Spread the love

Senatul a adoptat vineri, în regim de urgență, propunerea legislativă depusă joi de PSD și PNL privind prelungirea mandatelor actualilor aleși locali până la 1 noiembrie, menținând prevederea că Parlamentul este cel care stabilește data alegerilor locale din acest an.

Proiectul de lege, iniţiat de Marcel Ciolacu şi Alfred Simonis (PSD), Florin Roman (PNL) şi Călin Popescu-Tăriceanu (ALDE), prevede că mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii /judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc până la data de 1 noiembrie 2020.

În favoarea inițiativei s-au înregistrat 100 de voturi, în vreme ce 28 de senatori (PNL) s-au abținut. Liberalii propuseseră un amendament care să dea posibilitatea guvernului să stabilească data alegerilor, dar solicitarea lor a fost respinsă.

Propunerea legislativă adoptată de Senat mai stipulează că „Guvernul stabileşte prin hotărâre, la propunerea Autorităţii Electorale Permanente, calendarul acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale, cheltuielile necesare pregătirii şi desfăşurării în bune condiţii a alegerilor locale şi măsurile tehnice necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor locale”.

Proiectul mai stabileşte anumite restrângeri de termene, înjumătăţirea numărului de semnături, modalitatea de strângere a acestora şi de înregistrare.

Senatul este primă Cameră sesizată în acest caz, urmând ca forul decizional să fie Camera Deputaților, care va dezbate inițiativa săptămâna viitoare. Proiectul de lege privind prelungirea mandatelor aleşilor locali va fi dezbătut şi votat luni, începând cu ora 12:00, în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor. Decizia a fost luată vineri de Comitetul liderilor de grup ai Camerei Deputaţilor, după ce proiectul a fost adoptat de plenul Senatului.

PE ACELAȘI SUBIECT:

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *