Spread the love

Senatorul constănțean Marian Vasiliev, membru al Delegaţiei Parlamentului României la APCEMN, a participat la cea de-a 47-a Sesiune Plenară a Adunării Generale a APCEMN (Moscova, 29-30 iunie), ale cărei lucrări au fost prezidate de Sergey Narîşkin, preşedintele Dumei de Stat a Adunării Federale a Federaţiei Ruse, preşedintele în exerciţiu al APCEMN.

La sesiune au participat delegaţiile parlamentelor membre din Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Grecia, Republica Moldova, România, Federaţia Rusă, Serbia şi Turcia, oficiali ai OCEMN şi ai organismelor înrudite, invitaţi şi observatori din partea unor parlamente şi adunări parlamentare internaţionale.

Potrivit unui comunicat emis miercuri de Marian Vasiliev, tema generală a sesiunii s-a intitulat Pace, stabilitate şi prosperitate prin cooperare economică în Regiunea CEMN. Luând cuvântul în numele Delegaţiei Parlamentului României, Vasiliev a arătat că „regiunea Mării Negre are o importanţă majoră pentru România, reprezentând o provocare şi, în acelaşi timp, o platformă de angajament şi cooperare şi că este nevoie de eforturi comune pentru a consolida încrederea mediului de afaceri în scopul valorificării, în beneficiul tuturor ţărilor, a oportunităţilor generate de dezvoltarea economică a regiunii.

Totodată, Vasiliev a făcut referiri și la Strategia Europa 2020 care „poate contribui la succesul eforturilor de reformă ale statelor din regiune, precum şi la Obiectivele Dezvoltării Durabile, acestea pot fi atinse doar prin asigurarea păcii şi securităţii, prin construirea unor societăţi bazate pe respectarea drepturilor omului, buna guvernare şi în care funcţionează instituţii transparente şi eficiente”. În acest context, Vasiliev i-a informat pe membrii Adunării că Parlamentul României a adoptat o Declaraţie care stabileşte priorităţile activităţii parlamentare în raport cu Obiectivele Dezvoltării Durabile.

În cadrul dezbaterilor Comisiei economice, comerciale, tehnologice şi de mediu a APCEMN privind proiectul de raport cu tema Problemele refugiaţilor în statele membre CEMN – aspecte economice, Vasiliev, membru al Comisiei, s-a referit la situaţia din România şi a apreciat că fenomenul imigraţiei ilegale va înregistra o pantă ascendentă, având în vedere poziţia României de ţară de tranzit pe rutele folosite de imigranţi.

La finalul sesiunii plenare, a fost adoptată Declaraţia cu tema Pace, stabilitate şi prosperitate prin cooperare economică în Regiunea CEMN, prin care membrii APCEMN îşi reafirmă „angajamentul de a continua şi dezvolta relaţiile de prietenie şi de bună vecinătate, în spiritul cooperării în mod egal şi reciproc benefică”.

Cu aceeaşi ocazie, preşedinţia semestrială în exerciţiu a APCEMN a fost preluată de Maja Gojkovic, preşedintele Adunării Naţionale a Serbiei.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *