Spread the love

Președintele delegaţiei României la Adunarea Parlamentară a NATO, senatorul constănțean, Vergil Chițac participă în aceste zile la lucrări privind relațiile transatlantice SUA – Europa, în Statele Unite ale Americii. Au avut loc două comisii de lucru ale Adunării Parlamentare a NATO, respectiv comisia politică și comisia economică și de securitate, la Washington și la Seattle. Printre subiectele dezbătute, a fost avută în vedere abordarea geopolitică a Federației Ruse, războiul comercial SUA – China și implicațiile lui, viitorul NATO, provocările de securitate din Asia – Pacific, dar și situația din Africa, continent care în opinia senatorului constănțean merită o atenție specială.

Rusia va continua să susțină conflictele înghețate. Nu există o evaluare a sancțiunilor impuse Moscovei

Cu acest prilej, senatorul Chițac a prezidat la Jackson School of International Studies din Seattle două paneluri având ca teme: „Războiul comercial SUA-China și provocările de securitate din Asia Pacific” și „Agresivitatea Rusiei”, concluzionând faptul că „lumea se schimbă dramatic, direcția este neclară și îngrijorările fundamentate”.

„Deciziile SUA se bazează pe strategia lor de securitate din 2018, care identifică Rusia și China ca adversari ai lumii occidentale, care vor să distrugă actuala ordine mondială… Relațiile internaționale trebuie văzute prin prisma unei abordări triunghiulare: SUA, China și UE! Trebuie să vedem separat între ele! Relațiile între SUA și China sunt dominate de problema taxelor și problema războiului comercial. Președintele Trump discută de taxe nu doar cu China, ci și cu Mexic, unde a impus 5%, discută și cu UE, taxe pentru Franța, Germania ș.a.m.d. Relațiile noastre (ale Europei – n.r.) sunt în defavoarea SUA în sensul că au o balanță defavorizantă, adică ies bani din America, pentru că sunt mai multe importuri! Așa că acești bani care ies din SUA – adică se dau salarii la cetățeni din alte țări – Trump vrea să stopeze, să fie văzut ca un om care vrea să țină banii în America! Nu știu în ce măsură situația asta va fi bună în final, pentru că economia SUA are o creștere stabilă… (…) Dezavantajul taxelor – crește inflația! Producătorii americani vor scumpi prețurile, este logic să fie așa! Dacă privim relațiile SUA – Rusia – SUA, se concentrează pe implementarea sancțiunilor, nu există o evaluare clară privind afectarea economiei rusești. Economia Rusiei a scăzut, într-adevăr, dar nu există o evaluare clară. Pe de altă parte, există îngrijorări cu privire la abordarea Rusiei în exteriorul zonei de interes, după Crimeea și Ucraina, este foarte activă în Siria, Libia, Venezuela…. Rusia va continua să susțină conflictele înghețate, cum ar fi Transnistria. (…) Banca Mondială se concentrează pe Africa, un continent cu o natalitate și medie de vârstă foarte tânără și lumea trebuie să se orienteze spre zona asta și să o ajute… Africa ar merita un studiu special…”, a spus senatorul Chițac, pentru TOMIS NEWS.

Senatorul Vergil Chițac și James Inhofe, președintele Comisiei de Apărare din Senatul SUA

Românii, în prima linie a NATO

La Washington, senatorul Chițac a vizitat Banca Mondială și Departamentul de Stat, iar la Seattle a participat la Școala pentru Studii Politice, dar a vizitat și sediile centrale a trei uriași din industria militară: Microsoft, Amazon și Boeing.

„Românii se concentrează pe dezvoltarea de avioane fără pilot! Aviația e cel mai mare poluator – se știe asta – și coloșii americani unde lucrează mai mulți români se concentrează pe propulsia electrică! (…) Americanii sunt foarte determinați în tot ceea ce înseamnă alocarea a 2% din PIB pentru apărare și achiziții militare. (…) Pe vremea lui Obama exista conceptul de smart defense, adică să nu cheltuim mai mult, dar mai bine. Adică, UE să își stabilească standardizarea, pentru că în Europa găsim 20 de modele de fregate! Și francezii construiesc și germanii… 2% din PIB-ul Germaniei înseamnă 80 de miliarde de euro! Ce fac ei cu 80 de miliarde de euro? 2% înseamnă coeziunea alianței, sustenabilitatea și determinarea aliaților! Așa că România este foarte bine văzută! SUA sunt determinate să ajute Europa de Este, adică Polonia, România și se vede o diferență clară între Europa de Vest și Europa de Est…”, a mai spus senatorul Chițac, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Advertisements

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *