Senatorul Chițac, despre „febra” prezidențialelor în care au intrat partidele: „Oamenii politici de succes nu sunt cei ezitanți, ci cei curajoși!”

USR a avut, sâmbătă, cel de-al patrulea Congres în cadrul căruia și-a desemnat candidatul la prezidențiale, respectiv pe președintele partidului, Dan Barna. Concomitent cu Congresul USR, a avut loc Consiliul Național al PLUS, care a anunțat că va demara procedura de desemnare a propriului candidat la alegerile prezidențiale.

CITEȘTE ȘI:

Social-democrații se vor reuni luni, 15 iulie, într-o nouă ședință a Comitetului Executiv al partidului, printre subiectele de discuției fiind remanierea guvernamentală și prezentarea unor date din sondajele de opinie comandate de partid pentru alegerea prezidențiabilului.

CITEȘTE ȘI:

Administrație suprasaturată de… efectivul de partid

Practic, toate partidele au intrat deja în febra alegerilor prezidențiale, care vor avea loc pe 10 și, respectiv, 24 noiembrie a.c. Cât de mult au legătură mișcările liderilor politici cu necesitățile societății românești? O explicație în acest sens are senatorul constănțean Vergil Chițac.

„Urgențele României nu se regăsesc în obiectivele partidelor politice decât în mod declarativ. De exemplu, eu sunt de acord cu cei care spun și spun și eu de mult că urgența nr. 1 este restructurarea administrației. România are astăzi 1,234 milioane de lucrători bugetari și 5,2 milioane de salariați, raportul fiind de 1 la 4,5 iar el trebuie să fie 1 la 7! Avem un stat supraaglomerat, absolut politizat și trebuie rapid și cu hotărâre restructurat. Nu văd să se întâmple asta, pe PSD nu îi interesează pentru că acolo există o sursă de voturi. Cei din opoziție nu au retorica asta pentru că și ei cred că o parte din voturi le vin de acolo, deși e foarte greu de măsurat. Nu se vor angaja să acționeze acum, pentru că le este frică de costuri electorale. Deși, din punctul meu de vedere, oamenii politici de succes nu sunt cei care sunt ezitanți, ci cei care sunt curajoși. Oamenii văd că vrei să faci ceva pentru societatea asta și lucrul acesta va fi răsplătit, nu știu dacă imediat, dar se va întâmpla”, a spus senatorul Chițac, pentru TOMIS NEWS.

„În USR este o democrație reală”

Referitor la Congresul USR de sâmbătă, senatorul Chițac ne-a precizat faptul că a remarcat o democrație internă reală în acest partid.

„Barna a ieșit pe primul loc în preferințele USR. Urmează să vedem ce se întâmplă la PLUS. Cele două vor intra într-o logică de negocieri și vor ieși de acolo cu o variantă de președinte și una de premier pentru alianța politică. Ceea ce e de remarcat este că toți membrii de partid au votat. E un pas înainte de democrație în partidele astea, pentru că toată lumea votează. Se pare că au și un soft interesant, nu mai putem să spunem că ne strângem într-un CEx și am în spate nu știu câte voturi și organizația de Constanța sprijină pe nu știu cine…”, a mai spus senatorul Chițac, pentru TOMIS NEWS.

„Primarii PSD nu se vor mobiliza pentru Tăriceanu. Propunerea lui Ponta este lașă!”

Social-democrații, după rezultatul dezastruos de la alegerile europarlamentare și condamnarea lui Liviu Dragnea, se află într-o situație grea. Și acolo este o bătaie mare pentru prezidențiabil, o luptă care se duce între Viorica Dăncilă, Eugen Teodorovici și Mihai Fifor. Potrivit senatorului Chițac, logica politică a PSD este să desemneze drept candidat pe șeful partidului, adică pe Dăncilă, altfel orice altă variantă ar fi din start perdantă.

„Până acum, din 1990, șefii partidului au fost candidați la prezidențiale. Teoretic, doamna Dăncilă ar trebui să fie candidatul. Am auzit că ar susține și pe cineva din viața civilă, cum ar fi Mircea Diaconu. Dacă se întâmplă așa ceva, înseamnă că în România este absolut posibil orice! Ar fi prima dată când acest partid mare merge pe mâinele unui candidat din afară. Asta înseamnă că în rezervorul ăla de cadre, unde ziceai că ai nu știu câți oameni foarte buni, nu găsești un om valid pentru a fi candidat la președinție și cu rezultate serioase. Nu cred că activul de partid se mobilizează pentru un candidat necunoscut, PSD nu se mobilizează așa! Se mobilizează pe cineva din interior, ei sunt mai „erdogani” așa… Vrea și Tăriceanu să fie candidatul lor! Nu îl recomandă absolut nimic, dacă venea de pe o poziție de 25-30%, era o treabă, dar nu e cazul și activul de partid nu se va mobiliza, primarii, consilierii, nu se vor mobiliza pentru Tăriceanu. Iar propunerea lui Ponta de candidat comun este lașă, pentru că Ponta a avut succes la europarlamentare și nu și-l poate consolida decât dacă el va candida, chiar dacă pierde! Lui îi este frică să nu fie a doua oară perdant. Care ar fi problema? Dacă ai intrat în politică trebuie să accepți că vei pierde de mai multe ori, nu ar fi el singurul!”, a mai spus senatorul Chițac, pentru TOMIS NEWS.

Despre PNL: „Prin Iohannis înșine!

Dintre toate partidele politice, liberalii sunt în situația cea mai confortabilă, aceștia fiind acoperiți de candidatul care este deja în funcție și mare favorit pentru alegerile din noiembrie: Klaus Iohannis. Practic, Iohannis îi trage pe liberali după el, acesta fiind deja un brand prezidențial.

„Liberalii au candidat… de foarte mult timp. Ludovic Orban nu o să facă nimic pentru că îl are pe Iohannis, care îi va trage după el și sloganul lor „Prin noi înșine” se va transforma în „Prin Klaus Iohannis înșine”!”, a concluzionat senatorul Vergil Chițac, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *