Senatorul Chițac în vizită în Japonia: „La împăcarea între Coreea de Nord și Coreea de Sud este mâna Chinei. Americanii vor fi întrebați ce mai caută prin zonă”

Senatorul neafiliat constănțean Vergil Chițac, în calitate de vicepreședinte al comisiei politice a Adunării Parlamentare a NATO, se află în această perioadă într-o vizită de lucru în Japonia. Scopul principal al vizitei îl reprezintă luarea pulsului din „Țara soarelui răsare” cu privire la noile realități de securitate din zona respectivă.

Ca o primă impresie după ce a pășit pe teritoriul nipon, Chițac anunță că japonezii, pe termen mediu și lung, sunt speriați de China, care devine tot mai militarizată și mai agresivă.

„Avem mai multe întâlniri la nivel înalt, în prima zi la ambasada Germaniei din Japonia, mergem și la Parlamentul japonez, vizităm și Agenția Aerospațială japoneză, printre altele și la reprezentanța Uniunii Europene din Japonia, la Ministerul Apărării Naționale, dar și la Osaka să vedem cum se pregătesc ei pentru cutremurele cu care se confruntă constant. Ideea în sine este că ceea ce discutăm noi acum sunt teme de Asia – Pacific. În principiu, vrem să vedem cum se poziționează față de noua stare de securitate din zonă, generată de ambițiile nucleare ale Coreei de Nord, de ambițiile de expansiune ale Chinei. Să nu ne facem că nu vedem că prezența americanilor acolo este ca să își apere aliații, cei mai importanți în zonă fiind Taiwan, Coreea de Sud și Japonia. Ca o părere personală, mișcarea pe care făcut-o Coreea de Nord în sensul de a se împăca cu Coreea de Sud este mâna Chinei. China își dorește lucrul acesta, ca să existe între cele două țări o stare de liniște. În momentul în care nu ar mai exista o stare de beligeranță, atunci prezența americanilor nu ar mai fi rațională și le-ar permite chinezilor să își extindă influența. Pe de altă parte, știm de diferendul istoric, Coreea de Sud și Japonia sunt pe poziții extrem de divergente. Mai mult, Seul, cu o populație de 12 milioane de oameni, este la 50 km de zona de graniță cu Coreea de Nord. (…) Eu cred că China este cea care l-a îndemnat pe Kim Jong-Un să se împace, ca să îi întrebe ulterior pe americani de ce mai stau pe acolo. Pe de altă parte, China nu are nici un interes să permită Coreei de Nord să își facă arme nucleare, pentru că atunci Japonia s-ar înarma la rândul ei și China va avea o mare problemă la est, dar și o concentrare nucleară deloc în favoarea securității”, a spus senatorul Vergil Chițac, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV Ambasada Rusiei în România: „Tancurile rusești nu mai sunt în Republica Moldova. NATO nu a ratificat tratatul cu CSI”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!
  •  

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *