Senat: ÎNCHISOARE pentru defăimarea însemnelor naționale

Senatul a adoptat, miercuri, în plen, o propunere legislativă prin care profanarea drapelului României şi intonarea Imnului Naţional cu alt text sau pe altă partitură, cu intenţia de a-l defăima, sunt pedepsite cu închisoare de la 6 luni la trei ani. În favoarea propunerii legislative iniţiate de un grup de parlamentari PMP s-au exprimat 104 senatori, trei s-au abţinut şi 18 au fost împotrivă.

„Profanarea drapelului României, intonarea Imnului Naţional cu alt text sau cu altă partitură decât cele stabilite de lege cu intenţia de a defăima drapelul sau imnul naţional al României, precum şi orice altă manifestare publică săvârşită cu aceeaşi intenţie se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, guvernul va modifica în mod corespunzător prin hotărâre normele privind arborarea drapelului României, intonarea Imnului Naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României”, se arată în propunerea legislativă.

Inițiatorii spun că „această iniţiativă vine în contextul în care fiecare stat membru al Uniunii Europene din care facem parte duce această politică de câştigare a respectului, inclusiv prin instrumentul legislativ, în acest sens, un exemplu elocvent de democraţie consolidată fiind Germania, care sancţionează penal orice manifestări împotriva simbolurilor naţionale. În epoca globalizării, considerăm că simbolurile naţionale trebuie apărate de lege în mod concret şi eficace”.

Liderul grupului senatorilor UDMR, Cseke Attila, s-a pronunţat împotriva propunerii legislative, pe care a catalogat-o „de sorginte comunistă”.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Pe 25 iulie, Guvernul Orban anunța că „nu se justifică” pedeapsa cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani pentru defăimarea simbolurilor naționale

CITEȘTE ȘI:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.