Senatorul Chițac deplânge soarta Armatei Române: „Generalii au picat între scaunele politicienilor”

Zilele acestea a avut loc o nouă ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, subiectul fierbinte fiind reprezentat de continuarea șefiei Statului Major. Generalul Nicolae Ciucă a intrat în dizgrația puterii politice și, dincolo de speculații și motivații, realitatea este una tristă: Armata Română va rămâne fără… șef, iar decidenții trebuie să găsească o soluție până luni, 31 decembrie.

Ședința de vineri a CSAT s-a încheiat cu un scandal, președintele Klaus Iohannis arătându-și dezamăgirea față de abordarea puterii. Situația a fost comentată și de senatorul neafiliat constănțean, amiralul (r) Vergil Chițac:

„Ședința s-a încheiat cu un scandal imens prin refuzul președintelui Iohannis de a-l numi pe generalul Dumitru Scarlat propus de Guvern, ca să fie succesorul generalului Nicolae Ciucă în funcția de Șef al Statului Major al Apărării. Președintele spune că propunerea nu a fost aprobată de CSAT fiind nelegală. Cum Armata Română nu poate rămâne fără conducerea și au rămas doar 3 zile până la expirarea mandatului, a pus mâna pe stilou și a decretat prelungirea cu un an a mandatului generalului Ciucă.
În războiul dintre palate o pletoră de ziariști și politicieni iau apărarea celor doi combatanți. Citesc că lucrurile o iau razna și decretul președintelui nu e admis la publicare la Monitorul Oficial. Nu cred în această inconștiență, care atrage în mod evident răspunderea juridică a celor vinovați! (…) Este clar ca lumina zilei că domnul Scarlat nu era eligibil pentru funcția în discuție. Doamna prim-ministru Dăncilă a afirmat la începutul ședinței de Guvern ce a urmat, că decizia președintelui este nelegală și se va adresa Curții Constituționale. Domnul ministru Leș ne-a spus de asemenea că acțiunea șefului statului este nelegală iar la expirarea mandatului generalului Ciucă funcția va fi preluată de locțiitorul acestuia. Erori elementare. (…) Decidenții politici români nu au învățat că puterea trebuie folosită în colaborare cu ceilalți, că a fi ministru sau președinte nu e o meserie pentru un singur om ci trebuie puse mai multe capete la contribuție. Singura soluție pe care o avem este …întoarcerea la popor. Trebuie să decidem ce vrem. Ori republică prezidențială cu președinte ales de popor în care președintele să fie și prim ministru, să poată dizolva Parlamentul și declanșa alegeri anticipate, de exemplu. Ori republică parlamentară cu președinte ales de Parlament și prin urmare, puteri mult mai mici. Cel mai grav mi se pare că în opinia publică se va spune că generalul Ciucă este omul lui Iohannis iar generalul Scarlat este omul lui Dragnea. Fără să aibă vreo vină, doi dintre cei mai valoroși generali ai Armatei Române au picat între scaunele politicienilor. Începe să se erodeze și credibilitatea armatei. O fi „meritul” altora sau prostia noastră?”
, a spus senatorul Vergil Chițac.

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.