Senatorul Chițac, supărat pe Dragnea: „Valul de populism străbate Europa și ne-a atins și pe noi. Vrem investiții, dar blamăm multinaționalele, cine să ne mai înțeleagă?”

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică, la ședința Consiliului Național al partidului, că este nevoie ca guvernul să le ceară băncilor și multinaționalelor din România ca „din profiturile uriașe pe care le fac aici taxele să le plătească aici, nu în paradisuri fiscale”.

„Dacă tot țipă că România e o țară coruptă, atunci marile companii de ce vin în continuare aici? Adică nu îi deranjează nimeni. Și chiar e bine să vină, ca să nu creadă cineva că suntem noi nebuni sau naționaliști. Dacă vrem să acceptăm niște farse din partea unor șmecheri… Eu nu sunt de acord cu asta, cu toate riscurile pentru mine. Cum să cred în onestitatea unui mare lanț de supermarketuri că are profit de 0,5%? (…) Eu le spun tututor acestora că România nu e sat fără câini. De mâine, să finanțeze din nou toate atacurile la adresa mea, a premierului, a guvernului și a partidului. Noi nu putem sta ca momâile să ne ia alții resursele”, a spus Dragnea.

Atacurile șefului PSD la adresa companiilor multinaționale l-au iritat pe senatorul constănțean neafiliat, Vergil Chițac,care a emis, marți, o replică pe măsură:

„Multinaționalele din domeniile: bancar, retail, energie sau comunicații, sug sângele poporului român și trebuie să-și bage mințile în cap. Ele expatriază cea mai mare parte a profitului iar impozitul care rămâne statului este minor. Este corect însă incomplet! Las la o parte că probleme similare au mai toate țările din UE, că sunt multe exemple de capitaliști români care și-au înregistrat firmele în offshore-uri unde plătesc impozite mici însă; dacă ar fi fost corect până la capăt, Liviu Dragnea ar fi spus și cealaltă jumătate de adevăr. În multinaționale muncesc circa 1,5 milioane de cetățeni pentru salarii foarte bune iar o parte importantă din aceste salarii ajung la buget sub formă de taxe. Venirea multinaționalelor în țară a făcut să explodeze și sectorul imobiliar… numai în București s-au construit în ultimii ani peste 150 de clădiri unde funcționează acestea… și sigur am putea continua. Vocea rațiunii economice e din ce în ce mai slab ascultată în România, consecință a valului de populism care străbate Europa și care ne-a atins și pe noi. Vrem deficite mari dar ne rățoim la băncile care finanțează aceste deficite. Vrem investiții străine dar blamăm multinaționalele. Avem nevoie de bani dar nu facem nimic să stopăm evaziunea fiscală care însumează 17 miliarde de Euro, așa cum am spus într-o postare anterioară. Cine să ne mai înțeleagă!
Dragi cititori, în lipsa unei analize oneste și complete a subiectului, retorica este una naționalist-poporanistă, adresată unui electorat captiv care chiar crede că noi suntem buricul Pământului, Soarele se învârte în jurul nostru și toți ne vor răul. P.S. România în ultimii 150 de ani s-a dezvoltat în cea mai mare parte, cu capital străin! E trist dar adevărat!”
, a spus senatorul Chițac.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.