Senatorul Mihu (PSD), interpelare la ministrul Sănătății: „M-aș fi așteptat ca bătrânii să fie întrebați dacă au ce să pună pe masă!”

Senatorul social-democrat constănțean Ștefan Mihu a adresat, marți, o interpelare parlamentară ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, cu privire la propunerea carantinării forțate a persoanelor vârstnice.

Interpelarea senatorului Mihu:

Opinia publică din țara noastră a fost literalmente bulversată de unele alegații stupefiante, care au circulat insistent în spațiul public și care v-au fost atribuite dvs., urmare a declarațiilor în mass-media de zilele trecute. În mod concret, făceați referire, cu seninătate, la ideea unei carantinări forțate a persoanelor vârstnice, infectate sau nu cu COVID 19, în numele unei pretinse « siguranțe sanitare », totul, evident, din foarte marea grijă a autorităților față de această categorie socială, considerată ca fiind deosebit de vulnerabilă!

Dincolo de faptul că simpla idee de a pune laolaltă, adică de a reuni, în același spațiu, persoane sănătoase cu unele infectate indică o logică, cel puțin în suferință, vehicularea unei asemenea enormități vine să se adauge, din păcate, altor măsuri sau inițiative, cel puțin regretabile, eufemistic vorbind, pentru a nu spune aberante, adoptate de membrii guvernului din care cu onor faceți parte, la adresa persoanelor vârstnice!

Desigur că, unii, mai naivi sau creduli – categorie în care mărturisesc că am fost tentat să mă număr și eu – s-ar fi așteptat, poate, că « grija » și atenția, cu totul speciale, ale autorităților față de persoanele vârstnice să se manifeste prin măsuri cu o alură sau « față », dacă îmi permiteți expresia, ceva mai umane! M-aș fi așteptat, de exemplu, ca persoanelor în vârstă să le fie distribuite, în mod prioritar și/sau la prețuri subvenționate, măști și mănuși de protecție, să fie întrebate dacă au sau nu ce să pună pe masă, dacă dispun de banii necesari pentru cumpărarea de medicamente sau, poate, să le fie asigurat, măcar, accesul cu prioritate la cozile din supermarketuri și farmacii! Dar nu, nici vorbă de așa ceva, initiațivele « minților stralucite » care au conceput, aprobat și pus în practică măsurile draconice, discriminatorii și complet ilogice la adresa bătrânilor noștri au fost și rămân ceva mai « prozaice » : după veritabila lor « arestare » la domiciliu decisă de guvern, a urmat înghesuirea, literalmente, a acestora pe parcursul a 120 de minute, la ore de maximă aglomerație diurnă, pentru « socializare » și rezolvarea treburilor zilnice!

Cu toate acestea, țin să vă reamintesc, domnule ministru, că vorbim despre un segment de cetățeni reprezentând circa 20-25% din populație și despre un interval orar în care mătușile, unchii și bunicii noștri și poate și ai dumneavoastră, altfel foarte vioi, pentru că, nu-i așa, vârsta le permite, trebuie să dovedească adevărate virtuți sportive: să aștepte la mijloacele de transport în comun, să stea la cozi în piețe, supermarketuri sau farmacii și, de ce nu, la cabinete medicale, pentru că, de la o anumită vârstă, cam ai nevoie și de așa ceva! Dar stați, asta nu este tot, ei trebuie să ajungă, la timp, înapoi la domiciliu, de preferat, înainte de orele 13, trecute fix – cum ar spune marele Caragiale și ar fi de râs dacă nu este, de fapt, de plâns – pentru că altfel, cu amenzile care îi așteaptă, nu este de glumit și respectivii riscă să rămână și fără mâncare și fără medicamente, atâtea câte își puteau permite!

Domnule ministru, în calitatea dvs., de cadru medical cunoașteți sau ar trebui să cunoașteți importanța deosebită a activității fizice pentru menținerea unei bune stări de sănătate fizică și mentală, indiferent de vârstă, lucru valabil, mai ales, pentru persoanele trecute de prima tinerețe! În context, ne întrebăm, cum se face că, din poziția dvs. de membru al Grupului de Comunicare Strategică, nu ați avut nimic de obiectat atunci când s-a decis că este nevoie de un interval de timp pentru plimbarea animalelor de companie – dar nimeni nu s-a gândit că și persoanele în vârstă au nevoie de puțină mișcare sau plimbare și asta tot din considerente de sănătate, mai ales atunci când perioada de restricționare începe să capete proporții ce depășesc tot mai mult estimările inițiale!

Domnule ministru, în unele intervenții pe care le-ați avut în cursul zilei de ieri în mass-media, ați negat – cum altfel? – paternitatea alegațiilor aberante referitoare la carantinarea forțată a persoanelor vârstnice! Considerăm, însă, că în raport cu emoția colectivă cu totul deosebită și tulburarea adâncă generate în societatea românească de simpla vehiculare a unor asemenea aserțiuni, cu trimitere la practici reprobabile și vremuri de mult apuse, condamnate unanim peste tot în lume, simpla infirmare în interviuri publice nu este, nici pe departe, suficientă!

Pe cale de consecință, vă adresam solicitarea ca instituția pe care o reprezentați să clarifice și să infirme în mod oficial alegațiile respective! În caz contrar, așteptăm demisia dvs.!

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.