Senatorul Chițac: „Mi s-a părut că România s-a predat. Am greșit! Societatea românească este vădit intolerantă la corupție”

Senatorul constănțean neafiliat, Vergil Chițac, a apreciat cu entuziasm rezultatul unui sondaj referitor, printre multe altele, la cum se raportează societatea românească vis-à-vis de traiectoria țării sau de… corupție. În acest sens, senatorul a precizat că a greșit, considerând că exista un soi de letargie.

„Am renunțat de ceva timp să mai abordez subiectul corupției ca vulnerabilitate națională. Mi s-a părut că există un soi de letargie și România s-a predat. Astăzi însă, cu bucurie aflu că am greșit. Un sondaj ISSPOL arată că societatea românească este profund pro-europeană (91%) și vădit intolerantă la corupție (91%). Știu că în general nu ne place să lucrăm cu cifre și suntem mai degrabă emoționali, însă ca să știm ce vorbim nu pot să nu apelez la ele. Studii ale UE arată că nivelul corupției în România este de 15% din PIB, adică aproximativ 30 miliarde de Euro. Evaziunea fiscală însumează 17 miliarde de Euro anual împărțiți după cum urmează: 9 miliarde de Euro din TVA, 6 miliarde de Euro din produse accizabile (combustibil, alcool, tutun) și alte 2 miliarde de Euro din comerțul cu produse agricole (cereale, fructe, legume). Restul de 13 miliarde de Euro sunt bani care se fură din licitațiile publice în care sistemul sanitar este campion”, a spus senatorul Chițac, care a încheiat printr-un citat al celebrului om politic român, Constantin Argetoianu: „În țara asta s-a furat tot timpul, dar să se fure boierește nu țigănește”.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *