Semne de criză: Românii au preferat banii CASH în 2020

Numerarul din economie a urcat până la un vârf de aproape 88 mld. lei la sfârşitul lunii noiembrie 2020, după o creştere de 19% comparativ cu nivelul din aceeaşi perioadă din 2019, după cum arată datele centralizate de Banca Naţională. În termeni nominali, aproximativ 14 miliarde de lei au intrat în economie în ultimul an. Ponderea numerarului în PIB a urcat de la circa 4,5% în 2008 la aproximativ 8,5% din PIB în 2020.

Ritmul de creştere al numerarului este mult peste rata inflaţiei, care a oscilat în 2020 în jurul a 2-3%. Faţă de nivelul din octombrie 2020, numerarul în circulaţie s-a majorat în noiembrie cu 1,8 mld lei, respectiv cu 2,1%. Criza sanitară provocată de pande­mia de COVID-19, care a răspândit panică şi turbulenţe la nivel internaţio­nal, a generat tensiuni şi în domeniul mo­netar, bancar şi financiar, cu retra­geri mari de numerar de la bănci, salturi ale dobânzilor sau instabi­li­tate a cursurilor de schimb.

Preferinţa pentru lichiditate este spe­cifică perioadelor de criză, în ciuda faptului că unul dintre mesajele principale ale autorităţilor a fost efectuarea de tranzacţii fără numerar. Un moment de referinţă din 2020 a fost luna martie, când s-a înregistrat o majorare a retragerilor de numerar de la bănci în contextul panicii aduse de criza coronavirusului. Astfel, oamenii, în special cei cu venituri mici, au retras cash de la bancomate ca să aibă resurse financiare la dispoziţie, având în vedere şi carantina impusă de autorităţi.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.