Spread the love

În ședința Senatului din 12 decembrie a.c., senatorul social-democrat constănțean, Ștefan Mihu, a prezentat o declarație politică cu prilejul Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, manifestare care se sărbătorește în fiecare an pe 10 decembrie. Iată declarația:

„La 10 decembrie 2018, statele si națiunile lumii sărbătoresc „Ziua Internațională a Drepturilor Omului”, manifestare instituită în 1950, prin decizia Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite care a adresat un apel tuturor țărilor membre în legătură cu exigența promovării ferme a  drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, în paralel cu recunoașterea și garantarea lor! 

Anterior acestui moment, în 1948, Adunarea Generală a ONU a adoptat Declarația Universală a Drepturilor Omului, document de referință la nivel mondial privind egalitatea deplină în drepturi și libertăți fundamentale a tuturor cetățenilor lumii, indiferent de rasă, sex, orientare politică sau religioasă.

Documentul reprezintă, în plan istoric, o continuare a altor momente de referință în materia drepturilor omului, precum „Declarația drepturilor omului și ale cetățeanului”, adoptată de Revoluția franceză, la 1789, respectiv cele 10 amendamente la Constituția Statelor Unite, cunoscute și sub sintagma „Declarația Drepturilor Omului” (1791).

Menționez, in același context, semnificația deosebită a mesajului Secretarului General al ONU, Antonio Guterres, cu prilejul împlinirii, în acest an, a 70 de ani de la adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului. Înaltul oficial ONU sublinia că „drepturile omului sunt sub asediu în întreaga lume”, iar „valorile universale se erodează, supremația legii se subminează”. Pe cale de consecință, „acum, mai mult decât oricând, toți oamenii, oriunde s-ar afla, trebuie să apere drepturile omului”, dat fiind „creșterea urii, rasismului, intoleranței și opresiunii”. Pe de altă parte, Antonio Guterres a insistat ca Declarația Universală a Drepturilor Omului se aplică tuturor cetățenilor lumii „indiferent de credință, rasă, zonă geografică”, iar „drepturile omului sunt universale, eterne și indivizibile”.

De altfel, respectarea drepturilor omului a constituit una dintre preocupările fundamentale ale Organizației Mondiale alături de promovarea păcii și securității internaționale, încă de la constituirea ei, odată cu Actul Fondator, reprezentat de Charta ONU, adoptată de Conferința de la San Francisco, din octombrie 1945.

Aceste demersuri la nivelul ONU, de codificare și consacrare a standardelor internaționale în materia drepturilor omului au fost, ulterior, completate printr-o listă lungă, dar binevenită, de alte documente politice de importanță covârșitoare privind bazele teoretice și principiale ale relațiilor dintre țări și popoare, între care, se cuvin menționate: 

        –     Convenția internațională referitoare la eradicarea tuturor formelor de discriminare rasială (1965);

       –      Convenția internațională privind drepturile politice și civile (1966);

       –  Convenția internațională vizând eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor (1979);

      –      Convenția internațională împotriva torturii (1984); 

      –      Convenția internațională privind eliminarea Apartheidului (1985);

     –     Convenția internațională referitoare la protejarea drepturilor copilului (1989).

România înțelege să aplice activ principiile conținute în Declarația Universală a Drepturilor Omului, principii înscrise de altfel, la loc de cinste și în Constituția țării. (…)

Concluzionând, îmi permit să citez declarația de dată recentă a Ministerului de Externe al României care, referindu-se la semnificația particulară a „Zilei Internaționale a Drepturilor Omului”, accentua  necesitatea abordării acesteia ca și moment de reflecţie pentru instituţiile statului, societatea civilă şi cetăţeni asupra faptului că drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului nu pot fi dispreţuite, încălcate sau ignorate”, a spus senatorul Ștefan Mihu.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *