Senatorul Mihu îl „urechează” pe ministrul Culturii: „De ce pot barurile pot fi deschise aproape non-stop, iar Biblioteca Națională funcționează după un orar extrem de limitat?”

În ședința Senatului din 29 octombrie a.c., senatorul PSD Constanța Ștefan Mihu a înaintat o interpelare adresată domnului George Ivașcu, Ministrul Culturii și Identității Naționale. Obiectul interpelării îl reprezintă situația Bibliotecii Naționale a României. Senatorul Mihu sesizează existența unor probleme de natură administrativă cu care se confruntă instituția și acesta îi solicită ministrului soluții pentru remedierea neajunsurilor.

„Biblioteca Națională a României, continuatoare, începând cu ianuarie 1990, a fostei Biblioteci Centrale de Stat, este menită să joace – în virtutea atribuțiilor ei specifice de bibliotecă națională – un rol relevant și să reprezinte o unitate etalon a culturii românești, conform standardelor UNESCO și internaționale în domeniu. Clădirea care găzduieste Biblioteca Națională a României a fost reabilitată și modernizată în anii de după evenimentele din 1989, servind, în acest moment, drept sediu principal al instituției. Cu toate acestea, deși vorbim de o unitate emblematică a culturii românești, există încă nu puține « bile negre », atât de natură logistică, cât și din perspectiva dimensiunii numerice a personalului care deservește această instituție, care umbresc în mod nemeritat rolul și destinația ei. În plan logistic, BNR este confruntată cu un număr relativ redus de calculatoare, oricum cu mult sub necesități, în unele spații de lectură, timpul rezervat accesului la INTERNET fiind drastic drămuit! În același timp, ventilația generală a clădirii este complet deficitară, ceea ce este greu de acceptat pentru o clădire de asemenea importanță și care ar trebui, nu-i așa, să constituie un adevărat magnet pentru tânara generație! Și pentru că vorbim de tânăra generație, ne întrebăm de ce oare barurile, cafenelele și restaurantele pot fi deschise aproape non-stop, pe durata întregii săptămâni, în timp ce BNR funcționează după un orar extrem de limitat, de doar 8 ore pe zi, excluzând weekend-urile, când instituția este închisă? Oare tinerii noștri, doritori de cultură, ar trebui să frecventeze mai degrabă baruri si discoteci, decât un lăcaș de cultură? Departe de mine ideea că tinerii nu ar trebui să se și distreze, dar asta nu înseamnă, în niciun caz, să închidem bibliotecile, măcar pentru acei tineri și, de ce nu, și mai puțin tineri, care ar dori să intre într-o instituție de cultură și care, poate, nu au, totdeauna, posibilitatea, să dispună de INTERNET la domiciliu! Oare era atât de greu să se identifice solutii logistice și de personal pentru a înlătura aceste deficiențe supărătoare? Față de cele prezentate, vă rog  stimate dl ministru să precizați măsurile pe care vă propuneți să le adoptați, în perioada următoare, pentru ca România să beneficieze, măcar in ajunul aniversarii Centenarului Marii Uniri, de o Bibliotecă Națională, în adevaratul sens al cuvântului, care să-și merite pe deplin numele pe care îl poartă!”, a spus senatorul Mihu.

CITEȘTE ȘI:

„Marșul pentru Viață”, la Constanța. „Individualismul îl îndeamnă pe om să se gândească la carieră, nu la familie. Toți suntem datori să dăm un răspuns în fața vieții”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *