Senatorul Chițac, despre bugetul municipiului Constanța: „Contractele păguboase ale Primăriei trebuie renegociate!”

Bugetul municipiului Constanța pentru anul în curs va fi supus aprobării în ședința de joi a Consiliului Local, iar senatorul Vergil Chițac se alătură celor care critică lacunele din acest proiect. Evident, probleme sunt peste tot, iar senatorul a identificat multe dintre ele, punctând-o poate pe cea mai grea dintre toate: creșterea taxelor și impozitelor, ca urmare a actualizării cu rata inflației, una din năstrușniciile nefastei guvernări.

CITEȘTE ȘI:

Cu un soi de motto Cine conduce Constanța?… Întâmplarea!, senatorul a făcut o radiografie a ceea ce va fi supus mâine aprobării.

CITEȘTE ȘI:

„Acordări de 4 terenuri în folosință gratuită sau vânzare către Arhiepiscopie sau Solid House…deh, prieten cu toate religiile. Câteva cuvinte despre subiecte, despre modul întâmplător în care este condus orașul și soluții; așa cum le văd eu. Bugetul orașului pe 2019, un buget al sărăciei și neputinței! Așa cum vă spuneam într-o postare anterioară, veniturile au scăzut de la 815 milioane lei, în 2016, la 613,5 milioane lei, în prezent, iar dacă adăugăm și rata inflației, observăm o scădere cu aproape o treime a acestora. (…) Despre investiții nici nu poate fi vorba când aprobi un buget la vremea asta, în condițiile în care procedurile de licitație durează câteva luni bune, după care…se termină anul. Impozite și taxe consistent mai mari în 2020! Lipsa de bani la buget este atât de mare, încât majorarea vine în an electoral. Creșterile vor fi și de 50%, iar unele dintre taxele și impozitele anulate anul trecut vor reveni din 2020. Vor fi foarte afectate și persoanele juridice care dețin clădiri nerezidențiale, pentru care impozitul se va majora cu circa 30%! (…) Există soluții pentru a scoate Constanța din această criză fără precedent. Am identificat cel puțin trei. În primul rând, cum spuneam, orașele trebuie să se dezvolte accesând fonduri europene pentru că banii de la Guvern ori nu există, ori se duc în consum, nu în investiții. În loc să-și dezvolte un sistem de transport public cu bani europeni, Constanța s-a împrumutat pentru a cumpăra autobuze, și acum vine scadența. Anul acesta, de exemplu, trebuie să plătim 12 milioane de lei. Și acesta e un exemplu minor. Sunt bani pentru anveloparea blocurilor, pentru termoficare modernă, pentru restaurarea clădirilor de patrimoniu, pentru școli, spitale, trafic, străzi, săli de sport…pentru ce vrei și ce nu vrei. Trebuie să găsești oameni care să scrie proiecte viabile și ulterior să le implementeze. (…) În al doilea rând, contractele păguboase încheiate de Primăria Constanța trebuie renegociate, pentru că de acolo se mai pot economisi sume importante…Polaris, Pomacost, Confort Urban, panotaj stradal, etc. Nu mai e cazul să se aloce milioane de euro pentru asociațiile sportive private care fac un așa-zis sport de performanță, de exemplu, ci trebuie să se construiască săli de sport în școli, pentru copii astfel încât să crească sănătoși și să poată face performanță cu adevărat. În al treilea rând, Constanța trebuie să copieze modele de bună practică și să le aplice ferm și neîntârziat. Nu descoperim noi apa caldă! E un moment dificil…nu știm unde suntem și nici încotro mergem”, a spus Vergil Chițac.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.