Spread the love

Senatorul social-democrat constănțean Ștefan Mihu a susținut o declarație politică în Parlament cu tema privind educația patriotică în sistemul educațional. Iată declarația în integralitatea ei:

În urmă cu puține zile, pe 10 septembrie 2018, am sărbătorit împreună reluarea noului an școlar. Milioane de elevi s-au reintâlnit cu dascalii lor și așteaptă cu încredere și optimism, sperăm noi, lansarea noului ciclu de învățământ.

 Dincolo de aspectele pur tehnice legate de durata noului an școlar, de numărul de vacanțe și întinderea lor sau de unele elemente de natură pur logistică și de infrastructură, este important să subliniem, și cu acest prilej, rolul esențial pe care școala îl joacă în societate în ceea ce privește formarea și educarea tinerei generații si, în ultima instanță, în pregatirea acesteia pentru a fi capabilă să preia, la un moment dat, destinele națiunii .

Pentru că, da, școala reprezintă și il citez aici pe marele savant și patriot Nicolae Iorga, „un factor strategic de dezvoltare”. Și când spunem strategic, avem in vedere atât propășirea și bunăstarea economică și socială a României, cât și modul în care societatea știe să modeleze caracterele tinerilor de astăzi, de toate vârstele, aspect esențial în ceea ce priveste configurarea perspectivelor acestei țări. Am sa citez, de asemenea, cuvintele unui alt mare patriot român, l-am numit pe Vasile Conta, care spunea că „fundamentul moral al unui popor e patriotismul; fără el nu putem concepe o viaţă, dar încă un stat.

Apreciez ca tot ceea ce inseamnă element formativ în educația patriotică a tinerei generații, fie ca vorbim de fruntariile patriei, de bogățiile solului si subsolului, de limba si cultura româna, de obiceiurile si tradițiile înaintașilor și, nu in ultimul rând, de identitatea naționala și spirituală a poporului român, trebuie sa constituie, în continuare, o componentă obligatorie și primordială a procesului de invățământ românesc. Susțin cu hotărâre ideea intensificării educației patriotice în școlile de toate gradele. Este foarte important ca tânăra generație să-și cunoască și să-și iubească patria, pentru că, în ultimă instanță, patria reprezintă rădăcinile primare, precum și reperul moral și axiologic al fiecăruia dintre noi!

Iată de ce, consider că tot ceea ce înseamnă iubirea față de țară și față de popor NU trebuie să lipsească – într-o formă sau alta, evident – din manualele școlare, din conținutul învățământului românesc de toate gradele, cu atât mai mult, acum, în anul aniversării Centenarului Marii Uniri!

Cu toții ne dorim ca copiii și tinerii ce urmează cursurile unei școli primare, gimnaziale, ale unui liceu sau ale unei universități să asimileze cunoștinte cât mai utile, care să le înlesnească si să-i ajute în ceea ce privește integrarea in viata reală. Dar, dincolo de toate aceste cunoștinte, precum si de „cei 7 ani de acasă”, apreciez, ca fiind extrem de important, ca școala să consolideze și să dezvolte educația patriotică primită de copii și tineri in propriile familii!

Iată de ce, într-o lume in care disputele politice sunt, din păcate, la modă, nu trebuie să uitam, in niciun moment, de dragostea si atașamentul datorate de noi toți, precum și de tânăra generație, față de propria țară!

Anul acesta aniversam 100 de ani de la Marea Unire de la 1918 si nu poate fi aniversare mai frumoasă decât una care să reunească întreaga națiune, care sa înlăture dezbinările si disputele politice sterile sau contraproductive si, în egală măsură, ploconirea în fața falselor valori și repere „morale” de import, indiferent de unde provin ele, toate acestea subsumate obiectivului bunăstării României și a întregii națiuni române!

 

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *