Senatorul Chițac, despre debandada anchetei de la Caracal: „Lipsa de pregătire este relevată în toată dimensiunea ei! Nu avem „stat paralel”, ci „stat eșuat!” Cine se mai simte sigur acum în această țară?”

Ancheta continuă la „Casa Groazei” din Caracal, unde autoritățile scormonesc fiecare centimetru pătrat pentru… probe. Este exact piesa principală care lipsește din tot acest puzzle, proba, pe care toate structurile de forță o caută de aproape două săptămâni. După mai multe runde de reconstituiri, sigilări de incinte, declarații ale lui Gheorghe Dincă, rezultate de la Medicina Legală, încă nu avem răspunsuri clare. Ce s-a întâmplat, exact, cu Luiza Melencu și Alexandra Măceșanu?

CITEȘTE ȘI:

Concomitent cu bâlbâiala instituțională de la Caracal, la Ministerul Afacerilor Interne s-a înregistrat recordul negativ, cel mai scurt mandat de ministru, de doar șase zile, al senatorului constănțean Nicolae Moga și o abordare a noului ministru, interimar, Mihai Fifor, care a pus în dezbatere publică un proiect ambițios și care a anunțat că are acordul premierului Viorica Dăncilă de a iniția o reformă drastică în minister.

CITEȘTE ȘI:

Despre presupusa reformă din acest minister ne-a vorbit mai multe senatorul constănțean Vergil Chițac.

„Nu este în regulă! Este total în neregulă, o criză instituțională majoră! Vorbim despre un caz dramatic, al unei fetițe moarte, dar dincolo de asta analizăm cum s-a intervenit, ce s-a întâmplat… nu vreau să mă grăbesc să vorbesc de politicieni, polițiști, proxeneți… dar sunt județe precum Olt și chiar Constanța, care sunt cam gri din punct de vedere al respectării legii. Avem complicități între oamenii Justiției, procurori, judecători, polițiști, SRI-ști, politicieni, e limpede lucrul acesta. Am văzut foarte bine cu toții ce a putut să facă Radu Mazăre și câte lucruri ies la iveală în ultima perioadă! Doar nu suntem naivi să credem că Mazăre a acționat de unul singur și că nu avea mici protecții pe la nivelul unor instituții. Chiar ne sfidează inteligența! Revenind, dincolo de tragedie, modul de acțiune, diletantismul, nu incompetența, pentru că „competență” nu este un cuvânt românesc, ci englezesc, prostia! Echivalentul românesc al incompetenței este prostia! Lipsa de pregătire a fost relevată în toată dimensiunea ei! Lucrul acesta ajunge până la vârful MAI! Un minister care nu a fost reformat deloc, spre deosebire de MApN, care a fost reformat pentru că am intrat în NATO și am preluat scheme de organizare, principii de funcționare ș.a.m.d. MAI nu a fost absolut deloc reformat! Ce să facă Fifor? Nu are ce să facă! Dincolo de asta, trebuie suprapus și cu factul că avem o legislație foarte permisivă, s-a depopulat de specialiști MAI, oamenii au trecut în rezervă, unii încurajați să treacă în rezervă apoi reangajați pe alte funcții… Criza asta instituțională nu poate fi rezolvată decât la nivel politic. MAI, care este așa de mare, care acoperă tot teritoriul național, trebuie să te ridici deasupra lui, unde este doar politicul, partidele dar și președintele României, care trebuie cumva să îi cheme la discuții, el este mediatorul în povestea asta. (…) Nu avea ce să caute DIICOT în povestea asta! DIICOT este o structură care se ocupă cu crimă organizată, dosarul primei fete (Luiza Melencu – n.r.) a fost la DIICOT și nu avea ce să caute acolo! Acum au intrat criminaliștii, care iau la puricat fiecare centimetru. Din primul moment trebuia să se întâmple asta, nu să se bâlbâie! Ce treabă are DIICOT, când noi avem de-a face cu un lup singuratic, un criminal în serie? DIICOT se ocupă de rețele de trafic, care nu are oameni specializați în criminologie. Disfuncționalitățile sunt foarte ample. (…) Am spus de mai mult timp, de când era Dragnea, în loc să folosim „statul paralel”, ar trebui să folosim „statul eșuat”! Statul de ce s-a înființat? Ca să apere cetățeanul! Când nu mai ești în stare să îți aperi cetățeanul… fata aia, sărăcuța, ți-a dat detalii… Înseamnă că nu avem stat! Ne mai simțim siguri în țara noastră? Nu se mai simte nimeni și, atunci, mai avem stat?”, a spus senatorul Chițac, pentru TOMIS NEWS.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.