Senatorul Mateescu (AUR Constanța) propune CREȘTEREA perioadei de CONCEDIU: „Angajații români suferă de sindromul DEPENDENȚEI de MUNCĂ”

Senatorul constănțean al AUR, Sorin Mateescu, propune modificarea Codului Muncii, în sensul introducerii mai multor zile libere. Parlamentarul constănțean susține că știe că va fi acuzat de populism, însă inițiativa sa se referă la „interpretările existente cu privire la concediile de odihnă și a surmenajului, a suprasolicitării, dar și a persoanelor care lucrează în afara programului de muncă legal, chiar în timpul sărbătorilor legale”.

Conform unor studii recente, în România peste 70% din angajații din mediul privat și peste 40% din sistemul public (în special din domeniul medical, cercetare, apărare ș.a.), suferă „fie de sindromul dependenței de muncă (workaholic) sau a suprasolicitării locului de muncă”. În acest context, senatorul Mateescu arată că angajații din România se situează pe ultimele poziții din lume în ceea ce privește numărul zilelor libere pe care le primesc.

Spre deosebire de angajații români, care au avut parte de un număr de 232 de ore de dispensă, angajații germani au beneficiat de 301 de ore de concediu. Aceștia au avut 40 de zile libere, 30 dintre acestea fiind reprezentate de concediul de odihnă legal. Imediat după Germania, în top se regăsesc Italia și Malta, cu 296 de ore libere. (…) Prezentul proiect de lege a fost conceput pentru a se crea posibilitatea unei motivări prin creșterea perioadei de concediu de odihnă necesar diminuării efectelor fizice, psihice și intelectuale ale suprasolicitării, efecte devastatoare în viitor atât pentru angajați, dar și pentru costul forței de muncă al angajatorului”, precizează senatorul Mateescu în expunerea sa de motive, care mai propune și introducerea zilei de naștere ca zi liberă legală, întrucât „majoritatea angajaților uită să-și ofere un echilibru motivațional care va avea efecte și în randamentul ulterior al creșterii productivității muncii”.

Potrivit Institutului Eurofound, în timp ce românii au 21 de zile de concediu anual, în Irlanda și Malta sunt 24, în Austria, Cehia și Norvegia, Olanda, Finlanda, Suedia – 25, în Italia 28 sau 30 în Danemarca, Franța și Germania.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 53/2003 privind Codul Muncii a fost depusă la Senat, în calitate de primă cameră sesizată.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.