Serbia se va OPUNE presiunilor de a impune sancțiuni Rusiei

Preşedintele Serbiei Aleksandar Vucic a anunțat luni seară că ţara sa va opune rezistență presiunilor tot mai mari de a impune sancţiuni Rusiei, transmite marţi Tanjug. „Avem țara noastră și nu o putem schimba pentru nicio alta”, a transmis Vucic. Vorbind la Pink TV din Principatul Monaco, unde se află într-o vizită oficială, Vucic a spus că presiunea va veni din diferite părţi şi va avea legătură şi cu relaţiile din regiunea Balcanilor de Vest.

Pentru că, atunci când ei nu îi pot răspunde cuiva mai puternic decât suntem noi, îşi spun: Să ne demonstrăm puterea pe cineva care este mai puţin puternic”, a susţinut Vucic. Calea pentru a rezista unei astfel de presiuni este „prin unitate, simţ de responsabilitate şi seriozitate”, a mai afirmat preşedintele sârb.

Nu avem de ales decât să fim în stare să rezistăm. Am avut multe momente dificile, dar noi avem ţara noastră şi nu o putem schimba pentru nicio alta. Este ţara copiilor noştri”, a adăugat Vucic. El a spus că a primit deja apeluri telefonice în legătură cu impunerea de sancţiuni Rusiei. „Nu am discutat despre asta cu preşedintele francez Emmanuel Macron, cu el am vorbit mult despre Balcanii de Vest. El este corect în această privinţă şi vrea să audă ce avem noi de spus”, a afirmat Vucic, care purtase în cursul zilei o convorbire telefonică cu omologul său francez.

Nu va fi uşor, dar va fi mai uşor pentru Serbia decât pentru multe alte ţări, a adăugat el. „Cred că ordinea mondială se schimbă în acest mod”, a spus Vucic, referindu-se la evenimentele din estul Ucrainei.

Vucic a spus că, după semnarea de către Putin a decretului de recunoaștere a republicilor populare autoproclamate Lugansk și Donețk, arhitectura de securitate a lumii se prăbușește.

Nimeni nu poate prezice cum se comportă cineva. În ceea ce ne privește, dedicația noastră pentru pace trebuie să rămână fermă”, a declarat Vucic. „Pacea nu mai este implicită. De aceea, trebuie să lucrăm din greu pentru a asigura securitatea.”

Vucic a adăugat că a ordonat armatei și poliției să fie mereu pregătite și să continue să investească în echipamente și arme noi. Tanjug mai relatează că Aleksandar Vucic a început marţi vizita oficială în Monaco, unde a fost întâmpinat de prinţul Albert al II-lea. Vucic va asista la semnarea unui acord-cadru de cooperare între ţara sa şi Monaco şi va primi cea mai înaltă distincţie de stat a principatului.

Preşedintele sârb este însoţit în această vizită de ministrul de externe Nikola Selakovic.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *