Spread the love

Senatorii din Comisia Juridică au respins marți Ordonanța de Urgență privind alegerile anticipate printr-un raport de admitere a legii de respingere a OUG. Au fost 8 voturi pentru și 3 împotrivă. Biroul permanent al Senatului a decis, luni, ca ordonanța de urgență care reglementează alegerile anticipate să fie dezbătută marți în comisiile de specialitate în procedură de urgență.

Ordonanţa de Urgenţă care reglementează organizarea alegerilor anticipate pentru Camera Deputaţilor şi Senat a fost adoptată pe 3 ianuarie, fără avizele Consiliului Legislativ. Principalele prevederi din OUG sunt: trei zile de vot în Diaspora, dublarea numărului de parlamentari de diaspora. De asemenea, în cazul alegerilor parlamentare anticipate, data desfășurării acestora se stabilește cu cel puțin 50 de zile înaintea votării față de 90 de zile în prezent, deci se pot organiza anticipate cu 40 de zile mai repede decât în prezent. În plus, alegătorii pot vota oriunde se află în ţară la alegerile parlamentare. Acestea sunt și motivele principale pentru care parlamentarii au respins actul normativ.

Și la alegerile locale și la cele parlamentare este aceeași problemă. Nu este normal să votez parlamentarul din județul meu? Ce înseamnă asta cu votat oriunde vrei. Asta a fost așa ca să-și plimbe ei (PNL – n.r.) oamenii prin toate secțiile!”, a spus senatorul social-democrat constănțean, Ștefan Mihu, pentru TOMIS NEWS.

Actul normativ va intra miercuri în plenul Senatului, primul for care se va pronunța, iar parlamentarul constănțean este convins că va fi respins și acolo.

Ordonanţa de Urgenţă pentru alegerile anticipate a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial, după ce mai întai a ajuns la Senat.

Tot marți, preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, preşedintele PRO România, Victor Ponta, şi preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, au cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională în legătură cu ordonanţa de urgenţă referitoare la organizarea alegerilor anticipate, dar şi cu privire la toate cele 25 de OUG adoptate de Guvernul Orban în şedinţa din 4 februarie. ALDE a sesizat Avocatul Poporului privind OUG pentru alegerile anticipate, anunțul fiind făcut de președintele Călin Popescu Tăriceanu:

„Am semnat azi scrisoarea prin care solicităm Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională în cazul ordonanței de urgență privind eventualele alegeri anticipate. Această ordonanță nu face decât să rescrie capitole importante din legile electorale în favoarea partidului de guvernământ. Ordonanța legalizează practic turismul electoral, mărind posibilitățile de vot multiplu și, în final, de fraudare a alegerilor”, a anunțat Tăriceanu.

CITEȘTE ȘI:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *