Senatorul Mihu (PSD), interpelare la ministrul Sănătății: „Aflăm cu STUPOARE că DOAR O PARTE din cetățenii repatriați au fost testați!”

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a efectuat duminică o vizită în județul Constanța, la mai multe unități spitalicești. Prezența lui Tătaru a fost așteptată la Constanța, întrucât sâmbătă seară anunțase apariția a două noi focare de infectare cu coronavirus, respectiv Brașov și Constanța. În județul nostru, Tătaru și-a mai domolit tonul și abordarea, susținând că trebuie să avem grijă pentru a preveni constituirea unor focare în Constanța.

Vizita ministrului Tătaru nu a lămurit toate aspectele, iar senatorul social-democrat constănțean, Ștefan Mihu, consideră că ministrul nu a oferit răspunsuri la toate întrebările. Astfel, Mihu a adresat, luni, o interpelare ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela și ministrului Sănătății, în care solicită mai multe clarificări. Poate cea mai importantă dintre ele se referă la faptul că, în realitate, nu au fost testate toate cele 605 persoane sosite din zona roșie a Italiei și carantinate în hotelurile din stațiunea Mamaia și Techirghiol, așa cum susțin atât ministerul cât și Instituția Prefectului Constanța. Mare parte dintre aceste persoane au încetat perioada de carantină de 14 zile și, de zilele trecute, au început să plece în județele lor de reședință.

Interpelarea senatorului Ștefan Mihu:

Domnilor Ministri,

In ultimile saptamani, opinia publica a constatat cu deosebita ingrijorare cresterea progresiva a efectelor negative ale raspandirii pandemiei de coronavirus in tara noastra. In plus, perspectiva pentru urmatoarele zile si saptamani este extrem de ingrijoratoare, mai ales in conditiile apropierii Sarbatorilor Pascale. Cu totii ne-am intrebat ce poate fi facut pentru a limita dimensiunile, in continua crestere, ale pandemiei si, mai ales, numarul din ce in ce mai mare de victime in randul populatiei civile? In acest sens, apreciez ca o atentie deosebita ar trebui acordata, in continuare, imbunatatirii modului de monitorizare si gestionare a intrarilor si deplasarii in tara a persoanelor potential infectate, provenite din zonele rosii ale continentului, precum si unei mai bune valorificari atat a recomandarilor in domeniu ale expertilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cat si a experientei pozitive a altor state, care au obtinut rezultate meritorii in lupta pentru combaterea acestui flagel.

In acest context, ridica deosebite semne de intrebare, in randul majoritatii cetatenilor tarii, maniera permisiva si neconvingatoare, pentru a nu spune haotica si neglijentă, in care este gestionata intrarea in Romania a zeci si sute de mii persoane venite din zone de risc, care, in loc sa fie monitorizate, carantinate si testate in imediata apropiere a punctelor de trecere a frontierei – oricum in afara marilor aglomeratii urbane, aspect strict necesar si absolut elementar de protectie a populatiei tarii – sunt cazate in localitati cu o mare densitate demografica, situate, de multe ori, departe de locul de origine a acestor persoane, pentru a nu mentiona si conditiile relaxate de supraveghere. O asemenea abordare controversata a condus la transformarea, din pacate, a municipiului Constanta – dar este cazul si al altor mari centre urbane ale tarii – intr-o noua zona „rosie” a tarii, in pofida eforturilor cu totul deosebite intreprinse la nivelul organelor administratiei locale si a conducerii principalelor unitati spitalicesti din municipiu. De altfel, inconsistenta masurilor adoptate de autoritati pe acest palier reiese si din declaratiile dvs., domnule ministru al Sanatatii, care nu mai departe de ieri, la Constanta, in contact direct cu realitatile de la Spitalul Clinic de Boli infectioase, respectiv Spitalul Clinic Judetean de Urgenta, ati declarat, pe buna dreptate, ca situatia este diferita „fata de cum o stiam la nivel de minister, la nivel central”, atragand, in plus, atentia ca ”la nivel de Constanta avem un aflux mare de cetateni din exterior, care poate la un moment dat sa deraieze sau sa deranjeze lucrul bine facut in unitatile medicale”.

In plus, domnule ministru, aflam cu stupoare ca, din cele peste 600 de persoane potential infectate carantinate in Constanta, fapt care a transformat municipiul intr-un potential focar de COVID 19, doar o parte a fost testata! Speram, cel putin, ca intentia, vehiculata in media locala, privind aducerea, in perioada urmatoare, in Constanta, a altor cateva sute de persoane, potential infectate, sa nu se materializeze in niciun fel!

In acest context consider absolut necesar ca cei care decid maniera de gestionare a pandemiei de coronavirus la nivel national, inclusiv asemenea „repartizari” teritoriale halucinante, sa aiba in vedere, cu prioritate, evitarea marilor aglomeratii urbane si de ce nu, evitarea compromiterii pe termen scurt si mediu a perspectivelor turistice in zone cu mare potential in domeniu, cum este si cazul Constantei!

O alta chestiune controversata, dar care speram sa-si gaseasca o rezolvare corespunzatoare in perioada urmatoare este cea a mastilor de protectie a populatiei. Apreciem, revenirea, de data foarte recenta, la nivelul unor oficiali guvernamentali, asupra recomandarii de a nu se purta masti de protectie, decat in caz de imbolnavire, dar, consideram absolut necesar ca acesta aspect sa fie oficial si imperativ cerut populatiei, de catre MAI, inclusiv in textul ordonantelor militare emise in contextul starii de urgenta. O asemenea masura ar fi, de altfel, in acord, cu orientarile OMS, care recomanda in mod expres purtarea, in spatiul public, de catre toti cetatenii, a mastilor de protectie!

Fata de cele de mai sus, va rugam sa ne precizati, domnilor ministri, masurile pe care le aveti in vedere pentru remedierea cat mai curand posibil a aspectelor semnalate.

Solicit raspuns scris.

Senator,

Stefan Mihu

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.