Senatorul Stroe, de Ziua Dobrogei: „Dobrogean prin adopție, dar iremediabil legat de aceste mirifice meleaguri, prin familia întemeiată aici, Dobrogea merită sărbătorită și cinstită în fiecare zi, nu numai astăzi. Să o facem cu gândul la urmași”

Astăzi, dobrogenii de pretutindeni sunt în sărbătoare: marcăm 145 de ani de la revenirea provinciei la România. Cu acest prilej, președintele PSD Constanța, senatorul Felix Stroe, a transmis – printre altele – faptul că „am fost dintotdeauna interesat de istoria fascinantă a acestor locuri”:

„Dobrogean prin adopție, dar iremediabil legat de aceste mirifice meleaguri, prin cariera în Marina Militară și familia întemeiată aici, unde mi s-au născut și au crescut copiii, am fost dintotdeauna interesat de istoria fascinantă a acestor locuri. Dobrogea a fost un teritoriu locuit din cele mai vechi timpuri. În secolul VI-IV î. Hr., litoralul Mării Negre era colonizat de greci – Callatis, Tomis, Histria, Dionyssopolis (Bulgaria). Ceva vreme, cetățile dobrogene s-au aflat sub stăpânirea perșilor, apoi greacă, în cele din urmă romană. Mircea cel Bătrân a fost domnitorul care, la 1388, a alipit pentru prima dată în istorie Dobrogea la Țara Românească. Dar, din 1420 a intrat în componența Imperiului Otoman. Scurt timp a revenit la patria-mamă, în 1462 (Vlad Țepeș) și 1599-1601 (Mihai Viteazu). În 1878 revine sub administrație românească, în urma Războiului de Independență. Colonizarea Dobrogei cu actualul mozaic etnic a început din vremea Imperiului Otoman (populații turcice), dar a continuat cu lipoveni, germani, evrei, armeni, greci, romi etc. Războaile mondiale nu au cruțat Dobrogea. Am câștigat și apoi pierdut Cadrilaterul. A urmat colectivizarea, rezistența anticomunistă din Dobrogea, contruirea forțată a Canalului… E mult, e puțin, pentru istorie? Pentru noi, cei care trăim în Dobrogea, înseamnă moștenire, respect pentru înaintași, credință. Apostolul Andrei și-a întins aici, peste noi,  aura protectoare. Nu vom putea cinsti destul de des și de mult faptele străbunilor. Dobrogea merită sărbătorită și cinstită în fiecare zi, nu numai astăzi. Să o facem cu gândul la urmași, cu dorința de a le lăsa un tărâm prosper, ferit de urgiile naturii și dezvoltat economic. Avem totul pentru a face asta. Să nu disprețuim contribuția, cât de măruntă ar părea, a nimănui! Sunteți toți români și dobrogeni – născuți sau doar crescuți aici. La mulți ani, Dobrogea! La mulți ani, dobrogeni!”, a transmis senatorul Stroe.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *