Serbia NU impune sancțiuni Rusiei: „Orice ar vrea oricine, avem grijă de interesele noastre naționale!”

Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat, vineri seară, într-o conferință de presă, că Serbia este pentru pace și respectarea dreptului internațional – și, de asemenea, consideră că este greșit să se încalce integritatea teritorială a oricărei țări, inclusiv a Ucrainei – dar nu va impune sancțiuni Rusiei, deoarece își protejează propriile interese. Serbia sprijină pe deplin integritatea teritorială a Ucrainei și regretă tot ceea ce se întâmplă în Europa de Est, a spus Vucic, adăugând că sârbii văd rușii și ucrainenii ca națiuni înfrățite.

Serbia respectă fără îndoială normele juridice internaționale, deoarece acesta este cel mai bun mod de a proteja țara și interesele ei… Orice ar vrea oricine, Serbia are grijă de interesele sale naționale, dar își respectă și prieteniile tradiționale”, a subliniat el. Vucic a spus că este conștient că nimeni nu va fi complet mulțumit de poziția Serbiei, dar a numit-o „cea mai bună decizie posibilă pentru țara noastră”.

Considerăm acest comportament serios și responsabil. Nu ne-am grăbit, dar am răspuns în modul cel mai serios și responsabil posibil în aceste vremuri dificile și provocatoare, știind că nu va satisface pe deplin pe toată lumea”, a spus el.

Vucic a citit, de asemenea, o serie de concluzii adoptate după o ședință a Consiliului de Securitate Națională sârb care a avut loc înaintea conferinței de presă, în care a detaliat poziția Serbiei față de Ucraina. El a subliniat în mod deosebit cel de-al șaselea punct, care afirmă că „Serbia este permanent angajată pentru menținerea păcii în regiune” și că „menținerea păcii este un interes vital pentru poporul sârb”.

El a spus: „Serbia a luat parte la multe războaie și a pierdut mulți oameni: de aceea avem nevoie disperată de pace și de aceea am evidențiat pacea ca un punct special.”

Șeful statului sârb a adăugat că țara va respecta principiul neutralității militare, adăugând că toate activitățile programate ale Armatei Sârbe cu parteneri străini vor fi anulate.

Relațiile bilaterale dintre Serbia și Ucraina sunt în mod tradițional bune. Cu toate acestea, Serbia are legături mult mai strânse cu Rusia, nu numai din punct de vedere istoric, ci și din punct de vedere politic și economic, în special în ceea ce privește dependența sa energetică puternică de țara de la est. La fel ca Rusia, Ucraina nu recunoaște independența Kosovo: totuși, Rusia, spre deosebire de Serbia, deține dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.