Senatorul Mihu, interpelare la ministrul Agriculturii: „România importă mari cantități de alimente, afectând deficitul de cont curent al țării. Ce loc ocupă segmentul produselor ecologice?”

În cadrul ședinței de luni, 25 februarie a.c., a Senatului, parlamentarul constănțean social-democrat, Ștefan Mihu, a formulat o interpelare către ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea. Cu acest prilej, Mihu l-a întrebat pe Daea, printre altele, ce loc ocupă în strategia de dezvoltare a agriculturii românești segmentul rezervat produselor ecologice.

„România a fost, în mod tradițional, considerată, drept un adevărat grânar al Europei! Calitatea   terenurilor   noastre   agricole,   în   general   și   a   cernoziomului   românesc,   în   special, coroborată cu condițiile specifice de climă existente în țara noastră, precum și cu atuurile ei în ceea ce privește sursele de apă direct disponibile (apele de suprafață) sau potențiale, prin irigații, precum și cu existența în subsolul României a unei pânze freatice extrem de bogate și de foarte bună calitate,  îndreptățesc pe deplin asemenea aprecieri. Cu toate acestea, România importă, în continuare, mari cantități de alimente, cu repercusiuni directe privind deficitul de cont curent al țării. La aceste considerente, aș adăuga faptul că  Politica Agricolă Comună a UE, al cărei buget viitor se discută intens în aceste zile la Bruxelles, odată cu Cadrul Financiar Multilateral al Uniunii pentru perioada 2021-2027, exclud produsele agricole ecologice de la obligativitatea alinierii la prețurile de pe piața comună europeana. Față de cele de mai sus, vă rugam sa ne precizați, stimate domnule ministru, ce loc ocupă în strategia de dezvoltare a agriculturii românești segmentul rezervat produselor ecologice, precum și ce măsuri aveți în vedere în legătură cu extinderea semnificativă a ponderii acestora din urmă în exportul de produse agricole românești pe piața europeană și nu numai?”, a spus senatorul Mihu.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *