Senatorul Mihu, interpelare la Ministerul Culturii: „Ce loc ocupă Monumentul de la Straja în prioritățile ministerului?”

În cadrul ședinței de luni, 18 februarie, a Senatului, parlamentarul social-democrat constănțean, Ștefan Mihu, a adresat o interpelare Ministerului Culturii, cu privire la un important monument din județul Constanța.

Astfel, senatorul Mihu l-a întrebat pe ministrul Valer-Daniel Breaz ce loc ocupă « Monumentul Tineretului de la Straja » în preocupările Ministerului Culturii și Identității Naționale:

Pe teritoriul Județului Constanța, pe raza comunei Straja, se află un obiectiv turistic, altădată faimos, având o istorie aparte: este vorba de « Monumentul Tineretului de la Straja », cunoscut și sub numele de « Făclia Tinereții » sau «Ingerul Căzut », creație a cunoscutului artist plastic Pavel Bucur, edificiu menit să lase mărturie peste timp în ceea ce privește eforturile și contribuția tinerei generații de atunci la construirea Canalului Dunăre – Marea Neagră.Considerat, la  momentul inaugurării lui, în 1988, primul monument din Europa și al doilea din lume din punct de vedere al înălțimii (50 de metri, fără soclu), dupa celebra « Statuie a Libertății », din nu mai puțin celebra metropolă americană, edificiul de la Straja și-a pierdut, în timp, o parte din atuurile care l-au consacrat și aceasta atât din motive legate de apariția pe plan internațional a altor construcții de mari proporții (motiv, pentru care, în prezent, se află pe locul 35 pe plan mondial), cât si din considerente mult mai prozaice, care țin de indiferența crasă a celor care ar fi trebuit să-l valorifice spre folosul comun al societății. (…) Față de cele de mai sus, vă rog să precizați, stimate domnule Ministru, ce loc ocupă « Monumentul Tineretului de la Straja » în preocupările Ministerului Culturii și Identității Naționale privid valorificarea patrimoniului artistic și turistic al Județului Constanța, precum și măsurile concrete avute în vedere privind reincluderea acestui edificiu în grija și atenția directă a statului și, nu în ultimul rând, în circuitul turistic național?”, a precizat senatorul Mihu.

Pe malul Canalului Dunăre-Marea Neagră, la borna numărul 16, se găsește Monumentul Tineretului sau monumentul de la Straja (sat desființat cu prilejul lucrărilor – n.r.), un simbol care ar trebui să ne amintească de cei care au trudit și murit la construcția Canalului. Uniunea Tineretului Comunist a sponsorizat construirea a 10 km de Canal și, cu acest prilej, a realizat și acest monument. Inaugurat în primăvara anului 1988, ansamblul construit de artistul plastic Pavel Bucur (decedat în 2016 – n.r.) constă într-un soclu din beton de aproape 10 metri, 12 coloane de 20 de metri și statuia de 38 de metri. Per total, vorbim de o înălțime a construcției de 50 de metri, percepută ca fiind „a doua ca mărime din lume, după Statuia Libertății din SUA”.

În realitate, Statuia Libertății se află pe locul 44, iar monumentul de la Straja pe locul… 76. Asta nu știrbește însă cu nimic importanța construcției, care necesită reabilitări în regim de urgență.

monument straja

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *