Spread the love

Senatorul PSD Constanţa, Ştefan Mihu a trimis o interpelare prim-ministrului României, Viorica Dăncilă și ministrului Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneș, în care solicită poziţia executivului în legătură cu proiectul Plaja Terapeutică, singura plajă pentru persoanele cu dizabilităţi.

Mihu arată că proiectul iniţiat de ONG-ul „Asociaţia Centrul de Autism Marea Neagră” a fost blocat după ce Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) a decis să scoată la licitaţie sectorul de plajă alocat iniţial.

Scrisoarea integrală a senatorului constănțean:

În luna aprilie a anului trecut, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) a decis să răspundă numeroaselor solicitări privind amenajarea unui sector de plajă care să permită accesul persoanelor cu dizabilităţi şi a avansat propunerea realizării unui parteneriat public-privat în domeniu. În acest sens, în mai 2017, ABADL a aprobat alocarea unei zone de plajă într-un sector neaglomerat pentru realizarea proiectului.

Demersul a fost susţinut activ de numeroşi cetăţeni, care, în scopul strângerii de fonduri şi insufleţiţi de dorinţa de a ajuta persoanele cu dizabilitaţi, s-au implicat direct în promovarea proiectului, inclusiv prin practicarea jogging-ului, timp de 24 de ore, pe o plajă din Mamaia. Ca o consecinţă directă a acestor eforturi lăudabile, proiectul a fost pus in practică şi pentru o scurtă perioadă de timp, spre sfârşitul sezonului estival, un număr semnificativ de copii cu dizabilităţi s-au putut bucura de accesul la plajă şi la activităţile educative aferente.

În context, aş dori să menţionez, stimată doamna Prim-ministru şi stimate domnule ministru, că toate cheltuielile implicate pentru amenajarea si darea in folosinţă a sectorului de plajă pentru persoanele cu dizabilităţi au fost suportate de un ONG, respectiv de Asociaţia Centrul Terapeutic Marea Neagra de Sprijin a Persoanelor cu Autism (ACTMNSPA) şi nu s-au folosit bani de la buget. În plus, potrivit estimărilor ACTMNSPA, în condiţiile continuării acestui proiect, peste 100.000 de persoane cu nevoi speciale şi insoţitori ar putea beneficia, pe durata a 3 luni de sezon estival (iunie, iulie, august), de facilităţile unei asemenea zone speciale de relaxare.

În pofida acestor evoluţii promiţătoare la nivelul lui 2017, spre surprinderea noastră, ABADL şi-a schimbat abordarea în domeniu, la începutul acestui an, abandonând proiectul şi luând decizia de a scoate la licitaţie  sectorul de plajă alocat iniţial.

Ne permitem să atragem atenţia ABADL, structură aflată în directa coordonare a Ministerului Apelor şi Pădurilor, că o asemenea decizie regretabilă, dincolo de ignorarea unor aspecte cu evidenta rezonanţă socială şi umanitară, reprezintă o încălcare flagrantă atât a acquis-ului UE pe acest palier, cât şi a prevederilor legislaţiei naţionale pe dimensiunea protejării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi.

Faţă de cele de mai sus, vă rugăm să ne precizaţi, stimate domnule ministru, care este poziţia Ministerului Apelor şi Pădurilor şi ce măsuri concrete aveţi în vedere pentru rezolvarea aspectelor menţionate?

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *