Senatorul Țuțuianu, la Constanța, despre blocarea licitației privind achiziționarea corvetelor: „Lui Dragnea nu i-a convenit cine era pe primul loc, dar partenerii din NATO nu vor mai fi păcăliți”

Vicepreședintele PRO România, senator de Dâmbovița și fost ministru al Apărării, Adrian Țuțuianu (FOTO DREAPTA), se află, vineri, la Constanța. Cu prilejul unei conferințe de presă, Țuțuianu a comentat situația complicată în care se află Forțele Navale, prin blocarea programului de înzestrare cu corvete. Mai mult, senatorul a amintit că nu este singurul program blocat, ci aproape toate care țin de înzestrarea Armatei Române.

CITEȘTE ȘI:

„Sunt mai multe programe de înzestrare a Armatei care sunt blocate, suspendate sau nici măcar începute, deși ele erau în linie dreaptă. Obiectivul politic acceptat de toată lumea este ca 2% din PIB să fie destinat Apărării, în execuție, guvernele din 2017 – 2018, nu au realizat aceste obligații. În 2017, a fost 1,7% în execuție, 2018 tot pe aici, în felul acesta domnul Dragnea și camarila de la guvernare au reglat deficitul bugetar, 0,3% fiind foarte important. 3.000 de camioane care trebuie achiziționate, programul este bocat! Transportorul blindat, trebuia făcut la Moreni, anul acesta trebuia pornit prototipul pentru producție de serie – blocat, nici măcar nu s-a realizat o înțelegere cu firma germană Rheinmetall. Programul de dotare cu pușcă de asalt – blocat! Am văzut acum pe domnul Bădălău că au ales să producă o armă Beretta, deocamdată suntem la stadiul de declarații. Apoi, dacă ne ducem la programul cu bateriile de coastă – blocat!”, a spus Țuțuianu.

Referitor la blocarea licitației privind achiziția de corvete, atât de necesare pentru Forțele Navale, senatorul a precizat că aceasta s-a produs la ordinul lui Dragnea, întrucât nu i-a convenit cine se afla pe primul loc.

„Este blocat într-un mod foarte ciudat, MApN este cel care l-a blocat, nu l-a blocat vreun competitor dintre cei care au depus oferte. Ceea ce știu eu și cred că știu bine este că lui Dragnea și echipei lui nu le-a convenit cine era clasat pe primul loc și cu asta cred că v-am dat un răspuns. Eu cred că Armata României are nevoie de aceste dotări, suntem pe flancul estic al NATO, un pilon de securitate, iar asta înseamnă dotare. Dacă nu ai dotare, declarativ poți să spui că ești orice. Sigur, așteptările partenerilor noștri din NATO sunt foarte mari și Dragnea și ai lui nu o să-i mai poată păcăli foarte multă vreme. Se uită și ei la situații, spui 2% și dai 1,7%…”, a mai spus Țuțuianu.

Candidații pentru contract erau francezii de la Naval Group, asociați cu Șantierul Naval Constanța (SNC) care au depus cea mai bună ofertă, italienii de la Fincantieri, cât și olandezii de la Damen, văzuți într-o perioadă drept cei pe care președintele PSD, Liviu Dragnea, îi vrea câștigători.

SNC a inițiat o acțiune în instanță de anulare a licitației, primul termen având loc pe 16 ianuarie, iar MApN a suspendat pe 12 ianuarie procedura de achiziție, care a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, „în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii”.

Între timp, SNC a depus o cerere de renunțare la judecată și povestea.. a rămas în aer!

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *