Spread the love

Senatorul social-democrat constănțean Ștefan Mihu a adresat o interpelare Ministrului Sănătății, Victor Costache, în care îi solicită acestuia măsuri pentru prevenția și combaterea răspândirii îngrijorătoare a virusului gripal.

CITEȘTE ȘI:

Potrivit senatorului constănțean, opinia publică din țara noastră urmărește „cu deosebită îngrijorare amploarea răspândirii în ultima perioadă a cazurilor de gripă la nivel național”. De altfel, săptămâna care tocmai s-a încheiat a fost declarată, în mod oficial, de către autoritățile de resort, drept „prima săptămână epidemică a sezonului”. În context, a fost raportat un trend crescător al activității gripale, cu peste 3500 de cazuri de gripa clinica în toată țara, în creștere cu peste 7% față de anul precedent.

Interpelarea senatorului Mihu:

Dincolo de semnificația preocupantă a unui fenomen sezonier – deci care putea fi anticipat și pregatit în mod corespunzător – multiplicarea îngrijoratoare a cazurilor de gripă în plan național se suprapune, în mod dramatic, am putea spune, cu propagarea cu repeziciune la nivel internațional a ceea ce OMS declară recent ca reprezintă o „urgență medicală globală”, cu referire expresă la riscul unei epidemiei globale de coronavirus.

Față de aceste date îngrijoratoare, care se acumulează în mod alarmant, ne-am fi așteptat, în cel mai serios mod cu putință, ca guvernul și responsabilii guvernamentali de resort să aibă în vedere, dincolo de tematicile și calculele cu iz politicianist, adoptarea rapidă a celor mai potrivite măsuri vizând protejarea eficientă a sănătății populației, inclusiv pe dimensiunea de prevenție!

Unul dintre mijloacele cele mai simple și la îndemână (cel puțin, asa ar trebui sa fie), având, în plus, o deosebită eficiență prin prisma prevenției și fiind neprohibitive, din punct de vedere al costurilor aferente, este reprezentată de banalele măști antigripale, deosebit de utile pentru toate cazurile de boli infecțioase, cu transmitere prin căile respiratorii.

Din păcate, produsul nu poate fi găsit, în momentul de față, în marea majoritate a farmaciilor noastre, deși ne aflăm sub amenințarea iminentă a unor epidemii gripale la nivel național și internațional. Cu alte cuvinte, ne găsim în situația stupefiantă în care un asemenea produs nu poate fi achiziționat din farmacii, tocmai când accentul ar fi trebuit să cadă pe prevenție și când, în mod normal, el ar fi trebuit să fie oferit în mod gratuit angajaților și recomandat spre folosință permanentă în spațiul public, de către toate instituțiile și companiile de stat și private.

În plus, prețul la care se comercializează măștile respective nu este deloc banal, daca ne raportăm la buzunarele familiilor cu venit mediu sau sub-mediu, precum și la faptul că este vorba de un produs cu folosință unică, cel mult zilnică. Credem că guvernul ar fi putut avea în vedere – raportat la zecile de miliarde împrumutate în ultimele luni și cheltuite absolut netransparent – alocarea sumelor necesare, altfel absolut insignifiante în raport cu beneficiile aduse sănătății populației, privind subvenționarea, fie și parțială, a acestor măști protectoare.

Față de cele de mai sus, vă rugăm să ne precizați, domnule ministru al Sănătății, care este viziunea dumneavoastră privind modalitățile avute în vedere privind combaterea și prevenția cât mai eficientă a  răspândirii fenomenelor epidemice sau cu potențial epidemiologic relevant, precum cele care se manifestă în momentul de față, inclusiv atunci când vine vorba de penuria cronică de pe piață a banalelor măști de protecție anti-infecțioasă.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *