Senatul a ADOPTAT Legea privind suplimentele pentru profesori. Mihu (PSD): „Liberalii zic că economia DUDUIE! Sau profesorii nu sunt buni pentru că nu votează PNL?”

Senatorii au votat luni proiectul de lege prin care profesorii ar urma să primească un supliment de bani pe fondul pandemiei de coronavirus, după modelul cadrelor medicale. Este ideea parlamentarilor PSD, însă Guvernul Orban nu susține un astfel de proiect.

Schimbarea propusă de social-democraţi indică o majorare a salariilor cadrelor didactice din acest an şi nu din 2021, aşa cum propuse Guvernul în ordonanţa de urgenţă. Inițiativa a fost semnată, printre alții, de secretarul general al PSD, Paul Stănescu, liderul deputaților PSD, Alfred Simonis, dar și de senatorul Robert Cazanciuc.

Proiectul prevede ca toate cadrele didactice, precum și personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din învățământul de stat să primească un stimulent de risc în cuantum de 2.000 de lei lunar, respectiv de 1500 de lei lunar acordat pe toată durata stării de alertă și a stării de urgență, pentru implicarea și expunerea în fața riscului răspândirii coronavirusului COVID-19. Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 se află în procedură de urgenţă în Parlament şi urmează să fie votat într-un plen reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Premierul Ludovic Orban susține că nu sunt posibile creșteri de cheltuieli pentru majorarea pensiilor cu 40% și pentru stimulente de câte 500 de euro pentru profesori. Acesta spune că PNL va ataca la CCR propunerile adoptate în Comisia de buget- finanțe.

„Bugetul nu își mai poate permite nici o creștere a cheltuielilor în momentul de față în urma zilei negre în care pesediștii de la Comisia de Buget Finanțe au adoptat niște modificări la cheltuieli, România se află în pericol foarte mare. Fac apel la toate forțele politice să nu sprijine în Parlament aceste modificări. Trebuie pus punct acestui mod de a face politică. Noi ne vom bate și aduc aminte că celelalte forțe politice nu au fost prezente la această masacrare a bugetului României. Orice fel de lege care nu prevede sursa de finanțare este neconstițională și o vom ataca la CCR”, a declarat Orban, cu puțin timp înainte de votul din Senat.

La votul de luni, senatorii PNL au votat împotrivă, iar cei ai USR s-au abținut, însă majoritatea confortabilă a PSD din acest for a făcut ca proiectul să fie adoptat. S-au înregistrat 85 de voturi pentru, 25 împotrivă și 13 abțineri. Printre cei care au votat pentru a fost și senatorul social-democrat constănțean, Ștefan Mihu.

Domnului Orban, când nu-i convine ceva, se duce la CCR. Ne spune că bugetul nu suportă, păi tocmai azi Iohannis, Orban și Cîțu au spus că suntem economie emergentă la nivel european și că economia duduie! Dacă economia duduie, nu e clar că suportă măcar o măsură de bun simț pentru profesori? Sau ei nu mai sunt în prima linie? Ei nu mai sunt buni dacă nu votează PNL? Ne așteptăm la povești cum că facem populism și îl mai așteptăm și pe domnul Iohannis să iasă în fața națiunii să spună că profesorii nu merită să fie sprijiniți!”, a spus senatorul Mihu, pentru TOMIS NEWS.

Proiectul de lege adoptat luni de Senat merge la Camera Deputaților, forul decizional în acest caz.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *