a spus că Pakistanul s-a exprimat foarte clar că nu doreşte nicio bază militară americană în Pakistan după ce forţele SUA părăsesc Afganistanul.

Talibanii au cucerit o nouă capitală de provincie, deschizând astfel drumul către Kabul

Talibanii au cucerit joi orașul Ghanzi, situat la 150 de km sud-vest de Kabul, deschizând astfel drumul către capitala Afganistanului. Este a zecea capitală de provincie care cade în mâinile insurgenților în decurs de o săptămână, informează AFP, citând un consilier local.

Pot să confirm că Ghazni a căzut în mâinile talibanilor în această dimineaţă (joi). Ei au preluat controlul zonelor-cheie din oraş: biroul guvernatorului, sediul central al poliţiei şi închisoarea”, a declarat Nasir Ahmad Faqiri, şeful Consiliului provinciei Ghazni.

Acesta a precizat că se duc lupte în mai multe părți din oraș, însă talibanii au preluat „controlul asupra părții esețiale” a orașului. Talibanii au revendicat de asemenea căderea Ghazni.

Ghazni este capitala de provincie cea mai apropiată de Kabul cucerită de insurgenţi de la lansarea ofensivei lor în luna mai, profitând de debutul retragerii forţelor SUA şi NATO, operaţiune ce ar urma să se încheie la sfârşitul lunii august.

Talibanii au cucerit zece capitale de provincie în doar o săptămână

Talibanii au avansat în ritm vertiginos în ultimele zile. Într-o săptămână, ei au preluat controlul asupra a zece din cele 34 de capitale de provincie afgane, între care şapte în nordul ţării, regiune care le-a rezistat întotdeauna în trecut. Insurgenţii ocupaseră marţi seara Pul-e-Khumri, capitala provinciei Baghlan, situată la 200 km nord de Kabul. Astfel, ei se apropie de capitala afgană atât din nord, cât şi din sud. Ghazni, care mai căzuse pentru scurt timp în mâinile insurgenţilor în 2018, este cea mai importantă captură a talibanilor după Kunduz, punct strategic din nord-est, între Kabul şi Tadjikistan.

Chiar dacă talibanii sunt deja prezenţi de mult timp în provinciile Wardak şi Logar, la câteva zeci de kilometri de Kabul, căderea Ghazni este un semnal foarte îngrijorător pentru capitala afgană. Acest oraş este un punct important pe axa majoră ce leagă Kabul de Kandahar, al doilea oraş ca mărime din Afganistan, în sud. Capturarea sa permite insurgenţilor să taie liniile de aprovizionare terestră ale armatei spre sud.

Prim-ministrul pakistanez Imran Khan a declarat, miercuri, că liderii talibani nu vor negocia cu guvernul afgan atât timp cât Ashraf Ghani rămâne preşedinte.

Reportaj BBC dintr-un oraș cucerit de talibani: „Nu renunță la cultura occidentală, așa că trebuie să-i omorâm

Un reportaj BBC din Afganistan arată amploarea luptelor dintre talibani și forțele guvernamentale afgane, dar și modul în care militanții încearcă să își consolideze puterea. Insurgenții au capturat deja zece capitale de provincie și se află la doar 150 de kilometri de capitala Kabul. Serviciile secrete americane spun că în doar 90 de zile capitala ar putea fi capturată de talibani.

Luptătorii talibani pe care îi întâlnim sunt staționați la doar 30 de minute de unul dintre cele mai mari orașe din Afganistan, Mazar-i-Sharif. Prada de război pe care o prezintă include un Humvee, două camionete pick-up și o serie de mitraliere puternice. Ainuddin, un fost student la madrassa (școală religioasă), care acum este comandant militar local, se află în centrul unei mulțimi puternic înarmate”, se arată în reportajul realizat de corespondentul BBC pentru Pakistan și Afganistan, Secunder Kermani.

Insurgenții au capturat noi teritorii, dar și foste baze americane, de unde acum trupele internaționale s-au retras. Prinsă la mijloc este o populație îngrozită. Zeci de mii de afgani au fost nevoiți să-și părăsească casele, în timp ce sute au fost uciși sau răniți în ultimele săptămâni.

„Îl întreb pe Ainuddin cum poate justifica violența, având în vedere durerea pe care o provoacă oamenilor în numele cărora pretinde că luptă? Se duc lupte, așa că oamenii mor”, răspunde el cu răceală, adăugând că grupul încearcă din răsputeri „să nu facă rău civililor”. Amintesc că talibanii sunt cei care au început luptele. „Nu”, răspunde el. „Am avut un guvern și a fost răsturnat. Ei [americanii] au început luptele”.

Ainuddin și restul talibanilor simt că sunt pe punctul de a reveni la poziția dominantă, după ce au fost înlăturați de la putere după invazia condusă de americani în 2001.

„Nu renunță la cultura occidentală… așa că trebuie să-i omorâm”, spune el despre „guvernul marionetă” din Kabul.

Jurnalistul BBC precizează că se află în Balkh, un oraș cu rădăcini străvechi, considerat a fi locul de naștere al unuia dintre cei mai renumiți poeți mistici ai Islamului, Jalaluddin Rumi. Un înalt oficial taliban a spus că atacurile concentrate din nord au fost deliberate, nu numai pentru că, în mod tradițional, regiunea a reprezentat o puternică rezistență anti-talibană, ci și pentru că este mai diversă.

În ciuda faptului că conducerea sa centrală este puternic dominată de membrii majorității pashtuni, oficialul a spus că talibanii vor să sublinieze că au încorporat și alte etnii. Haji Hekmat, un lider taliban local din Balkh, vrea să arate cum viața de zi cu zi continuă în oraș. Fete tinere se înghesuie pe străzi, bazarul rămâne aglomerat, cu cumpărători atât bărbați, cât și femei. Femeilor li s-a permis să iasă pe stradă doar însoțite de un bărbat. În alte părți, comandanții talibani ar fi fost mult mai stricți. Toate femeile poartă, însă, burka, acoperindu-și atât părul, cât și fața. Haji Hekmat insistă că nimeni nu este „forțat” și că talibanii pur și simplu „predică” că așa ar trebui să se îmbrace femeile. Totuși, șoferilor de taxi li s-au dat instrucțiuni să nu conducă nicio femeie în oraș, dacă nu este complet acoperită.

În ziua următoare apar mărturii despre o tânără femeie ucisă din cauza hainelor sale. Totuși, Haji Hekmat respinge acuzațiile că membrii talibanilor ar fi fost responsabili. Mulți din bazar își exprimă sprijinul pentru grup și recunoștința față de ei pentru îmbunătățirea securității. Dar cu luptătorii talibani care însoțesc echipa de filmare în orice moment, este dificil de știut ce gândesc cu adevărat rezidenții. Opiniile dure ale grupului sunt uneori în ton cu afganii mai conservatori, dar talibanii fac presiuni pentru un control mai strict. La 30 de minute distanță, guvernul încă controlează unul dintre cele mai mari orașe din Afganistan.

În umbra moscheii albastre din Mazar-e-Sharif, bărbații și femeile s-au plimbat săptămâna trecută într-o atmosferă socială vizibil mai relaxată. Guvernul este încă în control în oraș și aproape toată lumea și-a exprimat îngrijorarea cu privire la ce va însemna renașterea talibanilor, în special pentru „libertățile” cu care au crescut generațiile tinere. Dar, înapoi în districtul Balkh, talibanii își formalizează propriul guvern rival. Au preluat toate clădirile oficiale din oraș, securizând o clădire mare, acum abandonată de poliție.

Chipul guvernatorului districtual al talibanilor, Abdullah Manzoor, se luminează cu un rânjet larg când vorbește despre operațiune, în timp ce oamenii săi chicotesc. Lupta aici, ca în atâtea locuri din Afganistan, este atât personală, cât și ideologică. Unele lucruri nu s-au schimbat de când talibanii au preluat puterea. Agenții de curățenie îmbrăcați în portocaliu încă muncesc pe străzile orașului, la fel și unii birocrați. Sunt supravegheați de un primar taliban nou numit, așezat la un birou din lemn, cu un mic steag alb al „Emiratului Islamic al Afganistanului” poziționat într-un colț. El se ocupă de aprovizionarea cu muniție și de colectarea de taxe. Spune cu mândrie că talibanii percep proprietarilor de afaceri mai puțin decât obișnuia guvernul. În alte locuri, totuși, interpretarea dură a insurgenților asupra scripturilor islamice este mai vizibilă. La postul local de radio, cântau înainte atât cântece religioase, cât și hituri populare generale. Acum sunt doar cântări religioase. Haji Hekmat spune că au interzis ca muzica care promovează „vulgaritatea” să fie redată în public, dar insistă că indivizii pot asculta tot ceea ce vor. Este clar că grupul vrea să prezinte o imagine mai luminoasă pentru lume. Însă, în alte părți ale țării, se spune că talibanii se comportă mult mai strict. Diferențele pot depinde de atitudinile comandanților locali. Legea Sharia este una dură și este explicată chiar de unul dintre judecătorii talibani locali. Haji Badruddin, spune că nu a ordonat încă nici o pedeapsă corporală în cele patru luni de când este în funcție.

Potrivit Legii Sharia, este foarte clar, pentru cei care fac sex și sunt necăsătoriți, fie că este vorba de o fată sau de un băiat, pedeapsa este de 100 de lovituri de bici în public. Dar pentru oricine este căsătorit, acela trebuie să fie ucis cu pietre. Pentru cei care fură: dacă se dovedește, atunci i se taie mâna”, spune acesta.

Deocamdată, în ciuda avansului rapid al talibanilor, guvernul controlează cele mai mari orașe din Afganistan. Este posibil însă ca lunile următoare violențele să se intensifice pe măsură ce cele două părți se luptă pentru control.

Mișcare ciudată la Kabul – Afganii vor să cumpere elicoptere de la ruși în timp ce talibanii sunt la 150 de km de capitală

Guvernul afgan este pregătit să achiziţioneze elicoptere militare ruse şi în această privinţă aşteaptă un răspuns din partea autorităţilor de la Moscova, a anunţat joi Ministerul de Externe de la Kabul, citat de Interfax, transmite Reuters. Anunţul autorităţilor afgane are loc pe fondul deteriorării grave a situaţiei securităţii din ţara asiatică. De mai multe săptămâni, talibanii au lansat o ofensivă pe scară largă, profitând de debutul retragerii forţelor internaţionale de pe teritoriul afgan. Joi, talibanii au preluat oraşul strategic Ghazni, la 150 km sud-vest de Kabul, şi se apropie periculos de capitala afgană după ce au capturat în câteva zile cea mai mare parte a jumătăţii de nord a ţării.

Retragerea trupelor SUA şi NATO ar urma să se încheie la 31 august, la 20 de ani de la intervenţia lor care a dus la înlăturarea talibanilor de la putere, în urma atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *