SENAT: Profesorii cercetați pentru hărțuirea elevilor, INTERZIȘI la catedră până la verdictul instanței

Senatul a adoptat luni, în calitate de prim for sesizat, proiectul de lege prin care sunt instituie suspendarea contractului de muncă în cazul profesorilor cercetați pentru fapte de violenţă sau de hărțuire sexuală. Proiectul instituie cazuri de suspendare a contractului de muncă, până la pronunțarea instanței:

– la iniţiativa conducătorului unităţii/instituţiei de învăţământ, dacă faţă de o persoană angajată s-a pus în mişcare acţiunea penală pentru săvârşirea unor fapte de violenţă sau de natură sexuală;

– de drept, dacă o persoană angajată într-o unitate/instituţie de învăţământ este trimisă în judecată pentru faptele menţionate, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti;

– tot de drept, dacă faţă de persoana angajată s-a luat una dintre următoarele măsuri preventive: reţinerea, arestul la domiciliu, arestarea preventivă, controlul judiciar sau controlul judiciar pe cauţiune, dacă în sarcina acestuia au fost stabilite obligaţii care împiedică exercitarea raportului de serviciu.

Pe de altă parte, dacă se constată că profesorul este nevinovat, el își reia activitatea anterioară și va primi „o despăgubire egală cu salariul și celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendării contractului”.

Inițiatoarea legii, senatorul PNL Alina Gorghiu, a explicat că proiectul vine ca urmare a unor lacune în legislaţie:

O persoană împotriva căreia s-a pus în mişcare acţiunea penală pentru săvârşirea unor fapte de violenţă sau care au caracter sexual trebuie suspendată de la catedră. Altfel, rolul esenţial al cadrului didactic în procesul de formare şi educare a elevilor cade în derizoriu. Este singura soluţie pentru a asigura un mediu adecvat în cadrul unităţii unde activează cadrul didactic şi pentru a elimina situaţii care au înfuriat opinia publică cum este cazul profesorului de educaţie fizică, de la şcoala „Spectrum” din Bucureşti, care a agresat sexual o elevă de clasa a treia sau cazul profesorului dintr-o comună din Tulcea, care a întreţinut relaţii sexuale cu trei eleve minore. Sau cazul din ultimele zile, relatat în presa centrală, cu profesorul de la Colegiul de Arte din Iaşi, condamnat pentru pornografie infantilă şi care continuă să le predea elevilor. (…) În legislaţie există în continuare o lacună. Angajaţii din şcoli acuzaţi de fapte de violenţă sau de natură sexuală, deşi împotriva lor a fost pusă în mişcare acţiunea penală sau au fost chiar trimişi în judecată, lucrează în acelaşi mediu ca şi când nimic nu s-ar fi întâmplat. Este imoral? Da. De ce se întâmplă aşa ceva? Pentru că legea permite în cazul personalului didactic şi nedidactic din şcoli, spre deosebire de legislaţia cu privire la funcţionarii publici, magistraţi sau poliţişti, în cazul cărora intervine suspendarea raporturilor de muncă în situaţii asemănătoare. Rolul Legislativului este esenţial. Astăzi, prin votul senatorilor, am eliminat vidul legislativ din Legea Educaţiei, în domeniul suspendării raporturilor de muncă în toate aceste cazuri pentru întregul personal angajat în învăţământ. (…) În cazul în care persoana a fost achitată prin hotărâre definitivă, îşi reia activitatea şi i se plăteşte, în temeiul normelor şi principiilor contractuale, o despăgubire egală cu salariul şi celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendării contractului. Am tot respectul pentru profesia de dascăl şi pentru toţi oamenii şcolii, dar nu pot sta pasivă la lacunele legislative care permit celor care hărţuiesc elevii sau studenţi să lucreze în continuare în acelaşi mediu. Astăzi, această lege sănătoasă a fost votată în Senat. Urmează Camera Deputaţilor!”, a declarat Alina Gorghiu, printr-un comunicat de presă.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.