Senatorul Mihu cere Ministerului Muncii măsuri urgente pentru crearea unor noi locuri de muncă

Senatorul social-democrat constănțean Ștefan Mihu a adresat, luni, o interpelare către ministrul Economiei si ministrul Muncii în care le solicită acestora măsuri urgente pentru crearea unor noi locuri de muncă și revitalizarea economiei românești în aceasta perioadă de criză.

Interpelarea senatorului Ștefan Mihu:

Ultimele luni au marcat mutații majore pe piața muncii din țara noastră. Sub impactul pandemiei globale de coronavirus, circa un milion de romani au rămas fără locuri de muncă sau au intrat în șomaj tehnic, cu perspectivă incertă privind revenirea la fostele locuri de muncă ! La aceștia, se adaugă alte sute de mii de cetățeni romani care au revenit în țară, în contextul crizei sanitare! Dacă în urmă cu mai puțin de un an, majoritatea antreprenorilor romani se plangeau de o lipsă acută de forță de muncă pe piața romanească, invocand tot mai insistent necesitatea « importului » de lucrători de pe alte meleaguri, în momentul de față, situația se prezintă complet schimbată !

Pe cale de consecință, se pune stringent problema: ce facem cu milioanele de romani rămași fără locuri de muncă, în imposibilitatea de a-și mai hrăni în mod decent familiile? Îi lăsăm să moară de foame ? Sau îi « exportăm » înapoi de unde au venit sau în țările unde au apărut asemenea solicitări, așa cum am văzut că guvernul dvs. a început deja să facă, în disprețul total al oricărei stări de urgență și al restricțiilor, inclusiv de natură epidemiologică, altfel foarte drastic impuse propriilor agenți economici?

Domnilor miniștri, circumstanțele actuale impun, mai mult ca oricand, regandirea urgentă a politicilor de pe piața muncii și absorbția cat mai rapidă a forței de muncă excedentare, care poate și trebuie să reprezinte un atuu important în ceea ce privește relansarea economică a țării!

În pofida tuturor acestor evidente, măsurile concrete întârzie, în continuare, nepermis de mult, guvernul dvs. acționand anemic, neconvingator și fără o viziune coerentă, prin măsuri paleative sau doar de fațadă, așteptand, probabil, stingerea de la sine a pandemiei sau, și mai rău, falimentarea și a ceea ce a mai rămas din economia națională și aruncarea în șomaj a altor milioane de oameni! Țin să vă reamintesc, domnilor miniștri, că, peste tot în Europa, guvernele statelor membre sunt preocupate să adopte măsuri concrete de diminuare a șomajului și de reluare a activității economice. În plus, inexistența sau lentoarea măsurilor adoptate de guvernul pe care il reprezentați,  privind susținerea pieței muncii și a mediului de afaceri din țara noastră, sunt cu atat mai greu de înțeles și mai blamabile cu cat contextul politic, economic și social actual la nivel european, cu suspendarea Pactului de Stabilitate și Creștere Economică, favorizează investițiile durabile, de perspectivă și adoptarea de măsuri cu impact rapid de susținere a economiilor naționale și, implicit, de absorbție a forței de muncă disponibilizată ca efect al crizei sanitare.

Față de cele de cele de mai sus, vă rog sa ne precizați, domnilor miniștri, strategia preconizată de guvernul dvs.,în măsura în care există, și măsurile concrete avute în vedere, privind reinserția urgentă pe piața muncii și în economia țării a milioanelor de romani aflați în căutarea unui loc de muncă!

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *